Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
9.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Slava Vojnov Los Angeles Kings liga NHL

Torek, 3. 7. 2018, 9.50

5 let, 9 mesecev

Slava Vojnov opravil s pravnimi ovirami za vrnitev v nhl

Grozilo mu je devet let zapora, zdaj je blizu vrnitve v NHL. Kaj bodo rekli Kopitarjevi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Slava Vojnov | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sodišče v Los Angelesu je v ponedeljek ugodilo prošnji ruskega hokejista Slave Vojnova za opustitev tožbe iz leta 2014, vezane na nasilje v družini. S tem je zvezdniški branilec preskočil eno večjih ovir na poti vrnitve v ligo NHL. Vodstvo najkakovostnejšega hokejskega klubskega tekmovanja na svetu je odločilo, da Rus lahko zaprosi za obnovitev statusa NHL-ovca. Zanimivo bo videti, kako bodo primer spremljali pri Los Angeles Kings, lastniku NHL-pravic Rusa.
 

Ruski hokejist Slava Vojnov je oktobra 2014 poskrbel za škandal, ki je dvignil veliko prahu. Hudo se je znesel nad partnerico Marto Varlamovo, ki naj bi jo davil, jo vrgel ob tla in brcal. Ta se je zaradi poškodb zatekla v bolnišnico, v pogovoru z organi pregona pa dejala, da sta bili spalnica in kopalnica polni njene krvi ter da se to ni zgodilo prvič.

Slava Vojnov
Sportal Kopitarjev znanec: zakuhal škandal, se izognil izgonu, zdaj pa bi se vrnil

Vojnov dejanj, za katera ga je bremenila obtožnica, ni nikoli priznal, je pa prevzel odgovornost za dogajanje tistega "usodnega dne". Grozilo mu je do devet let zapora. V začetku julija 2015 je začel prestajati 90-dnevno zaporno kazen, po slabih dveh mesecih luksuznega zapora pa so ga predali sodišču, ki se ukvarja s prekrški tujih državljanov. Večina pravnih strokovnjakov mu je napovedovala le eno, in sicer izgon iz države. 

Junija 2014 se je takole veselil Stanleyjevega pokala, nekaj mesecev pozneje je z družinskim nasiljem poskrbel za škandal, zaradi katerega je moral oditi iz lige NHL. Žena je kljub temu ostala z njim. Se bosta kmalu spet vrnila čez lužo v NHL? | Foto: Getty Images Junija 2014 se je takole veselil Stanleyjevega pokala, nekaj mesecev pozneje je z družinskim nasiljem poskrbel za škandal, zaradi katerega je moral oditi iz lige NHL. Žena je kljub temu ostala z njim. Se bosta kmalu spet vrnila čez lužo v NHL? Foto: Getty Images

Najverjetneje bi ga tudi dočakal, če septembra leta 2015, še preden bi LA Kings z njim končali sodelovanje, ne bi kar sam zapustil ZDA in se poslovil od lige NHL. Vrnil se je v domovino, kjer je zadnje tri sezone igral za SKA Sankt Peterburg in z njim lani postal prvak lige KHL, letos pa z Rusi na olimpijskih igrah, kjer je bil izbran za najboljšega branilca in v ekipo all-star, osvojil še zlato. 

Pravno oviro prestal

Eno od večjih ovir pri vrnitvi je Vojnov uspešno prestal. | Foto: Reuters Eno od večjih ovir pri vrnitvi je Vojnov uspešno prestal. Foto: Reuters

Po treh letih je želja po vrnitvi v ligo NHL spet zelo velika. A da bi lahko zaigral v najboljšem klubskem tekmovanju, se mora 28-letnik soočiti z nekaj ovirami. Kot kaže, je pravne že uspešno prestal. Mediji čez lužo namreč poročajo, da je sodišče v Los Angelesu v ponedeljek ugodilo njegovi prošnji za razrešitev tožbe oziroma opustitev obtožbe, do česar pogosto pride zaradi pomanjkanja dokazov. 

V rokah vodstva NHL

Vojnov naj bi tako spet lahko zaprosil za delovno dovoljenje v ZDA in Kanadi. A zdaj je na vrsti liga NHL, ki ga je po dogodku do nadaljnjega diskvalificirala, oziroma njeno vodstvo. Namestnik komisarja lige NHL Bill Daly je pred tedni dejal, da bo imel, če bo Rus prestal pravne ovire, glavno besedo komisar Gary Bettman.

Daly je po pisanju ruskih medijev dejal, da "status Vojnova ostaja nespremenjen, a da lahko zaprosi za vrnitev."

Zvezdniški branilec je bil v času dogajanja član Los Angeles Kings, na katere ga je pogodba vezala še za to sezono. Pravice Vojnova imajo tako še eno leto Kralji. "Njegova vrnitev v ligo NHL je v rokah vodstva lige. Dokler ne sporočijo svoje odločitve, primera ne moremo komentirati," so v kratki izjavi za javnost o primeru dejali v klubu Anžeta Kopitarja. 

Zanimivo bo videti, kako bodo v primeru Rusove vrnitve reagirali Kralji. Za Vojnova naj bi se zanimal Montreal. 

Kaj bo rekel komisar lige NHL Gary Bettman in kaj vodstvo Los Angeles Kings, ki si lasti Vojnova v ligi? | Foto: Reuters Kaj bo rekel komisar lige NHL Gary Bettman in kaj vodstvo Los Angeles Kings, ki si lasti Vojnova v ligi? Foto: Reuters

Vrnil se je še en Rus

Slovenski NHL-ovec bo v prihodnjih treh sezonah združil moči še z enim ruskim povratnikom v ligi NHL, 35-letni Ilja Kovalčuk se je namreč s franšizo iz mesta angelov dogovoril za triletno sodelovanje, vredno 18,75 milijona dolarjev. Kralji so si zagotovili tudi dolgoročno sodelovanje s ključnim branilcem Drewem Doughtyjem. Kanadčan je podpisal osemletno in 88 milijonov dolarjev donosno pogodbo.

Anže Kopitar Drew Doughty
Sportal Kralji zadržali Kanadčana, ki bo drugi najbolje plačani igralec v ligi NHL
Sportal Bomba iz Los Angelesa: Anže Kopitar pozdravlja ruskega zvezdnika!

John Tavares
Sportal Kanadčanu ob uresničitvi otroških sanj lepi denarci
Ne spreglejte