Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2023,
7.45

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Adam Fantilli Leo Carlsson David Reinbacher Chicago Blackhawks liga NHL Connor Bedard

Četrtek, 29. 6. 2023, 7.45

10 mesecev, 1 teden

nhl draft 2023

Connor Bedard je prvi izbor letošnjega nabora, Avstrijec izbran kot peti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Connor Bedard | Connor Bedard je pričakovano številka ena letošnjega nabora lige NHL. | Foto Guliverimage

Connor Bedard je pričakovano številka ena letošnjega nabora lige NHL.

Foto: Guliverimage

V dvorani Bridgestone Arena v Nashvillu so opravili s prvim krogom nabora lige NHL. Glavna zvezda je bil pričakovano 17-letni centralni napadalec Connor Bedard, ki bo oblekel dres Chicago Blackhawks. David Reinbacher, peti na naboru, se je pridružil Thomasu Vaneku kot najvišje izbrani avstrijski igralec vseh časov. Pri njegovem izboru so imeli pri Montreral Canadiens nekaj težav, Carey Price je pozabil hokejistov priimek, njegova zmedenost pa je takoj zaokrožila po spletu.

Anže Kopitar, hokejska akademija, Bled 2023
Sportal Vesel priznanja, a v mislih ima glavno nagrado, reprezentančnih vrat še ni zaprl

Vse odkar so pri Chicago Blackhawks maja zadeli na loteriji, je bilo bolj ali manj jasno, da bo franšiza, ki je zadnja leta daleč od uspehov izpred desetletja, na naboru kot številko ena poklicala Connorja Bedarda. Hokejski strokovnjaki onkraj Atlantika so Kanadčana označevali kot enega najbolj očitnih prvih izborov po Connorju McDavidu in letu 2015.

Sedemnajstletnik je zadnji dve sezoni preživel v kanadski mladinski ligi WHL, v kateri je kot član in kapetan Regina Pats pisal zgodovino. V zadnji sezoni je na 57 tekmah rednega dela vknjižil kar 143 točk (71 golov, 72 asistenc) in postal prvi, ki je v tekmovanju presegel mejo 140 točk. Njegov niz osvajanja vsaj točke na tekmo je bil dolg kar 35 obračunov. V končnici je na sedmih tekmah dodal 20 točk in kot prvi po letu 2012 vknjižil deset zadetkov v enem krogu končnice.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu U20 je kot kapetan vodil Kanado do zlata in bil izbran za najkoristnejšega igralca tekmovanja. | Foto: Guliverimage Na mladinskem svetovnem prvenstvu U20 je kot kapetan vodil Kanado do zlata in bil izbran za najkoristnejšega igralca tekmovanja. Foto: Guliverimage

Blestel je tudi na zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu, na katerem je Kanado kot kapetan vodil do novega naslova svetovnega mladinskega prvaka. Sedem tekem in 23 točk (devet golov, 14 asistenc) je bil njegov izkupiček, na prvenstvu je bil izbran za najboljšega napadalca in najbolj koristnega igralca prvenstva (MVP).

Njegov glavni adut je odličen strel, ki ga združuje z vrhunskim drsanjem in visoko hokejsko inteligenco.

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar prejel novo nagrado

"Neverjeten občutek je biti s svojo družino, prijatelji in slišati svoje ime, doživeti vse to, še posebej v tako ugledni organizaciji. Zelo sem hvaležen, da mi je osebje zaupalo," je najstnik dejal na naboru in dodal, da ima v mislih tudi pokojnega dedka, ki je pred dvema letoma umrl v prometni nesreči in bi bil danes še kako ponosen na vnukov dosežek.

Reinbacher se je pridružil Vaneku kot najvišje izbrani Avstrijec

Kot drugi so izbirali pri Anaheim Ducks in izbrali švedskega napadalca Lea Carlssona, čeprav se je kot drugi izbor največkrat omenjal kanadski center Adam Fantilli, ki so ga na koncu izbrali kot tretjega, in sicer nanj računa Columbus Blue Jackets.  Avstrijski branilec David Reinbacher se je pridružil Thomasu Vaneku kot najvišje izbrani avstrijski igralec vseh časov. | Foto: Guliverimage Avstrijski branilec David Reinbacher se je pridružil Thomasu Vaneku kot najvišje izbrani avstrijski igralec vseh časov. Foto: Guliverimage

Četrti izbor je ameriški napadalec Will Smith (San Jose Sharks), številka pet pa je Avstrijec David Reinbacher, ki ga je v svojo vrsto izbral Montreal Canadiens in je bil najvišje izbrani branilec letošnjega nabora.  Reinbacher se je pridružil Thomasu Vaneku kot najvišje izbrani avstrijski igralec vseh časov.

Pri izboru Avstrijca so imeli v taboru Montreala nekaj težav. Kanadski vratar Carey Price, član franšize, je pozabil hokejistov priimek, po nekaj sekundah tišine so zaplet le rešili, Priceova zmedenost pa je zaokrožila po spletu.

Carey Price je pri izboru Avstrijca pozabil njegov priimek:

"Ko sem slišal samo ime David, nisem vedel, ali sem to jaz ali kdo drug ... Ko so dodali še Reinbacher, sem padel očetu v bojem in odšel na oder. Carey je prišel do mene in se mi opravičeval, a nimam mu kaj zameriti, počaščen sem, da sem sploh lahko segel v roko tako velikemu igralcu," se je zapleta dotaknil mladi Avstrijec.

Ottawa Senators
Sportal Ottawa Senators z novimi lastniki

Med prvo deseterico izbrancev so še Rusa Dmitri Simašev (Arizona Coyotes) in Matvei Mičkov (Philadelphia Flyers), Američan Ryan Leonard (Washington Capitals), Kanadčan Nate Danielson (Detroit Red Wings) in Slovak Dalibor Dvorsky (St. Louis Blues).

V prvem krogu ni bil izbran noben vratar, med 32 je pričakovano največ Kanadčanov (12), sledijo Švedi in Američani (po 6), Rusi (4), Slovaka (2), po en hokejist pa prihaja iz Avstrije in Češke.

Moštvo Anžeta Kopitarja Los Angeles Kings zaradi menjav v prvem krogu ni izbiralo.

Ne spreglejte