Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
13.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi legionarji

Torek, 10. 7. 2018, 13.30

1 leto, 2 meseca

Slovenski reprezentanti in njihove klubske prihodnosti

Eden se je preselil na Madžarsko, drugi čaka delodajalca, tretji olimpijski epilog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Žiga Pance | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pri Dornbirnu so v ponedeljek predstavili ekipo za prihodnjo sezono lige EBEL. V njej ni slovenskega napadalca Žige Panceta, ki je buldogom pomagal v zadnjem tekmovalnem obdobju. Ljubljančan še zdaleč ni edini reprezentant, ki uradno nima kluba. Napadalec Andrej Hebar, ki ne zadnjo sezono igral za Olimpijo, se je vrnil na Madžarsko. Še vedno je nejasna prihodnost Žige Jegliča, ki uradno še ni dočakal končnega epiloga dopinške zgodbe z olimpijskih iger v Pjongčangu.
 

Kolektiv s Predarlskega je v ponedeljek zvečer objavil seznam igralcev, na katere bo tudi v prihodnji sezoni zagotovo računal. V ekipi, v kateri je kar nekaj novih obrazov, ni slovenskega napadalca Žige Panceta, ki se je pred lansko sezono pridružil Dornbirnu. Njegovo ime je zapisano ob hokejistih, ki zapuščajo klub. To so Chris D'Alvise, Martin Grabher-Meier (oba v Lustenau, Alpska liga), Matt Fraser (Augsburg Panther, liga DEL), Dustin Sylvester (EC Bad Nauheim, druga nemška liga), Jamie Arniel (Vienna Capitals, liga EBEL), Michael Caruso, Sean McMonagle in Philip Siutz.

Stalni član slovenske izbrane vrste je v zadnjem tekmovalnem obdobju za Dornbirn zaigral na 50 tekmah rednega dela, vknjižil 12 zadetkov in 15 podaj. V končnici - v prvem krogu jih je zaustavil poznejši podprvak Sazburg - je na šestih srečanjih dodal gol in štiri podaje. Kje bo 29-letnik nadaljeval kariero, uradno ni znano.

Vprašaj nad klubsko prihodnostjo visi še pri kar nekaj reprezentantih, ki so potovali na vsaj eno od zadnjih dveh večjih akcij - olimpijske igre ali svetovno prvenstvo divizije I. 

Vratarji

Za koga bo v prihodnje branil Luka Gračnar? | Foto: Sportida Za koga bo v prihodnje branil Luka Gračnar? Foto: Sportida

Luka Gračnar (?) – Konec aprila je zaokrožila informacija, da Gračnar po osmih sezonah ne bo več nosil dresa podprvaka lige EBEL Red Bull Salzburga, pri katerem se je kalil od 16. leta. Kje bo nadaljeval kariero, uradno ni znano.

Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, češka Extraliga) – Zadnje čase prvemu vratarju slovenske reprezentance je uspel preboj vse do češke elite. Iz danskega kluba Rødovre Mighty Bulls se je preselil k extraligašu Mlada Boleslav, ki ima težave z vratarji. Krošelj se je s klubom dogovoril za nekajmesečno sodelovanje, če se bo dokazal, bo vodstvo češkega prvoligaša pogodbo z njim podaljšalo do konca sezone.

Gašper Krošelj
Sportal Gašper Krošelj se seli med češko elito

Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus) – Prihodnjo sezono bo še naprej branil za francoski Rouen, ki mu je izdatno pomagal do naslova francoskega prvaka. Z zmaji je sodelovanje za eno sezono podaljšal tik pred začetkom aprilskega svetovnega prvenstva, ki se je zanj zaradi poškodbe rebra končalo, še preden se je dobro začelo. Po poškodbi ga je kot tretji vratar zamenjal mladi Jeseničan Žiga Kogovšek.

Rok Stojanovič (Lyon, Saxoprint Ligue Magnus) – Gorenjec, ki je v lanski sezoni prvič okusil članski hokej zunaj Slovenije, bo tudi v prihodnje igral v Franciji. Z Lyonom, s katerim je letos obstal v četrtfinalu, ima pogodbo še za eno sezono.

 

Branilci

Sabahudin Kovačević bo prvič igral med češko elito. | Foto: Vid Ponikvar Sabahudin Kovačević bo prvič igral med češko elito. Foto: Vid Ponikvar

Blaž Gregorc (Sparta Praga, češka Extraliga) – Zadnjih pet sezon je preživel v elitni češki ligi, v kateri bo drsal še naprej, a bo nosil drug dres kot lani. Zadnji dve sezoni je igral za Mountfield Hradec Kralove, pred tem tri sezone za Pardubice, v prihodnje bo član praške Sparte.

Blaž Gregorc
Sportal Blaž Gregorc bo zamenjal okolje

Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (Karlovy Vary, češka Extraliga) – Oba slovenska branilca sta na prvenstvo prišla neposredno iz kluba Karlovy Vary, ki sta mu na Češkem pomagala do preboja v Extraligo. Oba sta imela s kolektivom, ki se je ekspresno vrnil med elito, pogodbo podpisano do konca zadnje sezone. Po SP je prišla odlična novica, da v klubu še vedno računajo nanju, tako da bosta v prihodnje oba premierno zaigrala med češko klubsko smetano.

Aleš Kranjc (?) – Najstarejši član slovenske odprave na prvenstvu je v zadnji sezon uspešno zastopal barve nemškega drugoligaša Eispiraten Crimmitschau, s katerim ga je pogodba vezala do konca zadnje sezone. Kam bo 36-letnika peljala pot, uradno ni znano. Nemci pišejo, da ob pridobitvi nemškega državljanstva obstaja možnost, da ostane član Crimmitschaua. Mogoča naj bi bila tudi vrnitev na Jesenice. 

Aleksandar Magovac (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus) – Debitant na članskih svetovnih prvenstvih se je na Madžarskem večino časa dobro znašel. Bil je eden od treh aktivnih igralcev na slovenskem seznamu, ki so na prvenstvo prišli iz domačih klubov. V zadnji sezoni je nosil dres HDD Sij Acroni Jesenice, v prihodnje pa bo branil barve francoskega podprvaka Grenobla, ki ga kot trener vodi Edo Terglav. V francoski prvi ligi bo igral še eden od kandidatov za SP in v zadnji sezoni soigralec Magovca, branilec Miha Logar, ki bo pomagal Strasbourgu.

Sabahudin Kovačević
Sportal Kovačević in Podlipnik prvič v češki Extraligi

Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM) – Izkušeni branilec bo še četrto sezono zapored igral v drugi češki ligi, še tretje leto zapored bo nosil dres Čeških Budejovic, s katerimi je sodelovanje za eno leto podaljšal v začetku aprila. Želja 33-letnika je preboj v elitno ligo.

Žiga Pavlin si bo s Češkimi Budejovicami prizadeval za napredovanje v najkakovostnejše klubsko tekmovanje na Češkem. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Žiga Pavlin si bo s Češkimi Budejovicami prizadeval za napredovanje v najkakovostnejše klubsko tekmovanje na Češkem. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Jurij Repe (?) – Z dvema sezonama premora vse od sezone 2009/2010 igra na Češkem. Zadnja tri leta je v drugi češki ligi nosil dres Kladna, s katerim je imel pogodbo do konca lanske sezone. Kje bo nadaljeval kariero, uradno ni znano. V drugi češki ligi bo kariero nadaljeval v zadnjem času največji reprezentančni osmoljenec Miha Štebih, ki se je vrnil v Duklo Jihlavo.

Mitja Robar (?) – Eden od starejše garde slovenskih reprezentantov je po olimpijskih igrah zaradi operacije kile izpustil svetovno prvenstvo na Madžarskem. 35-letnik pravi, da se bo o reprezentančni prihodnosti še pogovoril s selektorjem Matjažem Kopitarjem, odgovorov o tem, kje bo nadaljeval klubsko kariero, pa prav tako še nima. 

Luka Vidmar (?) – Ljubljančan je zadnjo sezono preživel v ligi EBEL, v kateri je zaigral sploh prvič. Z madžarskim Szekesfehervarjem se jim ni uspelo prebiti v končnico. Kje bo igral v prihodnje, uradno ni znano.

Mitja Robar
Sportal Mitja Robar: Agent še nisem, o reprezentanci se bom pogovoril s selektorjem

 

Napadalci

Boštjan Goličič že lep čas vztraja v Franciji. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Goličič že lep čas vztraja v Franciji. Foto: Vid Ponikvar

Luka Bašič (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga) – Eden od treh hokejistov, ki so na Madžarsko prišli iz slovenskih klubov, je v zadnji sezoni igral za državnega prvaka HDD Sij Acroni Jesenice. Za železarje bo igral tudi v prihodnji sezoni.

Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, liga QMJHL) – Debitant na prvenstvih je večino lanske sezone preživel v najkakovostnejši mladinski ligi na svetu pri Shawinigan Cataractes, nato odšel na preizkušnjo v ligo AHL, v kateri je tudi odigral eno srečanje. Želel bi si ostati na ravni lige AHL, a naj bi tudi v prihodnje branil barve Shawinigan Cataractes.

Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus) – Gorenjski napadalec bo še sedmo sezono zapored vztrajal v francoski prvi ligi. Med svetovnim prvenstvom na Madžarskem je postalo jasno, da bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres aktualnega podprvaka Grenobla, nad katerim bdi trener Edo Terglav.

Andrej Hebar (?) – Eden od treh, ki so na svetovnem prvenstvu zaigrali s popotnico klubske sezone v domačem okolju, je zadnje leto spet igral doma pri HK SŽ Olimpija. Pri tej so pred novim tekmovalnim obdobjem dejali, da se seli na Madžarsko, po nekaterih informacijah je obstajala celo možnost, da bi ostal v Sloveniji, a se to ni zgodilo. Hebar se je vrnil na Madžarsko, h klubu Ute Ujpest, s katerim bo igral v tamkajšnji ligi Erste. Njegov dres je nosil že v sezoni 2016/17, lep čas pa tam že brani Aleš Sila. 

Žiga Jeglič (?) – Zadnjo sezono je začel pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda, predčasno pa končal pri Neftehimiku iz Nižnekamska. Jeglič še vedno čaka na dokončni epilog dopinškega prekrška z olimpijskih iger. Kako bo ta vplival na njegovo nadaljnjo kariero (ali bo lahko zaigral že na začetku nove sezone, septembra, kot si želi, ali bo moral odslužiti daljšo kazen), še ni znano.

Žiga Jeglič upa, da bo že v začetku nove sezone lahko igral. Bo dobil zeleno luč? | Foto: Stanko Gruden, STA Žiga Jeglič upa, da bo že v začetku nove sezone lahko igral. Bo dobil zeleno luč? Foto: Stanko Gruden, STA

Anže Kuralt (Szekesfehervar, liga EBEL) – Zadnjih pet sezon je igral v francoski prvi ligi Saxoprint Ligue Magnus, kjer je zadnje leto nosil dres Amiensa, pri katerem pa ne bo ostal. Vrnil se je v ligo EBEL, pomagal bo madžarskemu Szekesfehervarju.

Jan Muršak (Bern, liga NLA) - V zadnjem času slovenski kapetan se januarja po štirih letih in pol zapustil Rusijo in Kontinentalno hokejsko ligo ter se preselil na Švedsko, kjer je spet začel uživati v hokeju. A tam ni ostal. Preselil se je v Švico, kjer se bo prvič preizkusil v elitni ligi NLA. Nosil bo dres Berna.

Aleš Mušič (HK SŽ Olimpija, Alpska liga) – Sploh prvič v karieri se je lani zaradi pretresov v matični Olimpiji preselil v tujino, kjer za Szekesfehervar igral v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Zdaj se vrača v domovino, zaigral bo za HK SŽ Olimpija v Alpski ligi.

Aleš Mušič
Sportal Aleš Mušič se vrača med zmaje

Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL) – Celjski napadalec bo vztrajal v razširjenem avstrijskem prvenstvu, pri Gradcu, h kateremu se je preselil pred dvema letoma. 26-letnik je bil eden redkih hokejistov, s katerim je kolektiv iz avstrijske Štajerske po sezoni, ko niso ujeli končnice, podaljšal sodelovanje.

Žiga Pance (?) – 29-letnik je zadnje desetletje preživel v ligi EBEL, v kateri je igral za Olimpijo, Bolzano, Beljak, Celovec, nazadnje pa Dornbirn. Kje bo nadaljeval kariero, uradno še ni jasno.

David Rodman (?) – Zadnjo sezono je preživel pri francoskem podprvaku Grenoblu, ki ga vodi Edo Terglav, in bil eden od najvidnejših členov moštva, a v prihodnje ne bo več nosil njegovega dresa. Pri HDD Sij Acroni Jesenice si želijo, da bi 34-letnika, ki je zaigral na OI, ne pa na SP, videli med železarji.

Marcel Rodman (?) – Zadnja tri leta je drsal v drugi nemški ligi, v zadnji sezoni za Tölzer Löwen. Kako se bo odločil glede svoje prihodnosti, uradno še ni znano.

Anže Ropret (?) – Eden od bolj domačih na prvenstvu je bil Ropret, ki je skoraj polni dve sezoni preživel na Madžarskem, v ligi Erste pri Ujpesti TE. S klubom iz Budimpešte je imel pogodbo do konca te sezone. Kje bo nadaljeval, uradno ni znano. Mogoča je selitev k HK SŽ Olimpija.

Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL) – Zadnji dve sezoni je drsal v Kontinentalni hokejski ligi. Svoje popotovanje v KHL je začel pri Admiralu iz Vladivostoka, sredi zadnje sezone pa se je preselil k Torpedu iz Nižnega Novgoroda, kjer bo ostal še eno sezono. Pogodba se mu še ni iztekla, kot smo sprva zapisali. S soigralci Torpeda je zadnjo sezono končal v prvem krogu končnice.

Rok Tičar (?) – V zadnji sezoni je v Kontinentalni hokejski ligi zamenjal tri klube. Začel je pri Avtomobilistu Jekaterinburgu, nadaljeval pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda, končal pa pri Sibiru iz Novosibirska. Uradno še ni znano, kjer bo nadaljeval kariero.

Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL) – Kapetan Slovenije na svetovnem prvenstvu je bil v zadnji sezoni eden od ključnih igralcev nemškega prvoligaša Fischtown Pinguins, s katerim je že med sezono podaljšal sodelovanje še za dve leti. V prihodnje bo imel v klubu slovensko družbo, saj se v Bremerhaven seli njegov kolega iz reprezentančnega napada Miha Verlič.

Miha Verlič (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL) – Po osmih sezonah v ligi EBEL – zadnja tri leta je preživel v Beljaku – bo zamenjal tekmovalno raven. Štajerski napadalec, ki je ob koncu lanskega tekmovalnega obdobja dobil priložnost za spoznavanje finske elite (JYP Jyväskylä), se seli v najkakovostnejšo nemško ligo. Pri Fischtown Pinguins iz Bremerhavna bo moči združil s soigralcem v reprezentančnem napadu Janom Urbasom. Verlič se je s kolektivom, ki ga je v zadnji sezoni v četrtfinalu izločil prvak München, dogovoril za dvoletno sodelovanje.

Preberite še: 

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar bo po prihodu LeBrona Jamesa mirneje napadal iz ozadja #foto
Clarke Saunders
Sportal Jeseničanom uspel veliki met: prva vratarska violina ostaja
Ne spreglejte