Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2022,
12.14

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Col du Galibier Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji

Sreda, 13. 7. 2022, 12.14

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 11. etapa (Albertville–Col de Granon, 151,7 km)

Vingegaard do etapne zmage in prevzema rumene majice, Pogačar na robu svojih moči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Jonas Vingegaard | Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je z etapno zmago prevzel tudi rumeno majico in skupno vodstvo na Dirki po Franciji. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zdrsnil na tretje mesto.  | Foto Reuters

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je z etapno zmago prevzel tudi rumeno majico in skupno vodstvo na Dirki po Franciji. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zdrsnil na tretje mesto. 

Foto: Reuters

Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je veliki zmagovalec 11. etape Dirke po Franciji in z naskokom prevzema vodstvo na dirki. Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je do zadnjega vzpona uspešno odbijal napade ekipe Jumbo-Visma, potem pa se je zlomil v zadnjih kilometrih etape s ciljem na prelaz Col du Granon (2.413 metrov m), je v cilj pripeljal kot sedmi in je zdaj v skupni razvrstitvi z zaostankom 2:22 minute zdrsnil na tretje mesto.  

Jonas Vingegaard | Foto: A.S.O./Charly Lopez Foto: A.S.O./Charly Lopez

Taktični načrt nizozemske ekipe Jumbo-Visma je uspel. Jonas Vingegaard je v vročini in na visoki nadmorski višini 11. etapi na trasi od Albertvilla do prelaza Granon na nadmorski višini 2.413 metrov, izkoristil krizo Tadeja Pogačarja na zadnjem vzponu, zmagal v etapi in prevzel skupno vodstvo na dirki.

Pogačar, ki je tako predal rumeno majico in mu jo jutri ne bo treba braniti, je v etapi zasedel sedmo mesto, a zaostal velikih 2:51 minute in v skupni razvrstitvi Toura z zaostankom 2:22 zdrsnil na 3. mesto.

Se bo Pogačarju uspelo regenerirati do jutrišnje etape, ki bo še bolj zahtevna kot današnja? | Foto: Reuters Se bo Pogačarju uspelo regenerirati do jutrišnje etape, ki bo še bolj zahtevna kot današnja? Foto: Reuters

Vingegaard je bil že pred tem v etapi dobro razpoložen na prelazih Telegraphe in Galibier, a je Pogačar (UAE Team Emirates) takrat še dobro odgovarjal na njegove napade. Danec je približno šest kilometrov pred ciljem sprožil silovit napad, ki mu Pogačar ni mogel slediti, od takrat pa je šlo za 23-letnega Slovenca vse samo navzdol. Povsem je popustil in zapadel v krizo, do konca pa so ga prehiteli še nekateri drugi tekmeci.

Čestitka novemu nosilcu rumene majice:

Danec ima v skupnem seštevku po novem 2:16 minute prednosti pred drugouvrščenim Bardetom,  Pogačar, ki je zdrsnil na tretje mesto, zaostaja 2:22 minute.

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Primož Roglič je na prelazu Telegraphe skupaj z moštvenim kolegom Vingegaardom še napadal Pogačarja, ki je večkrat ostal brez moštvenih kolegov, nato pa tudi sam popustil in končal daleč od vrha z zaostankom 11 minut in pol.

Ostali trije Slovenci so v cilj prišli več kot pol ure za zmagovalcem v večjih skupinah. Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious) sta končala na 85. oz. 90. mestu, Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) pa je bil 136. V skupnem seštevku je Tratnik 82., Mohorič 84., Mezgec pa 113.

Pred kolesarji še ena brutalna etapa

V četrtek bo na francoski državni praznik, dan padca Bastilje, na sporedu še ena zahtevna etapa. Kolesarji bodo znova premagali sloviti prelaz Galibier, cilj pa bo na kultnem Alpe d'Huezu, kjer je že danes ogromno slovenskih navijačev.

Dirka po Franciji | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Potek 11. etape Dirke po Franciji (151,7km):

Cilj
Danec Jonas Vingegaard je veliki zmagovalec 11. etape Dirke po Franciji in z naskokom prevzema vodstvo v skupnem seštevku!

Drugo mesto je z 59 sekundami zaostanka osvojil Nairo Quintana (Arkea), tretji je bil Romain Bardet (+1.01), ki se je v skupni razvrstitvi zdaj vmešal med Danca in Slovenca.  


Tadej Pogačar je v zadnjih kilometrih 11. etape povsem popustil in se vidno mučil do cilja. | Foto: Reuters Tadej Pogačar je v zadnjih kilometrih 11. etape povsem popustil in se vidno mučil do cilja. Foto: Reuters

500 m do cilja – Pogačar se muči do cilja, Vingegaard pa je že v cilju!

2 km do cilja Tadej Pogačar je na robu svojih moči. Danes bo zagotovo ostal brez rumene majice. Jonas Vingeggard pa medtem drvi proti cilju. Pogačar zaostaja že več kot minuto in pol. Favoriti ga prehitevajo drug za drugim.

4 km do cilja – očitno spočiti Jonas Vingegaard je že prehitel vodilnega Quintano in prevzema vodstvo na čelu dirke. Virtualno je že v rumeni majici vodilnega. 

4,6 km do cilja – nov napad, tokrat je krenil Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), najbližji zasledovalec Pogačarja v skupnem seštevku! Pogačar ne odgovarja. Je ostal brez moči? Prehitela sta ga tudi Yates in Thomas. 

Col du Granon navijači | Foto: Reuters Foto: Reuters

5 km do cilja  silovit napad Romaina Bardeta, sedmega v skupnem seštevku dirke (+1:39), ki je skočil izza hrbta Tadeja Pogačarja. 

6 km do cilja trenutno stanje na cesti:
Warren Barguil
(Arkéa-Samsic),
+2’00” Nairo Quintana (Arkéa-Samsic)
+2’15” Tadej Pogacar, Rafal Majka (UAE Team Emirates), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Geraint Thomas, Adam Yates (Ineos Grenadiers), Romain Bardet (Team DSM)

7 km do cilja – tudi Rafal Majka se je razživel in vodi skupino z rumeno majico, v kateri so poleg Pogačarja in njegovega najbližjega zasledovalca v skupni razvrstitvi Vignegaarda še Thomas in Yates (oba Ineos), ki v skupni razvrstitvi zasedata 4. in 5. mesto, ter Romain Bardet (DSM), sedmi v skupnem seštevku (+1:39). Prednost Barguila pred moštvenim kolegom Quintano medtem kopni. 

Dirka po Franciji 2022, 11. etapa | Foto:

9 km do cilja – Napad Naira Quintane (Arkea), moštvenega kolega Warrena Barguila, ki je s skoraj tremi minutami prednosti pred skupino z rumeno majico vozil etapni zmagi naproti, potem pa začel popuščati. Quintana še pospešuje ... 

11,3 km do cilja – Barguil (Arkea) je zagrizel v zadnji, zaključni vzpon današnje etape. Trojica z Geschkejem in Latourjem zaostaja dobri dve minuti, skupina z rumeno majico pa pet minut. Se Francozu nasmiha etapna zmaga? V klanec so zagrizli tudi favoriti za zmago v skupnem seštevku. Rafal Majka narekuje tempo, Roglič je popustil. 

16 km do cilja – Barguil še vedno na čelu dirke, sledi trojica z Geschkejem in Latourjem, nato sledi skupina s Pogačarjem in Rogličem, ki je skupaj z van Aertom in Gaudujem kot raketa pridrvel iz ozadja. 

24 km do cilja – še 12 kilometrov do začetka vzpona na Col du Granon (2.413 metrov). Vzpon, ki ga je tudi Pogačar označil kot brutalno zahtevnega, je dolg 11,3 kilometra in ima povprečni 9,2-odstotni naklon. 

28 km do cilja – Skupina z rumeno majico, ki je že prehitela van Aerta, zdaj šteje osem kolesarjev, od tega so trije iz ekipe Jumbo-Visma, tudi najbližji zasledovalec v skupni razvrstitvi Vingeggard, Quintana, Thomas in Yates (oba Ineos), Bardet, Izagirre in Quintana. V ozadju se približuje skupina z Rogličem in Gaudujem (FDJ-Groupama), ki se ji je pridružil Wout van Aert.   

35 km do cilja
– kolesarji se zdaj že spuščajo proti dolini, kjer jih v zadnjih desetih kilometrih čaka še ciljni vzpon najvišje kategorije na Col du Granon Serre Chevalier (2.413 metrov). Vzpon, ki ga je tudi Pogačar označil kot brutalno zahtevnega, je dolg 11,3 kilometra in ima povprečni 9,2-odstotni naklon. Na čelu dirke še vedno vozi Barguil in ima minuto in pol prednosti pred zasledovalci. 

45 km do cilja, vrh Galibierja, z 2.642 metri najvišje točke letošnjega Toura Pogačar, ki se ga kot klop drži Vingegaard, je medtem ujel Bardeta (DSM), ob cesti plapolajo slovenske zastave, navijači stojijo v špalirju. Barguil (Arkéa Samsic) je prvi prečkal gorski cilj na Col du Galibierju in dobil 20 točk v boju za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Wout van Aert je po poročanju belgijskih medijev na vrhu vzpona zamenjal kolo. Tudi Roglič, ki je leta 2017 na teh cestah slavil svojo prvo etapno zmago na Touru, je prečkal vrh Galibierja.

47 km do cilja – še 2,2 km do vrha legendarnega prelaza Col du Galibier zunajserijske kategorije! Vingegaard se kot klop drži Pogačarja, tudi Thomas kaže izjemno predstavo. Roglič je medtem popustil.

49 km do ciljaRoglič je štiri kilometre pod vrhom Col du Galibierja lansiral nov napad na rumeno majico! V skupini osmih kolesarjev je kar polovica kolesarjev Jumbo-Visme, pet minut naprej pa je še van Aert, ki bo slej ko prej najverjetneje prav tako prihitel na pomoč, da zlomijo Pogačarja. 

50 km do cilja Pogačar dobiva pomoč. Skupini, v kateri je kar pet kolesarjev ekipe Jumbo-Visma, ki zagotovo pripravlja novo serijo napadov na rumeno majico, se je zdaj pridružil še Brandon McNulty iz ekipe UAE. 

51 km do cilja – ubežna skupina, ki je na začetku etape štela kar 20 kolesarjev, je vse manjša. Zdaj so v njej samo še štirje kolesarji, Wout van Aert, Simon Geschke, Pierre Latour in Warren Barguil, ki se mu je šest kilometrov pred vrhom Col du Galibierja uspelo nekoliko odcepiti od skupine. Gre v lov na novo etapno zmago na Touru?

54 km do cilja Marc Soler (UAE Emirates) je v ozadju stopil na plin, pridrvel na pomoč Pogačarju in nekoliko umiril dogajanje v skupini, ki je zdaj vse bolj številčna. V njej je vse več kolesarjev, ki so popustili v ubežni skupini. 

57 km do cilja – kolesarji Jumbo-Visme skušajo utruditi Pogačarja, a se ta za zdaj uspešno upira. Jumbovci lansirajo napad za napadom, do konca pa je še več kot 50 kilometrov, najtežji del pa šele sledi. 

60 km do cilja – v ospredju dirke dogaja na polno! Od glavnine se je odcepila skupina favoritov, v kateri so trije kolesarji Jumbo-Visme (Roglič, Vingegaard in Benoot), vodilni Pogačar in Geraint Thomas (Ineos), ki v skupnem seštevku z 1:17 minute zaseda 4. mesto.

64 km do cilja – napad dvojca Jumbo-Visma je nevtraliziran, Pogačar ju ne pusti izpred oči. Kolesarji se z vrha Col du Tepegraphe že spuščajo v dolino, kjer jih čaka vzpon na Col du Galibier (17,7 km, 6,9-odstotni naklon), z 2.642 metri najvišjo točko letošnjega Toura.

Latour je spet prvi prečkal gorski cilj in pobral deset točk. Barguil jih je uplenil osem, vodilni v razvrstitvi najboljših na gorskih ciljih Geschke pa je na svoj račun pospravil šest točk. 


68 km do cilja – napad Primoža Rogliča, ki je leta 2017 zmagal na podobni etapi! Je to napoved kandidature za novo etapno zmago? Zasavec je napad lansiral skupaj z moštvenim kolegom Tiesjom Benootom štiri kilometre pred vrhom Col du Telegrapha. 

69 km do cilja – Med vzponom na Col du Telegraphe je s kolesa sestopil Nizozemec Mathiu van der Poel (Alpecin), ki zapušča dirko. Očitno je pregorel. Maja je že prevozil eno tritedensko dirko, Giro d'Italia.   

Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) je odstopil s Toura. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) je odstopil s Toura. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
71 km do cilja – Trener ekipe Jumbo-Visma Arthur van Dongen je v izjavi za Eurosport zanikal poročanje francoskih medijev, da se Jonas Vingeggard, tretji v skupnem seštevku dirke, spopada z bolečinami v hrbtu, je pa potrdil, da Primož Roglič čuti bolečine v hrbtu, in hkrati tudi dodal, da je pripravljen na izzive današnje etape. 

75 km do cilja – Francoz Warren Barguil (Arkea) je z navijanjem tempa na Col du Telegraphe zreduciral ubežno skupino, v kateri je zdaj samo še deset kolesarjev. Gradek, Cattaneo, Politt, Van Keirsbulck, Pedersen in Bodnar niso zdržali ostrega tempa.

Dirka po Franciji 2022 11. etapa | Foto: Reuters Foto: Reuters

77 km do cilja  Tadej Pogačar je bil kljub covidni nevarnosti znotraj lastne ekipe zjutraj na startu etape dobro razpoložen. Na vprašanje, ali bi, v primeru, da bi bil kolesar ekipe Jumbo-Visma, danes napadel vodilnega kolesarja, torej Pogačarja, je najprej v šali odvrnil, da ne, potem pa dodal, da ne ve, da pa danes vsekakor pričakuje napade.

"Še vedno pa imamo dobro ekipo in skušali bomo držati dober tempo, da bomo lahko nadzorovali dirko. Seveda pa nikoli ne veš. Danes pričakujem prvi pravi ognjemet na letošnjem Touru," je napovedal dvakratni zmagovalec Toura, ki je zadnji, ciljni klanec današnje etape, Col du Granon, za trening prevozil dvakrat.

78 km do cilja – ubežna skupina je že zagrizla v klanec 1. kategorije, ki vodi na Col du Telegraphe na nadmorski višini 1.566 metrov (11,9 km, 7,1-odstotni naklon). Sledil bo spust v mesto Valloria, nato pa akcija na Col du Galibier (17,7 km, 6,9-odstotni naklon), z 2.642 metri najvišjo točko letošnjega Toura.

Col du Telegraphe. | Foto: Alenka Teran Košir Col du Telegraphe. Foto: Alenka Teran Košir
88 km do cilja – s Toura se je danes poslovil Oliver Naesen (AG2R Citroën Team), ki je zjutraj tožil zaradi slabega počutja. Kot je povedal, je bil kljub vsem simptomom, ki jih povezujemo s covid-19, na testiranju negativen. Ekipa AG2R je izgubila že tri kolesarje. 

Ubežna skupina 19 kolesarjev ima medtem že skoraj osem minut prednosti.

* V ubežni skupini so:

Christophe Laporte, Wout van Aert (oba Jumbo-Visma),     
Mikaël Cherel (AG2R) 
Nils Politt, Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe),
Andrea Bagioli, Mattia Cattaneo (Quick-Step Alpha Vinyl Team)
Simon Geschke, Ion Izagirre (Cofidis), 
Kamir Gradek, Dylan Teuns (Bahrain-Victorious)
Guillaume Van Keirsbulck (Alpecin-Deceuninck)
Jonas Rutschs (EF Education-EasyPost)
Warren Barguil (Arkea)
Mads Pedersen, Tony Gallopin (Trek-Segafredo)
Maciej Bodnar, Pierre Latour (Total Energies)
Krists Neilands (Israel - Premier Tech)

​​​​100 km do cilja – tempo je prehud za van der Poela, ki zaostaja za ubežno skupino, v glavnini tempo narekujejo Emirati Tadeja Pogačarja. Večina kolesarjev pedalira z odpetimi dresi, kar pomeni, da je vročina res nevzdržna. V dolini se je živo srebro že povzpelo nad 35 stopinj Celzija. 

Francoz Pierre Latour (TotalEnergies) je prvi prečkal prvi kategoriziran vzpon 11. etape na Lacets de Montvernier in presenetil nosilca pikčaste majice Simona Geschkeja (Cofidis).

105 km do cilja – ubežna skupina začenja vzpon na izjemno fotogeničen del današnje trase, vzpon 2. kategorije Lacets de Montvenier (3,4 km, povprečni naklon 8,2 %), kjer se cesta zelo zoži, zato tam ni navijačev. Pred glavnino so si nabrali že štiri minute prednosti.

107 km do cilja – ubežna skupina 20 kolesarjev, med katerimi ni Slovencev, si je pred glavnino nabrala že več kot tri minute prednosti. 

Danes mineva natanko 55 let od smrti svetovnega kolesarskega prvaka Toma Simpsona, ki je zaradi kombinacije peklenske vročine, izčrpanosti, amfetaminov in alkohola umrl na Dirki po Franciji med vzponom na legendarni vrh Mont Ventoux. Smrt komaj 29-letnega Britanca, ki so mu na mestu, kjer se je zgrudil, leto po smrti postavili spomenik, je brez dvoma zaznamovala najbolj opevano kolesarsko dirko na svetu.

Dirka po Franciji 11. etapa. | Foto: Reuters Foto: Reuters

118 km do cilja Van Aerta in van der Poela je ujela večja skupina kolesarjev. V ubežni skupini je zdaj kar 20 imen, od tega dva kolesarja iz Vingeggard/Rogličeve ekipe Jumbo-Visma (Van Aert, Laporte), dva iz Alpecina, Bore, Cofidisa, AG2R, Quick-Step Alpha Vinyla, Bahraina ... Pred glavnino so si nabrali že več kot minuto prednosti. Očitno je to skupina, s katero je tudi glavnina zadovoljna. 

125 km do cilja – ubežnikoma se želi pridružiti Italijan Mattia Cattaneo (Quick-Step Alpha Vinyl Team), tudi kolesarji ekipe Jumbo-Visma so danes zelo aktivni, očitno pripravljajo napad na vodilnega Tadeja Pogačarja. 

135 km do cilja
– ubežni dvojec MVDP/WvA je že prečkal leteči cilj v mestu Aiguebelle. Novih 20 točk za van Aerta, ki v točkovanju za zeleno majico močno vodi (304 točke). Najbližji zasledovalec Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team) jih je do zdaj zbral 155.  

140 km do cilja – dvojec Mathieu van der Poel in Wout van Aert si je pred zasledovalci nabral že 40 sekund naskoka. Begu se želi pridružiti več kolesarjev, tudi Jan Tratnik (Bahrain-Victoripus). 

12.15 – V Albertvillu, na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1992, se je začela 11. etapa Dirke po Franciji, prva s pravim gorskim predznakom. Že po nekaj minutah sta se od glavnine odcepila stara rivala iz sveta ciklokrosa, Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), ki do zdaj na Touru še ni pokazal pravega obraza, in Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma), vodilni v točkovanju. 

 

Izidi, 11. etapa (Albertville - Col du Granon, 151,7 km):

  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                  4:18:02

  2. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                    + 0:59

  3. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:10

  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:38

  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         2:04

  6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      2:10

  7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  2:51

  8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)                 3:38

  9. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                    3:59

 10. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)                      4:16

...

 20. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       11:31

 85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                30:32

 90. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  30:37

136. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  37:23

...

- skupni seštevek (11/21):

  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 41:29:59

  2. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                         + 2:16

  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  2:22

  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26

  5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      2:37

  6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:06

  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         3:13

  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  7:23

  9. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)                 8:07

 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:29

...

 14. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       13:54

 82. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:24:55

 84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:27:30

113. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                1:49:20

...

Pred 11. etapo Dirke po Franciji

11. etapa Dirke po Franciji bo prvi pravi gorski preizkus za kolesarje na Touru. Poleg treh zahtevnih vzponov, 4.070 višinskih metrov in visokih temperatur bodo morali premagati tudi visoko nadmorsko višino. Etapa je dolga 151,7 kilometra in prinaša štiri kategorizirane gorske cilje, od tega sta dva najtežje (HC - Hors catégorie) kategorije.

Na 16,5 kilometra trase je v kraju Aiguebelle leteči cilj, nato pa bo šlo bolj ali manj navkreber.

Na 49,9 kilometra kolesarje čakajo fotogenične serpentine 2. kategorije Lacets de Montvenier (3,4 km, povprečni naklon 8,2 %), še več dela pa jih čaka v nadaljevanju.

Resnejši izziv jih čaka na 70. kilometru, ko se bodo začeli vzpenjati na Col du Telegraphe na nadmorski višini 1.566 metrov (11,9 km, 7,1-odstotni naklon, 1. kategorija).

Sledil bo spust do mesta Vallorie in nato nov vzpon na Col du Galibier (17,7 km, 6,9-odstotni naklon), z 2.642 metri najvišjo točko letošnjega Toura.

Col du Galibier | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Vzpon je ocenjen s kategorijo HC, kar je oznaka za najtežji vzpon, kolesar, ki bo prvi prečkal gorski cilj na vrhu, pa bo prejel nagrado (tudi finančno) Souvenir Henryja Desgrangea, prvega direktorja Dirke po Franciji.

Kolesarji se bodo na Galibier vrnili jutri, ko bodo vzpon prečkali še enkrat.

Col du Galibier
Avtomoto Danes nov vrhunec: podrobnosti gradnje te slavne ceste

Sledil bo spust in nato še zadnji, ciljni vzpon na Col du Granon Serre Chevalier na nadmorski višini 2.413 metrov. Tudi ta ima oznako HC, vzpon je dolg 11,3 kilometra in ima povprečni 9,2-odstotni naklon.

Roglič se vrača na kraj lepih spominov

Etapa bo imela simbolični pomen za Primoža Rogliča, ki je 19. julija 2017 iz ubežne skupine najhitreje premagal dolg vzpon prek prelaza Telegraphe do vrha na Galibier, nato pa po dolgem spustu slavil prvo od skupno treh etapnih zmag na Touru.

Primož Roglič je na trasi današnje etape leta 2017 slavil svojo prvo etapno zmago na Touru.  | Foto: Reuters Primož Roglič je na trasi današnje etape leta 2017 slavil svojo prvo etapno zmago na Touru. Foto: Reuters

Na letošnjem Touru je imel veliko smole v peti etapi, ko je trčil ob balo sena, ki se je znašla sredi trase, padel in si izpahnil ramo. Ob tem si je pridelal dve minuti zaostanka za vodilnim, a se ne predaja. Včeraj je dejal, da sicer še vedno čuti bolečine, a se počuti precej bolje, danes pa bo tako kot vedno imel proste roke, da dirka na svoj rezultat.

Pogačar se zaveda, kaj ga čaka: Zaključni vzpon je brutalen

Najboljša slovenska kolesarja se kljub zavedanju, da ju danes čaka velik zalogaj, 11. etape veselita.

"Etapa je zelo lepa in se je veselim. Najprej nas čaka dolg in zahteven vzpon, zaključni vzpon pa je brutalen," se zaveda Tadej Pogačar, dvakratni zmagovalec Toura, ki je včeraj z ekipo majico vodilnega želel prepustiti Lennardu Kämni in ekipi BORA-hansgrohe, a se jim načrti niso izšli.

Nemec se je zdaj v skupni razvrstitvi prebil med Pogačarja in Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki na tretjem mestu še vedno 39 sekund zaostaja za rumeno majico. Precej bližje ji je Kämna, ki je torkovo etapo preživel v ubežni skupini in bil med etapo virtualno že v rumenem, na koncu pa se mu je vodstvo izmuznilo za nekaj sekund.

Za Pogačarjem, ki ga bodo tekmeci v boju za zmago v skupni razvrstitvi danes zagotovo želeli zlomiti in mu odščipniti nekaj sekund prednosti, zaostaja 11 sekund, sicer pa naj ne bi bil nevaren v boju za končno zmago. Blizu sta tudi dva kolesarja Ineosa. Valižan Geraint Thomas ima 1:17 minute zaostanka, Britanec Adam Yates pa 1:25 minute.

Dirka po Franciji | Foto: Reuters Foto: Reuters

Covid-19 zdesetkal vrste Pogačarjevih Emiratov

Pogačar pa se v teh dneh ne ukvarja samo s kilometri in višinskimi metri, ampak mu skrbi povzročajo okužbe z novim koronavirusom. Izgubil je že dva pomočnika, po Norvežanu Vegardu Staku Laengenu, ki je bil pomemben predvsem na ravninskih odsekih, je včeraj ostal še brez Novozelandca Georgea Bennetta, ki bi bil izjemen pomočnik v gorskih etapah, ki šele prihajajo.

Dirka se bo z zaprto vožnjo začela ob 12.15, kolesarje pa v cilju pričakujemo okrog 16.40. Tudi tokrat ob trasi pričakujemo ogromno slovenskih navijačev.

Skupni seštevek na Dirki po Franciji po desetih etapah (10/21):

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              37:11:28

  2. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                   + 0:11

  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     0:39

  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:17

  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      1:25

  6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         1:38

  7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:39

  8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:46

  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:50

 10. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious)         isti čas

...

 13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:52

 80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  54:47

 83. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                57:27

109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                1:12:26

...

Ne spreglejte