Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 3. 2020,
19.55

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

SP v hokeju 2020 Rene Fasel Koronavirus slovenska hokejska reprezentanca

Nedelja, 15. 3. 2020, 19.55

4 leta, 1 mesec

predsednik iihf rene fasel bo najverjetneje kmalu prečrtal še sp elitne skupine

Nemirne vode in vse več znakov, da prvenstva (pričakovano) ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Hallenstadion hokej | Dvorana Hallenstadion v Zürichu bi morala maja gostiti hokejsko smetano, a je upanja za izvedbo prvenstva iz dneva v dan manj. | Foto Getty Images

Dvorana Hallenstadion v Zürichu bi morala maja gostiti hokejsko smetano, a je upanja za izvedbo prvenstva iz dneva v dan manj.

Foto: Getty Images

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je zaradi pandemije koronavirusa odpovedala že kopico svetovnih hokejskih prvenstev, še vedno pa uradno odlaša z odpovedjo svetovnega prvenstva elitne divizije, ki bi moralo maja potekati v domovini njenega predsednika Reneja Fasela Švici. Je pa Fasel v nedeljo vendarle nakazal, da upanja za izvedbo prvenstva v Zürichu in Lozani skorajda ni več.

Sportal Hala Tivoli se je spremenila v gradbišče #foto #video

Po 26 letih predsednikovanja IIHF se bo Rene Fasel septembra umaknil s čela mednarodne krovne hokejske organizacije. 

Rene Fasel v zadnjih mesecih predsedovanja IIHF najverjetneje ne bo dočakal še tretjega domačega svetovnega prvenstva.  | Foto: Getty Images Rene Fasel v zadnjih mesecih predsedovanja IIHF najverjetneje ne bo dočakal še tretjega domačega svetovnega prvenstva. Foto: Getty Images Švicarski zobozdravnik je upal, da bo še tretjič (po letu 1998 in 2009) v svojem dlje kot četrt stoletja dolgem mandatu dočakal svetovno hokejsko smetano v domovini, a so možnosti, da bi se elita med 8. in 24. majem ustavila v Zürichu in Lozani, skorajda nične. 

Če gre verjeti The Hockey News, so se morali pri IIHF že sprijazniti, da prvenstva ne bo, a ga uradno še niso prekrižali. Naj pa bi to bilo le še vprašanje časa.

"Plujemo v nemirnih vodah. Smo sredi težkih in nepredvidljivih časov, ko vsak dan prihajajo slabe novice. Odpovedati smo morali že več kot 16 turnirjev, prvenstva v Švici, kot tudi v Sloveniji in na Poljskem so močno vprašljiva. Trenutno delamo tako, kot da bosta Zürich in Lozana 8. maja gostila prvenstvo. Prvenstvo mi je še posebej pri srcu, a vse več znakov kaže, da ga ne bo mogoče pripraviti. Odločitev ni na zvezi (IIHF), pač pa bo odločala oblast in kantoni. Upanje umira zadnje," je 70-letnik dejal v pogovoru s švicarsko tiskovno agencijo Keystone SDA.

Kot zdravnik položaj jemlje skrajno resno

"Spremljamo mnenja strokovnjakov, ki pa so zelo različna. Nekateri pravijo, da bo vrhunec pandemije v Evropi aprila, nekateri, da bo konec maja, slišati pa je tudi, da nas najhuje čaka šele oktobra. Kot zdravnik položaj jemljem zelo resno, a nimam odgovora na to, kdaj se bo vse skupaj končalo. Menim pa, da bi odločitev o prvenstvu lahko prišla v naslednjih dveh tednih," se negotovosti drži Fasel.

Za mnoge, če ne kar večino, so priprave v trenutnem položaju nemogoče. V Švici bi morali na primer sodelovati tudi Italijani, ki jih je epidemija najbolj prizadela, in Kazahstanci, ki pa še lep čas ne bi smeli zapustiti države. 

Hokej Splošna
Sportal Konec tudi v Švici, pri IIHF zanikali, da so odpovedali SP

Švica bi težko ostala gostiteljica

Švicar je ob tem dodal, da je prvenstvo zavarovano pred vojnami, terorizmom in naravnimi katastrofami. Vsem kupcem vstopnic, do zdaj so jih prodali okoli 300 tisoč, bodo v primeru odpovedi denar vrnili, bo pa nezadovoljstvo med švicarskimi ljubitelji hokeja pustilo dejstvo, da bi Švica ob preložitvi težko ostala gostiteljica.

Tivoli, ki te dni doživlja prenovo, bi ob prestavitvi prvenstva na prihodnje leto, lahko ostal gostitelj, Lozana in Zürich pa težje, saj sta za SP 2021 predvidena gostitelja Minsk in Riga. | Foto: Vid Ponikvar Tivoli, ki te dni doživlja prenovo, bi ob prestavitvi prvenstva na prihodnje leto, lahko ostal gostitelj, Lozana in Zürich pa težje, saj sta za SP 2021 predvidena gostitelja Minsk in Riga. Foto: Vid Ponikvar

Gostitelji elite so namreč določeni vnaprej, trenutno do leta 2025. Za prihodnje leto je predvideno, da si bosta roke podala Minsk in Riga. "V svetovnem prvenstvu je toliko komercialnih interesov ... Ko govorimo o tekmovanjih nižje stopnje, je to lažje. Svetovno prvenstvo 2021 bosta tako gostili Belorusija in Latvija."

Ljubljana bi tako ob odpovedi prvenstva drugega razreda - Tivoli, ki ga ravno prenavljajo, bi ga moral gostiti med 27. aprilom in 3. majem - prihodnje leto lahko ostala na seznamu gostiteljev. O tem in moratoriju je pred dnevi že govoril generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec.

Čeprav je Fasel dejal, da naj bi bila usoda znana v dveh tednih, bomo odgovor najverjetneje dobili prej. IIHF je konec tedna napovedala, da bo o statusu prvenstev v Švici, Sloveniji in na Poljskem (tretji razred) razpravljala v torek.

Preberite še:
dvorana Tivoli
Sportal Koronavirus: kaj bo s svetovnim prvenstvom v Tivoliju?
Ne spreglejte