Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 10. 2023,
4.00

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Philadelphia Flyers skok v športno preteklost Al Hill liga NHL

Nedelja, 1. 10. 2023, 4.00

7 mesecev

skok v športno preteklost

Rekorden debi, ki "drži" že več kot 45 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Al Hill | Al Hill (skrajno desno) je ob debiju v ligi NHL dosegel dva zadetka in tri asistence, kar je še danes, več kot 45 let pozneje, točkovni rekord novinca v najmočnejši hokejski ligi na svetu. | Foto Guliverimage

Al Hill (skrajno desno) je ob debiju v ligi NHL dosegel dva zadetka in tri asistence, kar je še danes, več kot 45 let pozneje, točkovni rekord novinca v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

Foto: Guliverimage

Prvi izbor letošnjega NHL nabora Connor Bedard odšteva dneve do debija na največjem hokejskem klubskem odru, ki naj bi ga v dresu Chicago Blackhawks dočakal proti svojemu idolu Sidneyju Crosbyju in Pittsburgh Penguins. Al Hill pa pred več kot 45 leti ni imel časa za odštevanje do NHL-debija. In ta mu je uspel tako veličastno, da njegovega točkovnega rekorda ob debiju do danes ni presegel še nihče. Oseminšestdesetletni Kanadčan je osrednji lik tokratnega Skoka v športno preteklost.

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar na južni polobli del posebne zgodbe
Connor Bedard
Sportal Connor Bedard je prvi izbor letošnjega nabora, Avstrijec izbran kot peti

Manj kot dva tedna nas ločita od nove sezone najmočnejše hokejske lige na svetu, v kateri bo nekaj novih obrazov lahko prvič stopilo na največji klubski hokejski oder. Od debija najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja v ligi NHL bo oktobra minilo že 17 let, od nepozabnega večera kanadskega napadalca Ala Hilla, ki še danes drži točkovni rekord na debitantski tekmi v ligi NHL, pa je preteklo že več kot 46 let. Skok v preteklost smo zavrteli na 14. februar 1977, na obračun Philadelphia Flyers in St. Louis Blues.

V Britanski Kolumbiji rojeni Hill ni na naboru lige NHL nikoli slišal svojega imena, je pa pred sezono 1976/77 kot "nedraftani" hokejist dočakal povabilo na pripravljalni tabor ekipe Philadelphia Flyers. Suhljati napadalec, ki se je po zapisih čez lužo dobro znašel tako na krilnem položaju kot na centru, je zagrabil priložnost, navdušil vodilne in si prislužil pogodbo. A še preden je lahko okusil najboljše, kar premore klubski hokej, se je moral dokazovati v nižji ligi, v podružnici lige AHL, v Philadelphii Springfield Indians.

John Brisker
Sportal Pretepač na parketu, ki naj bi umrl kot plačanec v Ugandi

Več iz rubrike Skok v športno preteklost

Letalci so se pozimi leta 1977 spoprijemali z več poškodbami, med drugimi so pogrešali dva zvezdnika napada, Billa Barberja in Paula Holmgrena. Trener Fred Shero je moral ukrepati.

Na valentinovo jutro, le nekaj ur za tem, ko se je vrnil s tekme lige AHL v Rochestru, je Hill prejel klic, da se mora še isti dan prikazati v dvorani Spectrum, da bo igral na tekmi Philadelphie s St. Louis Blues. "Takoj sem se odpravil proti Philadelphii, in to v hudi snežni nevihti, v nekem trenutku nisem bil prepričan, da mi bo uspelo priti pravočasno," se je pred leti spominjal v pogovoru za klubsko spletno stran.

Zadel hitreje, kot lahko izgovoriš Al Hill

Hill, ki se je pozneje šalil, je prišel pravočasno, a sploh ni vedel, da bo na led stopil že prvo sekundo. Trener ga je namreč v igro poslal že ob prvem sodniškem metu, družbo v napadu pa sta mu delala kapetan Bobby Clark in Bob Kelly.

"Fred je nove igralce rad poslal v igro že na samem začetku tekme. Spomnim se, da sem bil pred dvobojem precej nervozen, tako da je bilo zame še dobro, da sem odšel takoj na led."

Prvi zadetek v ligi NHL je dosegel po 36 sekundah debija v tekmovanju:

In kakšen uvod je bil to za 21-letnika. Že po pičlih 36 sekundah tekme je dosegel strelski prvenec v ligi NHL. "Zadel je hitreje, kot lahko izgovoriš Al Hill," je dogajanje pospremil takratni uradni napovedovalec tekem Philadelphia Flyers Gene Hart. 

V 12. minuti je Hill udaril še drugič in Philadelphii priskrbel novo vodstvo (2:1). Še pred iztekom uvodne tretjine je vpisal prvo asistenco (3:1). Mladenič se pred več kot 17 tisoč gledalci ni ustavljal in tudi v nadaljevanju polnil svojo statistiko.

V drugem delu je podal za zvišanje na 5:1, v začetku zadnje tretjine pa se je podpisal še pod tretjo podajo (6:2) in postavil točkovni rekord debitanta v ligi NHL po širitvi lige.

Michael Andlauer Ottawa Senators
Sportal Milijarder iz Toronta novi lastnik kanadske franšize

Tresel se je pred tekmo, tresel se je po njej

"Tresel sem se pred tekmo in tresem se še zdaj. Na semaforju se je izpisalo, da gre za rekord. Kaj naj rečem? To je večer, ki si ga vsakdo želi, a ga v resnici ne pričakuje," je po zmagi s 6:4, ob kateri je sodeloval pri skoraj vseh golih Philadelphie, dejal Hill.

Vodstvo lige je potrebovalo nekaj tednov, da je Kanadčanu tudi pripisalo rekord. Hill sicer ni edini s petimi točkami ob debiju. Toliko sta jih v sploh prvi sezoni lige NHL dosegla tudi Montrealova Harry Hyland in Joe Malone, ki sta leta 1917 zadela vsak po petkrat, a nista bila novinca, za pasom sta namreč imela kar nekaj sezon v ligi NHA, predhodnici lige NHL.

Največ točk na eni tekmi v debitantski NHL sezoni (ni bila prva tekma) sta februarja 1981 dosegla brata Peter in Anton Štastny. V dresu Quebec Nordiques sta ob zmagi z 11:7 nad Washingtonom vknjižila vsak po osem točk. Peter se je podpisal pod štiri gole in štiri asistence, Anton pa pod tri gole in pet asistenc.
Vegard Forren
Sportal Kradel denar, nato zakuhal še zloglasno zabavo

Prvi novinec z "Gordiejevim" hat-trickom

Ob Hillovem točkovnem izkupičku se je ob zmagi nad St. Louisom izpisal še en "dosežek", postal je prvi, ki je ob debiju poskrbel za t. i. "Gordie Howe Hat Trick".

Ta vključuje zadetek, podajo in pretep. Hill, ki se je pogosto hladil na kazenski klopi, je v drugi tretjini odvrgel rokavice in se pomeril z Bobom MacMillanom: "V takšnem položaju sem se znašel že ničkolikokrat, tako da sem vedel, da moram hitro reagirati."

Po skoraj četrt stoletja v vlogi skavta Philadelphie se je letos upokojil

Če se je Kanadčanova kariera v ligi NHL začela z nazivom igralca dvoboja, pa v nadaljevanju ni bil več v ospredju. Že po nekaj dneh se je znova preselil v liho AHL, pozneje pa v osmih sezonah v dresu Philadelphie zbral 221 tekem rednega dela (95 točk) in 51 tekem končnice (19 točk) v ligi NHL.

"Ni slabo, če so si me ljudje zapomnili po tej tekmi. Morda bo nekoč prišel nekdo, ki me bo ujel ali prehitel. Te tekme se bom spominjal za vedno," je za Philadelphia Flyers dejal Hill, ki je vse od sezone 1998/99 do letos deloval kot skavt Letalcev.

Po koncu lanske sezone se je upokojil, vloga pro skavta pa je pripadla nekdanjemu NHL-ovcu Danyju Heatleyju.

Federico Bahamontes
Sportal Najbrž najbolj nora Vuelta v zgodovini, v osrednji vlogi pa španski zvezdnik

Auston Matthews je pred sedmimi leti uprizoril eno od najboljših debitantskih predstav v zgodovini lige NHL. Na prvi tekmi je zadel kar štirikrat. | Foto: Reuters Auston Matthews je pred sedmimi leti uprizoril eno od najboljših debitantskih predstav v zgodovini lige NHL. Na prvi tekmi je zadel kar štirikrat. Foto: Reuters

Matthews z najboljšim debijem vseh časov?

Povsem blizu petice je bil ob debiju leta 2016 Torontov Auston Matthews, ki je ob porazu proti Ottawi vknjižil kar štiri gole. Američanova predstava je po mnenju mnogih ena najboljših debitantskih v zgodovini lige NHL.

OP ZDA, 1977, streljanje
Sportal Eden najbolj norih turnirjev, prišlo je tudi do streljanja
Adrian Kempe
Sportal Kopitar med gledalci pospremil zmagovito slovo Kraljev od Avstralije
Ne spreglejte