Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2021,
18.50

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Mark Cavendish Tadej Pogačar Tadej Pogačar Eddy Merckx

Petek, 9. 7. 2021, 18.50

1 leto, 9 mesecev

Eddy Merckx

Belgijska legenda čestita Cavendishu, še bolj pa ceni Tadeja Pogačarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93
mark Cavendish | Marc Cavendish je ujel rekorderja Merckxa, na tem Touru ga lahko tudi preseže. | Foto Reuters

Marc Cavendish je ujel rekorderja Merckxa, na tem Touru ga lahko tudi preseže.

Foto: Reuters

"Nobenih težav nimam s tem, da je Cavendish izenačil moj rekord. Zaradi tega zagotovo ne bom izgubljal spanca," je v pogovor za italijanski časnik La Gazetta dello Sport povedal eden najboljših kolesarjev vse časov, belgijska legenda Eddy Merckx. Britanec Mark Cavendish ga je z zmago na današnji 13. etapi Dirke po Franciji ujel na večni lestvici. Oba imata 34 zmag s Toura. A Merckx, ki je veljal za popolnega kolesarja, izjemno ceni našega Tadeja Pogačarja, verjame, da bo prav on zrušil še en njegov rekord.

"Cavendish si zasluži čestitke, ni enostavno dobiti 34 sprintov na Touru," je povedal danes 76-letni Belgijec, a kaže, da kolesar, ki je ob koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja kraljeval na največjih dirkah in petkrat osvojil tudi Tour de France, le ni povsem brezbrižen do tega, da nekdo ogroža njegovo rekordno dediščino.

mark Cavendish
Sportal Izjemno! Mark Cavendish je ujel velikega Eddyja Merckxa!

Cavendishu privošči, a poudarja, da so med njima razlike

"Seveda je med nama razlika. Jaz sem svojih 34 zmag osvojil na sprintih, v gorah, na kronometrih, z napadi na spustih. Pa ne smemo pozabiti, da sem petkrat zmagal na Touru in rumeno majico nosil 96 dni. To je vendarle nekaj, kajne?," je našteval Merckx, pa dodal: "Ampak s tem ne želim razvrednotiti Markovega dosežka. Še posebej, ker je prestal težko obdobje in se ponovno zaljubil v kolesarstvo. Njegova zgodba je imenitno sporočilo mladim v tem športu."

"Jaz sem svojih 34 zmag osvojil na sprintih, v gorah, na kronometrih, z napadi na spustih. Pa ne smemo pozabiti, da sem petkrat zmagal na Touru ..." | Foto: Reuters "Jaz sem svojih 34 zmag osvojil na sprintih, v gorah, na kronometrih, z napadi na spustih. Pa ne smemo pozabiti, da sem petkrat zmagal na Touru ..." Foto: Reuters

Kako je napadati rekord, pa je bilo vprašanje, ki je danes v cilju 13. etape v Carcassonnu doletelo Cavendisha. "Izjemno naporno," je odgovoril povsem izčrpani sprinterski as z otoka Man. Zdelala sta ga vročina in veter na skoraj 220-kilometrski etapi. Na tem Touru ima še dve priložnosti, da sam skoči na vrh lestvice kolesarjev z največ zmagami na Touru. Najlepše bi bilo, da bi mu rekordno 35. uspelo dobiti na Elizejskih poljanah v Parizu, menijo njegovi največji navijači.  

Sportal Kanibal, ki tekmecev ni hotel le premagati, pač pa jih uničiti #video

Izjemno pa ceni Tadeja Pogačarja

Merckx je bil ganjen nad potezo Nizozemca Mathieuja van der Poela v prvem tednu Toura, ko je ta rumeno majico posvetil dedku Raymondu Poulidorju, navdušen je bil nad predstavami mladega rojaka Wouta van Aerta, ki navdušuje tako na sprintih kot v gorah, izjemno pa ceni našega Tadeja Pogačarja, ki se v Franciji odlično bori za svojo drugo zmago na Touru.

O Tadeju Pogačarju: Zelo težko ga bo premagati. S pravo pripravo in pravo ekipo lahko zmaga tudi dvojček Giro-Tour, kar je uspelo Marcu Pantaniju. | Foto: Reuters O Tadeju Pogačarju: Zelo težko ga bo premagati. S pravo pripravo in pravo ekipo lahko zmaga tudi dvojček Giro-Tour, kar je uspelo Marcu Pantaniju. Foto: Reuters

"Na Grand Tourih ga bo težko premagati, in nabere lahko tudi pet, šest zmag. Je popoln kolesar, dober je v hribih, na kronometrih, videti je, da njegov talent nima meja. Zelo težko ga bo premagati. S pravo pripravo in pravo ekipo lahko zmaga tudi dvojček Giro-Tour, kar je uspelo Marcu Pantaniju," se je razgovoril o mladeniču s Klanca pri Komendi, ki v svoji vsestranskosti zagotovo spominja na belgijskega "kanibala", in dodal: "Pogačar lahko podre moj rekord v nošenju rumene majice."

Eddy Merckx
Sportal Legenda kolesarstva ostro: Jumbo-Visma je sama kriva za Rogličev poraz

"Kapo dol Pogačarju. Ni ga strah biti vodja dirke."

Merckx je rumeno majico nosil 96 dni, Pogačar danes šele sedmi dan, šesti letos, lani pa je ob svoji krstni zmagi znamenito majico oblekel šele po senzacionalni zmagi na kronometru v predzadnji etapi, tako je bil v rumeno odet le za zadnji dan Toura 2020.   

Merckxu je všeč, da je slovenski kolesarski as neustrašen. "Ni ga strah biti vodja dirke. Nikoli nisem razumel tega, da se nekateri kolesarji otepajo rumene majice, da bi varčevali z energijo. Če si dovolj močan, ni razloga, da bi se odrekel vodilnemu položaju in simboliki rumene majice. Dobiti etapo v rumeni majici na Touru ali rožnati na Giru, je nekaj zelo posebnega, zato kapo dol Pogačarju, da si želi majico obdržati."

Preberite še:

Mark Cavendish
Sportal Poteza Britanca, ki navdušuje kolesarske navdušence #video
Tadej Pogačar
Sportal Zdaj tudi uradno: Pogačar gre po olimpijskih igrah še na Vuelto
Tadej Pogačar
Sportal Pri Rogličevi Jumbo-Vismi poudarili, da je napetost še prisotna

 

Ne spreglejte