Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2018,
19.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

liga NHL NHL John Tavares Toronto Maple Leafs

Nedelja, 1. 7. 2018, 19.50

5 let, 9 mesecev

Pestro dogajanje na NHL-tržnici

Kanadčanu ob uresničitvi otroških sanj lepi denarci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
John Tavares | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pestri dnevi in tedni se obetajo v ligi NHL, v kateri bodo moštva oblikovala ekipe za novo sezono. Kdo je ostal zvest klubu iz zadnje sezone in kdo se je preselil?

Tavares je novi član Toronta

Zadnjih pet sezon kapetan New York Islanders – po novem jih bo vodil Barry Trotz, ki je v zadnji sezoni do naslova prvaka popeljal Washington Capitals –, sicer pa njihov član že devet let John Tavares po izteku pogodbe ni podaljšal sodelovanja z Islandersi.

V nedeljo ob 12. uri po tamkajšnjem času je tako postal prost igralec in prvi hokejist v moderni eri prostega NHL-trgovanja (od leta 1995), ki je zapustil klub, potem ko ga je ta na naboru izbral kot številko 1. 27-letnega centralnega napadalca je franšiza iz New Yorka izbrala leta 2009, zanjo pa je v rednem delu odigral 669 tekem (621 točk: 272 zadetkov, 349 podaj), kar ga uvršča na peto mesto lestvice kluba, sicer pa na prvo med tistimi oklepniki, ki niso bili del Islandersov med najboljšima letoma 1980 in 1983. Takrat so osvojili štiri Stanleyjeve pokale zapored, v času Tavaresa pa so najvišje prišli leta 2016, ko so izpadli v konferenčnem polfinalu.

Tavares bo v prihodnje igral v domovini, za moštvo, katerega pristaš je od otroških let, Toronto Maple Leafs. S kanadskim klubom se je dogovoril za sedemletno sodelovanje, vredno 77 milijonov dolarjev (66 milijonov evrov), kar ga uvršča med najbolje plačane igralce lige. "Presrečen sem, da bom začel novo poglavje v življenju. Veseli me, da se bom pridružil ekipi z mladim ogrodjem in da bom igral tam, kjer sem začel in vzljubil to igro," je ob prestopu dejal Kanadčan, ki se vrača domov.

Od Islandersov se je poslovil tudi slovaški vratar Jaroslav Halak. Slovak se je za dve sezoni preselil k Boston Bruins.

Washington Capitals Ovečkin
Sportal Prvaki lige NHL po šoku dobili novega trenerja

Stastny pri podprvakih

Eno najlepših presenečenj sezone je pripravil novinec Vegas Golden Knights, ki je v premiernem tekmovalnem obdobju zaigral kar v velikem finalu in tam priznal premoč Washingtonu. Zlati vitezi so v svoji vrsti pozdravili izkušenega centralnega napadalca Paula Stastnyja, ki je v lanski sezoni igral za St. Louis in Winnipeg Jets ter v rednem delu sezone zbral 53 točk na 82 tekmah, s 15 točkami (šest zadetkov, devet podaj) na 17 obračunih se je izkazal v končnici. 32-letnik in klub sta se dogovorila za triletno sodelovanje.

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar bo novo sezono začel proti San Joseju

Perron se vrača

Se pa od Vegasa po zgolj eni sezoni poslavlja napadalec David Perron, za katerim je statistično najboljša sezona (66 točk na 70 tekmah). Najboljši podajalec podprvakov, ki so ga pripeljali iz St. Louis Blues, se vrača v St. Louis, pri katerem je preživel večji del kariere. Strani sta se dogovorili za štiriletno sodelovanje. Pri St. Louisu še tri sezone ostaja napadalec Tyler Bozak.

Rdeča krila zadržala Greena

Izkušeni branilec Mike Green bo prihodnji dve sezoni še naprej igral za Detroit, med vratnicama katerega bo prihodnja tri leta stal Jonathan Bernier, za eno leto pa se mu je pridružil še avstrijski napadalec Thomas Vanek.

Logan Couture bo še lep čas drsal v dresu San Jose Sharks.
 | Foto: Reuters Logan Couture bo še lep čas drsal v dresu San Jose Sharks. Foto: Reuters

Osemletni za Coutura in Ekman-Larssona, sedemletna za McDonagha

Po osemletnem podaljšanju Drewa Doughtyja z Los Angeles Kings (88 milijonov dolarjev), s čimer je postal drugi najbolje plačani igralec v NHL, si je osemletno pogodbo priboril tudi eden ključnih členov San Jose Sharks Logan Couture. Devetindvajsetletnik bo v povprečju prejel osem milijonov dolarjev na sezono.

Anže Kopitar Drew Doughty
Sportal Kralji zadržali Kanadčana, ki bo drugi najbolje plačani igralec v ligi NHL

Pri Arizona Coyotes so poskrbeli, da bo, še preden bi lahko po koncu prihodnje sezone postal prost igralec, branilec Oliver Ekman-Larsson pri njih ostal do konca sezone 2026/27 (v povprečju bo prejel 8,25 milijona dolarjev na sezono). Med Kojoti še dve leti ostaja še en švedski steber obrambe Niklas Hjalmarsson.

Tudi branilec Ryan McDonagh bi po prihodnji sezoni lahko postal prost igralec, a ne bo, saj so si pri Tampa Bay Lightning zagotovili, da bo pri njih ostal dodatnih sedem let (do konca 2025/26).

Ne spreglejte