Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2020,
21.45

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

HK Olimpija Tivoli SP v hokeju 2020 Rene Fasel Mednarodna hokejska zveza

Sreda, 20. 5. 2020, 21.45

3 leta, 11 mesecev

potrdili skupine sp elite 2021 in predlogi sprememb

Ruse prestavili k Belorusom. Spremenjen celinski pokal "na poti" v Ljubljano?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Rusija navijači | Ruski navijači bodo za svoje reprezentante na prihodnjem svetovnem prvenstvu navijali v sosednji Belorusiji in ne v Latviji. | Foto Reuters

Ruski navijači bodo za svoje reprezentante na prihodnjem svetovnem prvenstvu navijali v sosednji Belorusiji in ne v Latviji.

Foto: Reuters

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je potrdila skupine za svetovno prvenstvo elite 2021, ki ga bosta gostila Minsk in Riga. Belorusi so želeli, da bi v skupinskem delu v njihovi skupini igrali Rusi, kar so tudi dosegli, tako da bodo Kanadčani prvenstvo začeli v Latviji. Na torkovem sestanku IIHF so predlagali kar nekaj sprememb, ki zadevajo tudi slovenski hokej. O teh bodo odločali na kongresu, ki ga po novem načrtujejo 24. junija.
 

prenova dvorana Tivoli
Sportal Odpoved prvenstva v Ljubljani: Minusa ne pričakujejo in upajo na SP 2021 v Tivoliju

Svet IIHF je v torek prek videokonferenčnega klica razpravljal o različnih temah in predlogih sprememb. Na osnovi najnovejše lestvice IIHF so potrdili tudi skupini za prihodnje svetovno prvenstvo, ki ga bosta gostili Belorusija in Latvija. 

V skupini v Minsku bodo ob gostiteljih igrali Rusi, Švedi, Čehi, Švicarji, Slovaki, Danci in Britanci, v skupini v Rigi pa ob gostiteljih Kanadčani, Finci, Američani, Nemci, Latvijci, Norvežani, Italijani in Kazahstanci.

Rusija in Kanada bi morali prvenstvo začeti v ravno nasprotnih skupinah, a so po pogovoru več držav uslišali želje Belorusov (pa tudi Rusov), ki lahko tako v Minsk Areni s kapaciteto 15.086 pričakujejo kopico ruskih navijačev. Minsk bo tudi prizorišče obeh polfinalnih tekem in obračunov za kolajne.

SP elita češka 2015
Sportal Potrditev pričakovanega: odpovedano tudi svetovno prvenstvo elite

Predsednik IIHF Rene Fasel pričakuje zamik začetka lig, v povezavi s tem pa se bodo tudi svetovna prvenstva začela pozneje, kot je bilo predvideno. Kot kaže, se bo tudi Švicar s predsedniškega položaja poslovil pozneje, kot je bilo predvideno - volitve naj bi prestavili za eno leto, na september 2021. | Foto: Getty Images Predsednik IIHF Rene Fasel pričakuje zamik začetka lig, v povezavi s tem pa se bodo tudi svetovna prvenstva začela pozneje, kot je bilo predvideno. Kot kaže, se bo tudi Švicar s predsedniškega položaja poslovil pozneje, kot je bilo predvideno - volitve naj bi prestavili za eno leto, na september 2021. Foto: Getty Images

Dva tedna pozneje, kot je bilo predvideno

Prvenstvo je bilo predvideno med 7. in 23. majem 2021, a se bo prestavilo. Predlagali so zamik za dva tedna, tako da bi se hokejska smetana zbrala med 21. majem in 6. junijem prihodnje leto. "Že zdaj je jasno, da se bo kar nekaj najboljših lig začelo pozneje, zato se moramo potruditi in urnik sestaviti tako, da evropskim ligam omogočimo končanje sezon," je predsednik IIHF Rene Fasel dejal, da se bo velik del sezon zaradi pandemije novega koronavirusa zamaknil. Fasel bi se moral septembra po 26 letih predsednikovanja umakniti s položaja, a naj bi se poslovil septembra 2021.

V poznejšem terminu naj bi bili prihodnje leto tudi svetovni prvenstvi drugega in tretjega razreda, ki bi ju morala aprila letos gostiti Ljubljana (HZS je oddala novo kandidaturo) in Katowice. O predlogih bodo odločali 24. junija na kongresu IIHF.

Nik Zupančič
Sportal Nik Zupančič o poljskem spozna(va)nju: Liga ima potencial

Bo dvorana Tivoli ob svetovnem prvenstvu v prihodnji sezoni gostila tudi celinski pokal z Olimpijo? | Foto: Vid Ponikvar Bo dvorana Tivoli ob svetovnem prvenstvu v prihodnji sezoni gostila tudi celinski pokal z Olimpijo? Foto: Vid Ponikvar

Spremembe celinskega pokala

Takrat bodo določili tudi format in gostitelje celinskega pokala. V tem se obetajo spremembe. Zadnja leta je potekal v štirih fazah (trije krogi in zaključni turnir), lani se mu je HK SŽ Olimpija pridružila v drugem. 

Predlog predvideva krčenje tekmovanja na tri faze. Med 16. in 18. oktobrom naj bi potekal kvalifikacijski del, v drugem delu naj bi se 16 ekip v štirih skupinah potegovalo za prvo mesto in nastop na zaključnem turnirju. Kandidaturo za gostiteljstvo ene skupine so oddali tudi pri Olimpiji.

HK Olimpija Linz Janez Orehek
Sportal Z Jesenic se vrača k Olimpiji, oba kluba razširila igralski kader
Luciano Basile
Sportal Zadnje podprvake bo vodil prekaljeni trenerski maček, zmaji podaljšujejo
Jure Sotlar
Sportal V Tivoliju se jim je uresničila želja: Otrok Olimpije se vrača

Preberite še:

Ne spreglejte