Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2024,
12.03

Osveženo pred

36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Latvija risi Edo Terglav slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 12.03

36 minut

Seznam hokejistov za olimpijske kvalifikacije v Rigi

Edo Terglav določil seznam hokejistov, ki si bodo poskušali priboriti OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, Edo Terglav | Pred Edom Terglavom in slovensko reprezentanco je zahteven izziv, olimpijske kvalifikacije, kjer se bodo delile zadnje vstopnice za tekmovanje petih krogov 2026. | Foto www.alesfevzer.com

Pred Edom Terglavom in slovensko reprezentanco je zahteven izziv, olimpijske kvalifikacije, kjer se bodo delile zadnje vstopnice za tekmovanje petih krogov 2026.

Foto: www.alesfevzer.com

Selektor slovenske hokejske reprezentance Edo Terglav je določil seznam reprezentantov, ki se bodo med četrtkom in nedeljo v Rigi borili za olimpijsko vozovnico za nastop na tekmovanju petih krogov 2026. Gostila ga bo Italija.

Slovenska hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah do zdaj nastopila dvakrat. Prvič leta 2014, ko je v Sočiju zaigrala v četrtfinalu in zasedla sedmo mesto, nato pa še štiri leta pozneje v Pjongčangu, ko je končala kot deveta.

Tretji nastop na olimpijskih igrah bi Slovenci sprva morali loviti na Danskem, a ker so Belorusiji prižgali rdečo luč, so sledile spremembe v razporeditvi. Varovanci Eda Terglava bodo tako zadnjo priložnost za olimpijsko vozovnico imeli v Rigi.

Med četrtkom in nedeljo se bodo merili z gostitelji Latvijci, Francozi in Ukrajinci. Tako želeno vstopnico si bo zagotovo priigral le zmagovalec vsakega od treh kvalifikacijskih turnirjev, lahko pa se zgodi, da bi, če bi Rusiji gorela rdeča luč, na OI zaigrala še najboljša drugouvrščena ekipa.

Slovenci se bodo med četrtkom in nedeljo merili z Latvijo, Francijo in Ukrajino. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenci se bodo med četrtkom in nedeljo merili z Latvijo, Francijo in Ukrajino. Foto: www.alesfevzer.com

Terglav je danes določil dokončni seznam reprezentantov, ki bodo v Latviji branili slovenske barve, so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije. Med njimi so trije vratarji, osem branilcev in 13 napadalcev. Med slednjimi je tudi Žan Jezovšek, ki sprva ni bil vpoklican v reprezentanco, nato pa je zamenjal poškodovanega Roka Kapla.

Slovenci, ki so v pripravah odigrali dve tekmi z Avstrijci in obe tesno izgubili, bodo v Latvijo odpotovali v torek. Slovenska zasedba bo v polni postavi šele na prizorišču, saj se ji bodo tam pridružili še nemški trio Jan Urbas, Žiga Jeglič in Miha Verlič, ki je izpustil zadnje svetovno prvenstvo, ter Jan Drozg

Večerni uvod proti domačinom, naslednje popoldne proti Francozom

Slovencem razpored kvalifikacij ni naklonjen. Odprli jih bodo s četrtkovo večerno tekmo proti Latvijcem (19.00), že v petek ob 15. uri pa sledi še drugi na papirju najzahtevnejši tekmec Francija. Po dnevu premora bodo kvalifikacije končali v nedeljo ob 12. uri proti Ukrajincem.

Slovenci bodo prvo tekmo igrali v četrtek ob 19. uri proti Latviji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci bodo prvo tekmo igrali v četrtek ob 19. uri proti Latviji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Motiva nam ne manjka, a nismo favoriti. Na papirju smo nekje na tretjem mestu, a tudi v preteklosti smo bili, pa nam je dvakrat že uspelo. Imamo svoje cilje, na ledu bomo dali vse od sebe, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Nismo favoriti, tako da tudi nimamo najboljšega razporeda. Težko bo, urnik je kar natrpan, a pripravljeni bomo, tako da izgovorov ne bo," pred kvalifikacijami pravi izkušeni napadalec Robert Sabolič.

Trije kvalifikacijski turnirji

Sočasno bosta še dva kvalifikacijska turnirja. V Bratislavi se bodo merili Slovaki, Kazahstanci, Avstrijci in Madžari, v Aalborgu pa Danci, Norvežani, Britanci in Japonci. Prvo mesto zagotovo prinaša olimpijsko vozovnico.

Mesto na OI imajo zagotovljeno gostitelji Italijani ter osem najvišje uvrščenih reprezentanc s svetovne lestvice: Kanada, Finska, Rusija, ZDA, Nemčija, Švedska, Češka, Švica.

Seznam reprezentantov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Kometa/Češ), Matija PINTARIČ (Brûleurs de Loups /Fra), Žan US (Jesenice/Slo)

Branilci (8): Rožle BOHINC (Olimpija/Slo), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/Slo), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/Slo), Blaž GREGORC (Olimpija/Slo), Aleksandar MAGOVAC (Amiens/Fra), Bine MAŠIČ (Olimpija/Slo), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/Aut),  Žiga PAVLIN (Olimpija/Slo)

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/Slo), Jan DROZG (Amur/Rus), Žiga JEGLIČ (Bremerhaven/Nem), Žan JEZOVŠEK (Lindau/Nem 3), Anže KURALT (Fehervar/Mad), Rok MACUH (Olomuc/Češ), Luka MAVER (-), Robert SABOLIČ (Olimpija/Slo),  Rok TIČAR (Graz 99/Aut). Blaž TOMAŽEVIČ (Olimpija/Slo), Matic TÖRÖK (KooKoo/Fin), Jan URBAS (Bremerhaven/Nem), Miha VERLIČ (Bremerhaven/Nem).

Spored olimpijskih kvalifikacij, Riga 


Četrtek, 29. avgust
15.00 Francija – Ukrajina
19.00 Latvija – Slovenija

Petek, 30. avgust
15.00 Francija – Slovenija
19.00 Ukrajina – Latvija

Nedelja, 1. september
12.00 Slovenija – Ukrajina
16.00 Latvija – Francija

*slovenski čas

HZS novinarska konferenca hokejska reprezentanca Robert Sabolič
Sportal "Težko bo, a brez izgovorov"
Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija
Sportal Slovenci na sosedskem pripravljalnem obračunu poraženi po podaljšku
Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija
Sportal Slovenci izgubili na zadnjem testu pred odhodom v Latvijo
Ne spreglejte