Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2021,
17.27

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

4

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Četrtek, 1. 7. 2021, 17.27

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 6. etapa, Tours - Chateauroux, 160,6 km

Sanjska zmaga Cavendisha, v mestu, kjer se je pred 13 leti začel njegov niz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

4

Mark Cavendish | Mark Cavendish je zmagovalec šeste etape letošnjega Toura. | Foto Reuters

Mark Cavendish je zmagovalec šeste etape letošnjega Toura.

Foto: Reuters

Mark Cavendish je zmagovalec šeste etape Dirke po Franciji od Toursa do Chateaurouxa. Prav v tem mestu je Britanec leta 2008 dosegel svojo prvo zmago na Touru, danes je prišel do 32., le še dve mu manjkata, da ujame rekorderja, belgijsko legendo Eddyja Meckxa. Drugo mesto je danes zasedel Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Fenix), tretje pa Francoz Nacer Bouhanni (Arkea Samsic). V skupnem seštevku ni sprememb, v rumeni majici vodilnega ostaja Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), z osmimi sekundami prednosti pred slovenskim šampionom Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates). 

Slovenski kolesarji so imeli danes nekoliko manj stresen dan, Luka Mezgec (BikeExchange) je delal za Michaela Matthewsa, ki je na koncu zasedel deveto mesto, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) za Sonnyja Colbrellija, ki je bil 11. slovenski grozd, Mohorič, Pogačar, Mezgec so v cilj prišli na 24., 25. in 26. mestu, ranjeni Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil danes 74., v cilj je prišel v času zmagovalca.

Ne sprašujte ga o Merckxu

"Deset let je minilo od moje zadnje zmage v Chateaurouxu. Ne morem verjeti, briljantno," je po drugi etapni zmagi na letošnjem Touru dejal Cavendish in odločno zavrnil kakršnokoli vprašanja z rekordom legendarnega Merckxa. "Ne postavljate mi teh vprašanj, o tem sploh ne razmišljam. Danes sem na Touru dosegel novo etapno zmago, številni kolesarji se za to trudijo celotno svojo kariero, a je še niso dosegli," je razlagal nasmejan, ni pa se pozabil zahvaliti svoji ekipi: "Spet je opravila neverjetno delo, tudi Alaphilippe je vlekel naš vlak. Da svetovni prvak tako zavzeto gara zate, je nekaj, pri čemer človek ostane brez besed." 

"Deset let je minilo od moje zadnje zmage v Chateaurouxu. Ne morem verjeti, briljantno!" | Foto: Reuters "Deset let je minilo od moje zadnje zmage v Chateaurouxu. Ne morem verjeti, briljantno!" Foto: Reuters

Tadej Pogačar ostaja drugi v skupnem seštevku, osem sekund za vodilnim Van der Poelom, Roglič je deseti, z minuto in 48 sekundami zaostanka. Mohorič je 33. (+ 4:59), Mezgec pa 70. (12:38).

"Danes je bilo kar težko. Dan ni bil lahek, četudi sem sedel v glavnini. Hitro je šlo. Dobro se počutim. Užival sem po tako veliki včerajšnji zmagi. Do konca Toura bom užival," je po koncu dneva dejal Pogačar.

Pogačar je zadržal tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki, v zeleni se je utrdil Cavendish, pikčasto pa še naprej nosi Nizozemec Ide Schelling (Bora - hansgrohe).

Jutri je na sporedu najdaljša etapa na letošnji francoski pentlji med krajema Vierzon in Le Creusot v dolžini 249,1 kilometra. Kolesarje čaka kar razgibana trasa s petimi kategoriziranimi klanci, enim druge ter po dvema tretje in četrte kategorije.

Izidi 6. etape:

1. Mark Cavendish (VBr) Deceuninck-QuickStep 3;17:36
2. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix
3. Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsic 
4. Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ 
5. Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
6. Cees Bol (Niz) Team DSM
7. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Fenix
8. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 
9. Michael Matthews (Avs) Team BikeExchange
10. Mads Pedersen (Dan) Trek-Segafredo isti čas 
...
24. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious
25. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
26. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange
74. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma vsi isti čas


Skupni vrstni red:

1. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix 20;09:17
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates + 0:08
3. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 0:30
4. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 0:48
5. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 1:21
6. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies 1:28
7. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo 1:29
8. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 1:43
9. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 1:44
10. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:48
...
33. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious 4:59
70. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange 12:38

Dirka po Franciji, Tours - Chateauroux, 160,6 km:

Cilj: pravljičen razplet etape, Mark Cavendish (Deceuninc QuickStep) je zmagovalec! Britanec je dobil sprinterski obračun v kraju, v katerem je leta 2008 prišel do svoje prve zmage na Touru.

2,5 km do cilja: ubežnika ujeta, čas je za sprint.

3 km do cilja: padel je Jacopo Guarnieri.

17.10 (11 km do cilja): glavnina se je ubežnikoma približala že na 15 sekund, na ravni cesti ju je imela na očeh, zato je popustila in jima spet pustila uiti na 40 sekund.

16:50 (30 km do cilja): beg se končuje, vodilna dvojica ima le še 25 sekund prednosti pred glavnino, ki ju bo vsak čas pogoltnila. Potem se bo začelo že znano prerivanje za pozicije na čelu glavnine, tam pričakujemo moštva, ki imajo sprinterske adute za današnjo zmago, Deceuninck QuickStep, Alpecin Fenix, Bora - hansgrohe ...

16:18 (56,4 km do cilja): kolesarji so prečkali še edini leteči cilj v današnji etapi, v Lecay Le Maleju sta prvo in drugo mesto še osvojila ubežnika, ki vztrajata nekaj manj kot minuto pred glavnino, v tej pa so obračunali sprinterji. Van Avermaet je pobral 20 točk, Klüge 17, Sonny Colbrelli (Bahrain Vicotorious) je bil najboljši v sprintu za tretje mesto, za njim so se zvrstili Morkov, Philipsen, Matthews, Cavendish, Sagan, Van Poppel, Demare, Bouhanni, Oss, Rickaert, Swift in Guarnieri.

Poseben dan za Cavendisha

Danes je emocionalna etapa za enega glavnih favoritov za zmago v Chateaurouxu, britanskega zvezdnika Marka Cavendisha. Prav v ciljnem sprintu v tem kraju je leta 2008 prišel do svoje prve etapne zmage na Touru. Odtlej jih je nanizal osupljivih 31., zadnjo v torek, ko se je po treh letih boja z depresijo in virusom Epstein-Barr, zmagovito vrnil na največjo kolesarsko dirko na svetu. Danes bo ekipa Deceuninck QuickStep naredila vse, da 36-letnega asa z otoka Man pripelje do zmage. 

15:50 (70 km do cilja): ubežnika imata pred glavnino 1:12 prednosti, največja razlika med vodilnima in zasledovalci je bila sicer le nekaj več kot dve minuti.

Na edinem gorskem cilju današnje etape, na Côte de Saint-Aignan (IV. kategorije) 88 kilometrov pred ciljem je edino točko vzel Van Avermaet.

Današnja etapa se bo končala s skupinskim sprintom, v begu pa sta ob 32. kilometru, ko je glavnini ušel Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), dva kolesarja. Belgijca je namreč kmalu ujel še Nemec Roger Klüge (Lotto Soudal).

Tadej Pogačar
Sportal Leteči Pogačar ni ponovil napake, Roglič spregovoril o bolečinah

Slovenski šampion Tadej Pogačar, ki brani lansko zmago, je v peti etapi uprizoril pravi šov. Tekmecem je v 27,2 kilometra dolgem kronometru odčital učno uro. Kot blisk je drvel po francoskih cestah in v primerjavi z lastnikom rumene majice nadoknadil kar 31 sekund. Zdaj je v skupnem seštevku na drugem mestu. Mathieu van der Poel ima le še osem sekund naskoka.

Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, lahko pričakujemo, da bo slovenski šampion oblekel prestižno majico konec tedna, ko bosta dve gorski etapi, zlasti nedeljska.

Allan peiper
Sportal Zaradi zdravljenja raka Pogačarja letos usmerja od doma

Roglič in njegov boj proti bolečinam

Danes bo na sporedu ravninska etapa, v kateri bodo na svoj račun prišli šprinterji. Zadnji kilometer in pol je sama ravnina, kar je dobršen podatek, če gledamo iz vidika padcev, ki so stalnica na tem Touru.

6 etapa tour de france | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. In v dvakrat se je na tleh znašel tudi Primož Roglič, ki je bil pred začetkom tritedenske kolesarske pentlje eden od osrednjih favoritov za skupno zmago. Čeprav je ves v bolečinah, se ne predaja, kar je dokazal tudi v kronometru, ko je trpel na kolesu. Kljub vsemu mu je v cilj uspelo prikolesariti s sedmim najboljšim rezultatom. A je v primerjavi s Pogačarjem izgubil 44 sekund in za njim zdaj zaostaja 1:40.

Morda pa bo danes dobil priložnost za dirkanje v ciljnem šprintu Luka Mezgec (BikeExchange), ki je po duši prav šprinter, medtem ko bo Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) spet pomagal svoji ekipi, ki je v ponedeljkovi etapi zaradi padca izgubila Jacka Haiga.

Navijačica Tour
Sportal Gledalka se še skriva pred policijo: "Težko je oceniti škodo, ki jo je povzročila"

Vrstni red pred 6. etapo

  1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)             16:51:41
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  + 0:08
  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                          0:30
  4. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)            0:48
  5. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                1:21
  6. Pierre Latour (Fra/TotalEnergies)                        1:28
  7. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  1:29
  8. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       1:43
  9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   1:44
 10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                          1:48
...
 12. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                    1:54
 34. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   4:59
 73. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                          12:38

Ne spreglejte