Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2021,
8.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

padec Marc Soler Dirka po Franciji

Četrtek, 1. 7. 2021, 8.19

2 leti, 9 mesecev

Marc Soler

Ne piše se ji nič dobrega: tudi besni Španec bi jo najraje tožil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Marc Soler | Španski kolesar Marc Soler je besen zaradi odstopa na francoskem Touru.  | Foto Guliverimage

Španski kolesar Marc Soler je besen zaradi odstopa na francoskem Touru.

Foto: Guliverimage

Španski kolesar Marc Soler (Movistar) razmišlja o tožbi proti navijačici, ki je na uvodni etapi letošnje Dirke po Franciji s kartonastim transparentom nehote povzročila množični padec kolesarske karavane in številne poškodbe med kolesarji. To je že drugi letošnji odstop Solerja na tritedenski dirki, zato je toliko bolj boleč. Besen je tudi na Združenje profesionalnih kolesarjev (CPA) in Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI).

Marc Soler, ki si je pri padcu v uvodni etapi letošnje Dirke po Franciji zlomil komolec in zapestje, je po pristanku na asfaltu vožnjo nadaljeval, a v cilj uvodne etape pripeljal z ogromnim zaostankom, za "metlo", vozilom, ki vozi povsem na začelju dirke. Naslednji dan se zaradi resnosti poškodb ni več pojavil na štartu.

Tadej Pogačar
Sportal Leteči Pogačar ni ponovil napake, Roglič spregovoril o bolečinah

To je že drugi letošnji odstop 27-letnega Katalonca na tritedenski dirki. Na Dirki po Italiji se je zaradi padca poslovil v 12. etapi, na Touru ni prišel dlje od prve. Ker za padec ni bil kriv sam, je toliko bolj nejevoljen.

"Ne vem, kaj naj storim. Razmišljam o tem, da bi sodno preganjal navijačico. Zaradi nje je šel moj Tour po zlu in sem zelo jezen," je bil iskren v pogovoru za časnik La Vanguardia.

Padec v 1. etapi je bil usoden tudi za Francoza Cyrila Lemoiena.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Padec v 1. etapi je bil usoden tudi za Francoza Cyrila Lemoiena. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Že Giro je bil porazen, saj sem se nanj zelo dolgo pripravljal in imel lepe možnosti za uspeh, ampak Tour je še precej hujši. Ni šlo za klasičen padec, ampak ga je povzročila gledalka, ki očitno ne mara kolesarstva. Vse priprave so šle po zlu," je bil jezen Soler, ki si je pri padcu poškodoval komolec in zapestje.

Tadej Pogačar
Sportal Neverjetni Pogačar v izjemnem slogu do zmage: rumena majica povsem blizu

"Padec se je zgodil na točki, kjer se je cesta zožila in smo se borili za položaje. Kar naenkrat so pred menoj začeli padati kolesarji Jumbo-Visme. Mike Teunissen je padel tik pred menoj, sam sem poletel čez kolo in pristal na rokah. Čutil sem močne bolečine. Bolel me je tudi obraz, saj so se mi zdrobila očala, dobil sem tudi udarec v ramo. Poskušal sem se pobrati, a se nisem mogel. V rokah nisem čutil več nobene moči," je opisal svoje občutke po padcu.

"Do sedečega položaja mi je pomagal mehanik in zaradi vrtoglavice sem kar dolgo sedel ob cesti. Pred menoj je bilo še 50 kilometrov. V ekipi so mi rekli, naj nadaljujem, a sploh ne vem, kako sem prišel do cilja. Nisem mogel menjati prestav, niti zavirati. Ko sem prispel do cilja, me je najbolj skrbel časovni limit. Zaradi bolečin mi ni uspelo sleči dresa. Dobesedno so ga morali s škarjami odrezati z mene. Resnost mojih poškodb so pozneje potrdili v zdravniškem kamionu," je pripovedoval.

Nadaljnji zdravniški pregledi so pokazali, da Soler ne bo potreboval operacije, bo pa vsaj štiri tedne moral preživeti brez kolesa. Želi si, da bi pred koncem sezone nastopil še na kakšni dirki, a hkrati priznava, da je bolj malo verjetno, da bi ga letos videli tudi na Dirki po Španiji, kjer je lani dosegel etapno zmago v prvem tednu dirke.

Španec je bil v pogovoru za prej omenjeni časnik zelo kritičen do Združenja profesionalnih kolesarjev (CPA), ki po njegovem mnenju ni zaščitilo interesov kolesarjev, in do Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki jo, kot je dejal, bolj zanimajo neumni ukrepi, na primer prepovedi glede odmetavanja bidonov, kot pa konkretni ukrepi, namenjeni varnosti kolesarjev.

Preberite še:

Mark Cavendish
Sportal Sanjska zmaga Cavendisha, v mestu, kjer se je pred 13 leti začel njegov niz
Allan peiper
Sportal Zaradi zdravljenja raka Pogačarja letos usmerja od doma
Navijačica Tour
Sportal Policija aretirala gledalko, ki je na Touru povzročila množičen padec
Navijačica Tour
Sportal Gledalka se še skriva pred policijo: "Težko je oceniti škodo, ki jo je povzročila"

 

 

Ne spreglejte