Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2020,
20.43

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

SP v hokeju 2020 Mednarodna hokejska zveza Rene Fasel Hokejska Zveza Slovenije Dejan Kontrec

Torek, 17. 3. 2020, 20.43

4 leta, 1 mesec

generalni sekretar hzs dejan kontrec po odpovedi sp v hokeju

Odpoved prvenstva v Ljubljani: Minusa ne pričakujejo in upajo na SP 2021 v Tivoliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
prenova dvorana Tivoli | Hala Tivoli letos spomladi ne bo gostila svetovnega hokejskega prvenstva drugega razreda. Najverjetneje se bodo Slovenci, Avstrijci, Francozi, Korejci, Madžari in Romuni v njem pomerili prihodnje leto. | Foto Vid Ponikvar

Hala Tivoli letos spomladi ne bo gostila svetovnega hokejskega prvenstva drugega razreda. Najverjetneje se bodo Slovenci, Avstrijci, Francozi, Korejci, Madžari in Romuni v njem pomerili prihodnje leto.

Foto: Vid Ponikvar

"Najverjetneje bo na odpovedana prvenstva moratorij, tako da bi bila ta lahko prihodnje leto pri istih gostiteljih, a vse to mora potrditi kongres. Uradna potrditev o usodi prvenstev bo znana junija," po odpovedi svetovnega hokejskega prvenstva drugega razreda v Tivoliju pravi generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejan Kontrec.
 

prenova dvorana Tivoli
Sportal Rdeča luč: SP v Tivoliju aprila ne bo

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je popoldne sporočila, da je po seriji odpovedi svetovnih prvenstev rdeča luč zagorela tudi pri SP drugega in tretjega kakovostnega razreda, ki bi morali biti med 27. aprilom in 3. majem v Ljubljani oziroma Katovicah.

Prvenstvo v Ljubljani spomladi 2021?

"Želeli smo si prvenstva v prenovljenem Tivoliju, a razmere ne dovoljujejo izvedbe. Zdravje vseh je na prvem mestu. Iz IIHF so me že včeraj obvestili in povedali, kakšen predlog bodo obravnavali glede prvenstva v Ljubljani. Danes so imeli konferenčni klic in Svet je le potrdil ta predlog," je o odpovedi dejal generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec.

"Zdi se, da bi lahko prvenstva ostala z istimi udeleženci in gostitelji," pravi generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. | Foto: Jure Makovec/STA "Zdi se, da bi lahko prvenstva ostala z istimi udeleženci in gostitelji," pravi generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. Foto: Jure Makovec/STA

Kot pred tednom dni je tudi tokrat nakazal, da bo Ljubljana najverjetneje obdržala prvenstvo, morda bo to spomladi 2021. "Neuradno bo najverjetneje moratorij na odpovedana prvenstva, tako da bi bila ta lahko prihodnje leto pri istih gostiteljih, a vse to mora potrditi kongres. Zdi se, da bi prvenstva lahko ostala z istimi udeleženci in gostitelji. V spreminjanju gostiteljstva ne bi bilo niti posebne logike."

Tivoli, ki v teh dneh doživlja prenovo, bo SP najverjetneje dočakal spomladi 2021:

Sportal Hala Tivoli se je spremenila v gradbišče #foto #video

Večmilijonska švicarska uganka

Pri prvenstvih nižje ravni, kot je tudi ljubljansko, položaj ni tako zapleten kot pri tistem elitne divizije, ki bi moralo biti med 8. in 24. majem v deželi poslavljajočega se predsednika IIHF Reneja Fasela, Švici.

Gostitelje SP nižjih ravni se določa vsako leto posebej (za leto vnaprej, za 2021 tako še niso določeni), pri eliti, kjer je prvenstvo v primerjavi z večino drugih športov poteka vsako leto, pa so trenutno znani gostitelji vse do leta 2025. 

Hallenstadion hokej
Sportal Nemirne vode in vse več znakov, da prvenstva (pričakovano) ne bo

Svetovno prvenstvo elitne skupine, ki bi moralo biti maja v Švici, je še edini, ki ga še niso prečrtali, saj so v igri visoki finančni zneski. Kljub temu, gre odpoved pričakovati v kratkem. | Foto: Vid Ponikvar Svetovno prvenstvo elitne skupine, ki bi moralo biti maja v Švici, je še edini, ki ga še niso prečrtali, saj so v igri visoki finančni zneski. Kljub temu, gre odpoved pričakovati v kratkem. Foto: Vid Ponikvar

Odpoved letošnjega spomladanskega prvenstva v Švici, ki jo je mogoče pričakovati v kratkem, bi tako pomenila, da bodo Švicarji najverjetneje ostali brez prvenstva, saj je za prihodnje leto predvideno, da ga gostita Latvija (Riga) in Belorusija (Minsk).

V igri so, drugače kot na ljubljanskem prvenstvu (okoli pol milijona evrov), precej večji finančni zneski, več milijonov evrov. Prvenstvo je po besedah Fasela zavarovano za primere vojn, terorizma in naravnih katastrof, a zavarovalnice bodo plačale le, če bi prvenstvo odpovedala vlada, ta pa tega zdaj še ni storila. Iskanje najprimernejše rešitve za IIHF ali pa švicarsko hokejsko zvezo se bo tako še nekoliko zavleklo.

Črto bodo potegnili junija, zaradi odpovedi ne pričakujejo izgube

O tem, kaj bo z odpovedanim aprilskim prvenstvom v Ljubljani, bo po Kontrečevih besedah znano junija, ko je po novem predviden kongres IIHF: "Uradna potrditev o tem, kaj se bo zgodilo, bo junija. Nič prej. Takrat se bo potrjevalo, takrat bomo potegnili črto."

Po junijskem kongresu IIHF bo jasno, kdaj bo na sporedu SP, ki bi ga morali letos gostiti risi. Pri HZS pričakujejo, da jim bodo denar za vložene stroške povrnili. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Po junijskem kongresu IIHF bo jasno, kdaj bo na sporedu SP, ki bi ga morali letos gostiti risi. Pri HZS pričakujejo, da jim bodo denar za vložene stroške povrnili. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Pri IIHF so pred dnevi zapisali, da bodo danes razpravljali tudi o povračilu denarja, ki so ga zveze porabile za organizacijo odpovedanih letošnjih prvenstev.

"Rekli so, da imajo za krizne primere predvideno povračilo denarja in da nam bodo stroške vsaj delno, če ne kar v celoti, povrnili. Ne bojim se, da bi bili iz tega vidika na kakšni izgubi, v minusu (zaradi odpovedi, op. a.)," še pravi Kontrec in upa, da se razmere do načrtovanih avgustovskih olimpijskih kvalifikacij (Slovenija bi morala igrati na Norveškem, v družbi gostiteljice, Danske in Južne Koreje) umirijo: "Položaj je nepredvidljiv in če bo še dolgo časa tako, bi lahko bil tudi del, vezan na olimpijske kvalifikacije, vprašljiv. Upam sicer, da ne bo."

HZS bo o vračilu denarja kupcem vstopnic za spomladansko prvenstvo v Tivoliju javnost obvestil v kratkem.

Preberite še:

Rene Fasel
Sportal Nove odpovedi svetovnih prvenstev. V torek rdeča luč za Tivoli?
Ne spreglejte