Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
14.48

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar hokejska akademija

Sreda, 4. 7. 2018, 14.48

5 let, 9 mesecev

Slovenski NHL-ovec o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Anže Kopitar bo po prihodu LeBrona Jamesa mirneje napadal iz ozadja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Anže Kopitar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar, te dni skupaj s Tomažem Razingarjem na Bledu organizira tretjo hokejsko akademijo, je na druženju z novinarji na hitro strnil misli po zadnji sezoni in se raje zazrl v prihodnost. Spregovoril je o novem zvezdniškem soigralcu Ilji Kovalčuku, košarkarskem prihodu LeBrona Jamesa v Los Angeles, olimpijskih igrah, ki jih je moral spremljati na daljavo, reprezentanci, mladih upih, ki mu dajo dodatno energijo ...

Za najboljšim slovenskim hokejistom je 12. sezona v ligi NHL, ki jo je končal zadovoljen s svojimi predstavami, manj s končnim rezultatom Los Angeles Kings. Uspelo mu je uresničiti željo po vsaj točki na tekmo, a ekipnega uspeha, ki ga vselej postavlja pred svoje dosežke, ni bilo. V nasprotju s predzadnjim tekmovalnim obdobjem se je Anžetu Kopitarju in soigralcem uspelo uvrstiti v končnico, a njihova pot v izločilnih bojih se je hitro končala. Brez zmage so se od boja za Stanleyjev pokal poslovili že po prvem krogu, ko so jih hitro izločili novinci v ligi Vegas Golden Knights.

"Sezona je bila res super. Najboljša po številkah, pa tudi moja igra je bila najboljša v teh 12 letih. Se pa stvari na koncu niso odvile, kot smo si zamislili, izpad v prvem krogu je bi vsekakor prehiter, tako da je zraven črna pika. Po porazu s 4:0, kar boli, je treba najti odgovore na vprašanje, kaj se je zgodilo. Obrambe ne moremo kriviti, ker smo prejeli le sedem zadetkov, preprosto nam ni steklo v napadu, naleteli smo na dobrega vratarja. Oni so imeli tudi malo sreče, mi pa malo smole. V končnici moraš biti dober tudi v power-playu in penalty killingu, nam predvsem z igralcem več ni šlo. Me je pa Vegas prijetno presenetil," se je 30-letnik na novinarski konferenci na Bledu ozrl v zadnje tekmovalno obdobje. 

Slovenski hokejski as si želi še ene tako uspešne sezone po točkah, ob tem pa upa, da bo ekipa v končnici zdržala dlje časa. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski hokejski as si želi še ene tako uspešne sezone po točkah, ob tem pa upa, da bo ekipa v končnici zdržala dlje časa. Foto: Vid Ponikvar

Še desetič v 12 sezonah lige NHL je postal najučinkovitejši član dvakratnih prejemnikov Stanleyjevega pokala. Na 82 tekmah je statistiko obogatil z 92 točkami (35 zadetkov in 57 podaj) in s tem za 11 točk izboljšal svoj rekord iz sezone 2009/2010. Toliko točk, kot jih je zbral letos, ni nihče že od sezone 1993/94 in Wayna Gretzkyja. Kot prvi kralj po letu 1993 in Lucu Robitailleju je na eni tekmi nasprotnikom glavobol povzročil s štirimi zadetki.

Stevens vnesel pozitivizem, za Kovalčuka upa, da bo prinesel zadetke

Kot pravi, so s soigralci napredovali v igri, k temu je veliko prispeval drugačen, bolj pozitiven pristop novega glavnega trenerja Johna Stevensa, ki je taktirko Kraljev prevzel pred zadnjo sezono. "Prinesel je nov val svežine, fantje smo dobro sprejeli njegov pristop, veliko je bilo pozitivosti, tako da je bil užitek spet igrati." Kalifornijski klub bo v prihodnjih treh sezonah lahko računal na ruskega ostrostrelca Iljo Kovalčuka, navdušeni pa so tudi nad osemletnim podaljšanjem pogodbe s ključnim branilcem Drewom Doughtyjem.

Kopitar verjame, da bo Ilja Kovalčuk prispeval k večji učinkovitosti Kraljev. | Foto: Kopitar verjame, da bo Ilja Kovalčuk prispeval k večji učinkovitosti Kraljev.

"Zagotovo nam to daje dodaten zagon. Drewa, zame je najboljši branilec v ligi NHL, bomo imeli še osem let. Morda se svet ne zaveda, kako dober je. Jedro je še vedno prisotno, prišel je še Kovalčuk. Vsi vemo, da gre za igralca vrhunskega kova, njegova največja odlika je doseganje zadetkov, ti pa so nam nekajkrat kar manjkali. Igra zelo trd hokej, zanimivo bo. Veselim se, da bova skupaj v ekipi, najverjetneje tudi v napadu," Hrušičan, ki si v prihodnji sezoni želi podoben osebni točkovni izplen, v končnici pa drsati še kakšen krog dlje kot letos, pozdravlja novo okrepitev.

Košarka bo še bolj na udaru

Nova zvezda v LA-ju - LeBron James. Košarka bo po njegovem prihodu v mesto angelov še bolj v ospredju kot hokej. | Foto: Reuters Nova zvezda v LA-ju - LeBron James. Košarka bo po njegovem prihodu v mesto angelov še bolj v ospredju kot hokej. Foto: Reuters

V Los Angelesu bo v prihodnje igral eden od največjih zvezdnikov lige NBA LeBron James, ki je dres Cleveland Cavaliers zamenjal za dres LA Lakers. "Zdaj, ko bo prišel on, bo košarka še veliko bolj na udaru, ampak saj je povsem dobro tako. Mi bomo lahko napadli nekoliko bolj mirno, iz ozadja, kar je še bolje," o tem, da bo košarka s prihodom kralja Jamesa še mnogo bolj pod drobnogledom kot hokej, pravi Kopitar.

Vedno je želel biti celovit igralec

Kopitar je vitrine obogatil z novo NHL-nagrado, in sicer mu je po letu 2016 še drugič v karieri pripadla Selke Trophy (pravi pokal z vgraviranim imenom bo prejel pred sezono), nagrada za napadalca, ki se najbolje znajde pri obrambnih nalogah. 

"Ob prejemu nagrade sem imel kar precej treme. Govora nisem spisal, le tisto jutro pred podelitvijo me je prešinilo, da bi bilo dobro preleteti, komu vse se moram zahvaliti. Mislim, da je bilo kar dobro. Počaščen sem. Nagrada za najboljšega obrambnega napadalca mi zelo veliko pomeni, ker sem že večkrat povedal, da želim biti celovit igralec. Dokazal sem samemu sebi, da sem, da niso vse samo napad in točke, pač pa je tudi delo v obrambi, ki je zelo pomembno za zmagovanje in osvajanje lovorik."

Ponosen je, da njegova igra ne temelji le na napadu, ampak tudi na obrambi.  | Foto: Getty Images Ponosen je, da njegova igra ne temelji le na napadu, ampak tudi na obrambi. Foto: Getty Images

Čudna odločitev, a tako pač je

Zaradi odločitve vodstva najmočnejšega tekmovanja, da v času olimpijskih iger ne prekine tekmovanja, risom v Pjongčangu ni smel pomagati. Želi si, da bi liga NHL do naslednjih olimpijskih iger, ki bodo v Pekingu, dosegla dogovor z organizatorji in Mednarodno hokejsko zvezo. Ne nazadnje NHL klube pošilja na pripravljalne tekme v Azijo, kjer želi promovirati hokej, na koncu pa prižge rdečo luč za nastopanje NHL-ovcev na tekmovanju petih krogov.

"Malo čudno je, da gremo mi igrat pripravljalne tekme na Kitajsko, promovirat hokej, potem pa nismo šli na olimpijske igre. Res čudno, ampak plačani smo za to, da igramo, ne za to, da odločamo o takšnih stvareh. Zagotovo ni bilo lahko gledati, saj smo enkrat že bili tam, vsi NHL-ovci bi si želeli igrati. Menim, da morajo biti na olimpijskih igrah najboljši igralci na svetu, pa ne, da koga podcenjujem. Tudi v Koreji se je igral dober hokej, a menim, da je bila raven nižja kot v Sočiju," razmišlja Kopitar. Upa, da bodo NHL-ovci na prihodnjih olimpijskih igrah lahko nastopili, in pojasnjuje, da njegov prihod aprila na svetovno prvenstvo ni bil mogoč. | Foto: Getty Images Upa, da bodo NHL-ovci na prihodnjih olimpijskih igrah lahko nastopili, in pojasnjuje, da njegov prihod aprila na svetovno prvenstvo ni bil mogoč. Foto: Getty Images

V reprezentanco za SP mu ne bi zneslo

Spomladi je drugič zapored izpustil svetovno prvenstvo in pojasnil, da mu, čeprav so Kralji hitro izpadli v končnici, časovno ne bi zneslo priti na Madžarsko, kjer se Slovencem ni uspelo vrniti v elitni reprezentančni razred.

"Po sezoni sledita vsaj dva tedna sestankovanj. Sestanki s športnim direktorjem, pomočnikom športnega direktorja, glavnim trenerjem, s samimi igralci se pogovorimo, kaj bi lahko bilo bolje. To je lahko včasih precej zahtevno, predvsem psihično. Časovno ni šlo. Sestankov se ni dalo prestaviti. To so moji delodajalci, za njih delam. Neka hierarhija mora biti," je pojasnjeval spomladansko odsotnost.

Na vprašanje, kaj meni o tem, da bo njegov oče Matjaž (načelni dogovor je HZS z njim že dosegla) spet poprijel za selektorsko taktirko, odgovarja: "Kot vem, še ni uradno (smeh, op. a.). Malo me preseneča, malo ne, malo je samoumevno, malo je tudi noro."

Anže Kopitar te dni na tretji hokejski akademiji, ki jo gosti z nekdanjim hokejistom Tomažem Razingarjem, predaja znanje na mlajše rodove. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Anže Kopitar te dni na tretji hokejski akademiji, ki jo gosti z nekdanjim hokejistom Tomažem Razingarjem, predaja znanje na mlajše rodove. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Spomini se vrnejo v otroštvo

Čeprav smo sredi poletja, ko marsikateri šolarji počitnice preživljajo na plaži in se predajajo morskim užitkom, je te dni na ledu blejske ledene dvorane izjemno pestro. Prva skupina otrok tretje hokejske akademije Kopitarja in hokejsko upokojenega Tomaža Razingarja že nabira novo hokejsko znanje. V dveh terminih se bo v 14 dneh v blejskem biseru preizkusilo okoli 130 otrok iz desetih različnih držav.

"To je zdaj že neka stalnica. Zelo lep dogodek, lepih 14 dni, ko je tukaj veliko otoških obrazov in igrivosti, kar konec koncev tudi meni in Tomažu da nekaj dodatne energije. Lepo je videti zagon mladih, ob katerem se spomnim tudi na svoje mlajše hokejske čase," pravi Gorenjec, ki se bo po dveh tednih akademije konec julija odpravil na dopust, v začetku avgusta pa začel trenirati tudi na ledu.

Fotoutrinki s hokejske akademije Kopitarja in Razingarja (foto: Matic Klanšek Velej):

Fotogalerija
1 / 16
Preberite še:
Slava Vojnov
Sportal Grozilo mu je devet let zapora, zdaj je blizu vrnitve v NHL. Kaj bodo rekli Kopitarjevi?
Anže Kopitar Drew Doughty
Sportal Kralji zadržali Kanadčana, ki bo drugi najbolje plačani igralec v ligi NHL
John Tavares
Sportal Kanadčanu ob uresničitvi otroških sanj lepi denarci
Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar v soju igralniških žarometov do nove NHL-nagrade
Ne spreglejte