Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
16.25

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

NHL Koronavirus SP v hokeju 2020 liga EBEL Alpska liga

Četrtek, 12. 3. 2020, 16.25

4 leta, 1 mesec

Nekateri še vztrajajo, a lige zapirajo vrata kot po tekočem traku

Konec tudi v Švici, pri IIHF zanikali, da so odpovedali SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Hokej Splošna | Vse več hokejskih lig je že zaprlo svoja vrata. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Vse več hokejskih lig je že zaprlo svoja vrata.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Odpovedi hokejskih sezon se vrstijo kot po tekočem traku. Danes so klubsko sezono predčasno končali tudi v elitni švicarski ligi NLA. Švica bi morala maja gostiti elitno svetovno prvenstvo za moške, nanj je vezano tudi predvideno svetovno prvenstvo v Ljubljani (27. april–3. maj), a najbolj realen scenarij ta trenutek predvideva prestavitev obeh prvenstev. Severnoameriški časnik The Hockey News je v četrtek poročal, da so SP v Švici odpovedali in da gre uradno potrditev Mednarodne hokejske zveze (IIHF) pričakovati v prihodnjih dneh. Pri IIHF odpoved zanikajo. Liga NHL je do nadaljnjega prekinila tekmovanje. Finala državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami ne bo.

Jesenice - Olimpija
Sportal Okužba s koronavirusom v jeseniškem klubu, ekipa v karanteni, brez finala DP

Kot prvi so se v torek oglasili v Nemčiji in zaradi preventivnih ukrepov pred širitvijo koronavirusa odpovedali hokejske sezone v vseh hokejskih ligaških tekmovanjih, še isti dan je svoja vrata prav tako predčasno zaprla liga EBEL. V obeh državah se bo prvič po letu 1940 zgodilo, da ne bodo dobili prvaka.

Brez finala med Olimpijo in Jesenicami

Sledila je odpoved Alpske lige, v kateri sta bila v igri za naslov slovenska predstavnika HK SŽ Olimpija in HDD Sij Acroni Jesenice. Zatem se je v sredo oglasilo vodstvo Hokejske zveze Slovenije (HZS) in zvečer sporočilo, da ustavlja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, torej tudi državna prvenstva in ligo IHL v različnih kategorijah. Članskega finala med večnima tekmecema iz Ljubljane in Jesenic tako ne bo.

Planica splošna
Sportal Število odpovedi športnih dogodkov je iz minute v minuto večje #video

V sredo so se za predčasen konec sezon odločili tudi na Slovaškem, na Poljskem, Norveškem, na Madžarskem (Erste liga), v četrtek so takšno odločitev sprejeli tudi na Češkem in v Švici, ki je pred dnevi najprej prekinila tekmovanje, zdaj pa odpovedala. Švicarji bi morali maja gostiti moško hokejsko smetano, a vse kaže, da bo prvenstvo prestavljeno. Danes so v Švici odpovedali vsa klubska hokejska tekmovanja. | Foto: Vid Ponikvar Švicarji bi morali maja gostiti moško hokejsko smetano, a vse kaže, da bo prvenstvo prestavljeno. Danes so v Švici odpovedali vsa klubska hokejska tekmovanja. Foto: Vid Ponikvar

IIHF zanika odpoved SP

Prav na zadnjo, ki bi maja morala gostiti svetovno prvenstvo elitne divizije, je vezano tudi svetovno prvenstvo drugega razreda v hokeju v Ljubljani. "Naše prvenstvo je močno povezano s prvenstvom elitne skupine v Švici. Švica je imela že pred nami odlok, prestavili so začetek končnice domačega prvenstva ... Ko se bodo pri IIHF odločili, se bodo odločili za obe prvenstvi skupaj," nam je v torek dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. Ta trenutek se zdi najbolj verjetna prestavitev prvenstva na poznejši termin. IIHF je že odpovedala/prestavila devet svetovnih prvenstev.

Severnoameriški časnik The Hockey News je danes poročal, da so prvenstvo elite v Švici že odpovedali, a da naj bi uradna potrditev prišla šele čez nekaj dni. 

Mednarodna hokejska zveza je pisanje zanikala in dodala, da status prvenstva v Švici ostaja nespremenjen. Pri IIHF so sicer kot zadnji termin za odločitev o prvenstvu že pred časom določili 15. april, a gre odločitev pričakovati precej prej.

dvorana Tivoli
Sportal Koronavirus: kaj bo s svetovnim prvenstvom v Tivoliju?

Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL v Pragi 2019
Sportal Stop tudi za NHL!

NHL: najprej brez gledalcev, nato prekinitev

V ligi NHL so se preventivni ukrepi najprej dotaknili ekipe San Jose Sharks, ki bi moral tri tekme odigrati za zaprtimi vrati. V kalifornijskem predelu Santa Clara County je namreč zbiranje večjih množic do konca marca prepovedano. Potem ko je liga NBA zaradi pozitivnega testa Rudyja Goberta prekinila sezono, so v ligi NHL v sredo sporočili, da še bolj pozorno spremljajo položaj, v četrtek pa sledili najkakovostnejšemu košarkarskemu klubskemu tekmovanju in za nedoločen čas prekinili ligo.

Liga NHL do nadaljnjega povsem zapira vrata. | Foto: Reuters Liga NHL do nadaljnjega povsem zapira vrata. Foto: Reuters

Ponekod še igrajo, a vprašanje, do kdaj

Tekme so v času nastajanja prispevka v nekaterih evropskih državah še vedno napovedane, a se znajo tudi tam stvari iz ure v uro spreminjati. Tako še vedno igrajo v ligi KHL, na Švedskem, Finskem, v Latviji, Belorusiji, Ukrajini, na Danskem naj bi poskušali spremeniti sistem končnice, v francoski prvi ligi so v sredo še odigrali eno tekmo četrtfinala za zaprtimi vrati, do 17. marca pa v končnici zagotovo ne bodo več igrali. Vprašanje je, kaj bo po tem datumu.

Daniele Rugani
Sportal S koronavirusom okužen branilec Juventusa Rugani. Kaj bo z ligo prvakov?
Peter Prevc
Sportal "Padla" je tudi Planica
Janez Janša
Novice Koronavirus: kakšne ukrepe pripravlja prihajajoča vlada #video
Ne spreglejte