Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2019,
17.49

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Ivo Jan risi SP v hokeju 2019 Litva

Nedelja, 5. 5. 2019, 17.49

4 leta, 2 meseca

SP V HOKEJU, DIVIZIJA I, SKUPINA A, 5. KROG

Slovenci so se za konec znesli nad Litvo in si zagotovili obstanek #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

1

Slovenija Litva svetovno prvenstvo v hokeju 2019 Kazahstan | Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi  svetovnega prvenstva visoko premagala Litvo, končala na četrtem mestu in si zagotovila obstanek v tem rangu tekmovanja. Litva je izpadla v tretji razred, Kazahstan in Belorusija pa sta napredovala v elito. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva visoko premagala Litvo, končala na četrtem mestu in si zagotovila obstanek v tem rangu tekmovanja. Litva je izpadla v tretji razred, Kazahstan in Belorusija pa sta napredovala v elito.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva drugega razreda visoko, z 9:0 premagala Litvo, si zagotovila četrto mesto in obstanek v tem rangu tekmovanja, medtem ko se Litovci vračajo v tretjega. Vstopnico za elito sta si priborila zmagovalec Kazahstan in drugouvrščena Belorusija. Slednja je na zadnji tekmi z 1:4 izgubila z Južno Korejo, gostitelji pa so premagali Madžare. Svetovno prvenstvo drugega razreda bi prihodnje leto lahko potekalo v Stožicah.

Slovenija Litva svetovno prvenstvo v hokeju 2019 Kazahstan
Sportal Risi obstanek potrdili z visoko zmago
Slovenija Litva svetovno prvenstvo v hokeju 2019 Kazahstan
Sportal Anže Kopitar po koncu SP: Morda je to realna slika #video #foto

Že prva tekma zadnjega kroga svetovnega prvenstva drugega razreda v Kazahstanu je dala odgovor o tem, kdo od reprezentanc Slovenije, Litve in Madžarske bo končal na zadnjem mestu in izpadel razred nižje. Slovenska izbrana vrsta je z visoko zmago nad Litvo poskrbela, da se bo v divizijo I, skupino B, po letu spet vrnila Litva. Slovenci so po treh ničlah in visoki zmagi nad Madžari vknjižili novo visoko zmago. Litovce so premagali z 9:0, igralec tekme Anže Kopitar je dosegel izjemen zadetek, Jan Drozg tri, Luka Gračnar pa je še na drugi tekmi zaustavil vse strele.

Robert Sabolič je zadel za hitro vodstvo Slovencev z 1:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Robert Sabolič je zadel za hitro vodstvo Slovencev z 1:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski selektor Ivo Jan je v boj poslal povsem enake peterke, kot jih je sestavil za četrto tekmo, ko so Slovenci s 6:0 odpravili Madžare. V vrata je postavil Luki Gračnarja, ki je še na drugi tekmi zaustavil vse strele (31 obramb).

Risi so do prvega zadetka prišli že v 4. minuti, ko je zadel Robert Sabolič, Jan Drozg pa je soigralce na prvi odmor odpeljal s +2. Vodstvo Slovenije se je v nadaljevanju le še višalo. Najprej je za 3:0 po mojstrski akciji zadel igralec tekme Anže Kopitar, nato so bili natančni še Tadej Čimžar, Boštjan Goličič, Ken Ograjenšek, Aleksandar Magovac in dvakrat Drozg, ki je dosegel prvi hat-trick v slovenskem članskem dresu.

Izjemen zadetek Anžeta Kopitarja za 3:0:

Slovenci so prvenstvo končali na četrtem mestu, tik pred njimi je Južna Koreja, za njimi pa Madžarska in Litva.

Bo SP prihodnje leto v Sloveniji?

Bodo Slovenci prihodnje leto elito naskakovali doma? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bodo Slovenci prihodnje leto elito naskakovali doma? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Svetovno prvenstvo drugega razreda, v katerem bodo prihodnje leto nastopali Slovenija, Južna Koreja, Madžarska, Romunija in dve reprezentanci, ki bosta v prihodnjih dneh izpadli iz elite, bi lahko gostili Slovenci. Pravilo veleva, da država, ki se je ravno preselila v določen rang tekmovanja, prvo leto ne more gostiti prvenstva. Izjema je, če nihče od preostalih ne vloži kandidature. Madžari so ga gostili lani, Južna Koreja je lani priredila olimpijske igre, se bodo tako hokejisti po letu 2012 za elito torej spet borili v Sloveniji?

Vodstvo HZS je potrdilo, da bodo kandidirali s Stožicami.
Stožice hokej
Sportal Slovenija v boj za SP s Stožicami #video

Fotogalerija s tekme (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 33

Kazahstan in Belorusija v elito, naslednje SP drugega razreda tudi z Romuni

Na drugi tekmi dneva je Južna Koreja s 4:1 premagala Belorusijo, ki se ekspresno vrača v elito, iz katere prihodnje leto ne more izpasti, saj bo leta 2021 gostila del prvenstva elitne divizije. Vse štiri zadetke je za zmago prispeval 

Na zadnji tekmi bodo palice prekrižali še gostitelji Kazahstanci in Madžari. Gostitelji Kazahstanci so pred zadnjim obračunom edini neporaženi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gostitelji Kazahstanci so pred zadnjim obračunom edini neporaženi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Romunska hokejska reprezentanca si je z zmago nad Nizozemsko na svetovnem prvenstvu tretjega razreda v Estoniji zagotovila napredovanje v drugi razred. Gre za velik uspeh romunskih hokejistov, ki so pred dvema sezonama domovali še v četrtem reprezentančnem razredu (divizija II, skupina A), prihodnje leto pa bodo zaigrali med drugoligaško druščino (divizija I, skupina A). 

Romunom je to uspelo prvič po letu 1995, in sicer v družbi Poljakov, Japoncev, Ukrajincev, Nizozemcev in Estoncev.

SP, divizija I, skupina A, 5. krog

Nedelja, 5. maj 
Slovenija : Litva 9:0 (2:0, 4:0, 3:0)
1:0 Sabolič 4. (Kovačević, Kopitar), 2:0 Drozg 17. (Zajc, Repe), 3:0 Kopitar 29. (Kovačević, Sabolič), 4:0 Čimžar 29. (Podlipnik, Pance), 5:0 Goličič 35. (Drozg, Zajc), 6:0 Ograjenšek 39. (Kuralt, Verlič), 7:0 Drozg 50. (Zajc, Goličič), 8:0 Magovac 55. (Kalan), 9:0 Drozg 60. (Kalan)
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi

Postava Slovenije: Gračnar, Pintarič: Kovačević, Gregorc, Rodman, Kopitar, Sabolič; Magovac, Repe, Ograjenšek, Verlič, Kuralt; Pretnar, Podlipnik, Pance, Čimžar, Hebar; Štebih, Kalan, Zajc, Goličič, Drozg. Selektor: Ivo Jan.

Postava Litve: Armalis, Lubys; Protcenko, Alisauskas, T. Kumeliauskas, Zubrus, Bosas; Gusevas, Krukovski, Krakauskas, Misiuk, Bogdziul; Domeika, Katulis, Cetvertak, Cizas, Gintautas; Verenis, Rumsevicius, Jagelavicius, Baltrukonis, Bendzius; Selektor: Daniel Lacroix.

Belorusija : Koreja 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Demkov 3.; Sanghoon Shin 29., 50., 57., 59.

Kazahstan : Madžarska 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Mihajlis 24., Nekrjač 42. (PP1), Rimarev 58. (PP1); Sofron 46.

 

Lestvica:

 

Ne spreglejte