Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2016,
16.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings hokej liga NHL Darryl Sutter Drew Doughty Marian Gaborik San Jose Sharks

Torek, 11. 10. 2016, 16.26

6 let, 6 mesecev

Los Angeles Kings v sredo začenjajo novo tekmovalno obdobje

Kralji upajo, da bo jubilejna sezona trajala dlje, kot sta zadnji dve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Los Angeles Kings | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hokejisti Los Angeles Kings bodo jubilejno stoto sezono lige NHL odprli v sredo z gostovanjem pri kalifornijskih tekmecih San Jose Sharks. V novo tekmovalno obdobje, za katerega si želijo, da bi trajalo dlje kot zadnji dve sezoni, vstopajo z novim kapetanom Anžetom Kopitarjem.

Pisal se je 9. februar 1966, ko je vodstvo lige NHL prvotnim šestim klubom (Chicago Blackhawks, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, New York Rangers, Detroit Red Wings, Boston Bruins) dodalo še šesterico, tudi Los Angeles, in tekmovanje v sezoni 1967/1968 razširilo na 12 moštev.

Pri kalifornijskem kolektivu so 50. obletnico obeležili že februarja, a pravo praznovanje abrahama se začenja s prihajajočo sezono. Jubilej bodo počastili s posebnimi dresi, na prvi domači tekmi bodo zaigrali v posebnih zlatih "vintage" dresih, 14 domačih sobotnih tekem pa bodo Kralje krasile prav posebne oprave, s katerimi bodo zaznamovali 50 let NHL v Los Angelesu.

Da se ne bi spet končalo prehitro

Los Angeles Kings bodo sezono v sredo odprli proti kalifornijskim tekmecem iz San Joseja. Morski psi so lani v prvem krogu končnice izločili Kralje. | Foto: Reuters Los Angeles Kings bodo sezono v sredo odprli proti kalifornijskim tekmecem iz San Joseja. Morski psi so lani v prvem krogu končnice izločili Kralje. Foto: Reuters

Po zmagovitih sezonah 2011/12 in 2013/14, ko so si Kralji pokorili vso konkurenco in se razveselili do zdaj edinih dveh Stanleyjevih pokalov, sta bili zadnji dve leti daleč od pričakovanj in želja. Predlansko sezono so ostali brez končnice, v zadnji pa so se poslovili po hitrem postopku. Že v prvem krogu izločilnih bojev jih je s 4:1 v zmagah izločil kalifornijski tekmec San Jose Sharks.

Prav morski psi bodo v sredo (v noči na četrtek po slovenskem času) njihovi prvi nasprotniki. Čez lužo San Joseju napovedujejo vzpon, Los Angeles Kings pa hud boj, da bi ostali resen kandidat za Stanleyjev pokal.

A eden od branilcev Alec Martinez se s podobnimi opazkami ne obremenjuje in opozarja, da jih ne gre odpisati. "Mislim, da prav nobenega od nas ni prešinilo, da nismo kandidati za Stanleyjev pokal. Prihodnost je svetla."

Vsak izpad je veliko razočaranje

Tudi Anže Kopitar je v julijskem intervjuju za Sportal dejal, da ga zanima le končna nagrada: "Občutek ob osvojenem Stanleyjevemu pokalu je neprecenljiv. Želiš ga doživeti vsako sezono. Za nas bo vsak izpad, pa naj bo v prvi seriji ali pa v konferenčnem finalu, veliko razočaranje. Bili smo že na vrhu, zato je vse, kar ni vrh, neuspeh. Tako bo še naprej."

Gostili bodo tekmo zvezd

Spektakel tekme zvezd lige NHL (All-Star) bo 28. in 29. januarja v Los Angelesu. Kalifornijskemu mestu je ta čast pripadla tretjič, prvič leta 1981, drugič pa leta 2002. Prvi dan se bodo hokejisti v Staples Centru pomerili v različnih veščinah, drugi dan pa bo na sporedu tekma zvezdnikov. Kopitar je na tekmi zvezd do zdaj sodeloval trikrat.

Slovo, zamenjava kapetana, poškodba ob neprimernem času

Poškodovani Marian Gaborik bo izpustil uvod v sezono, Drew Doughty pa bo spet eden od najpomembnejših branilcev LA Kings. | Foto: Reuters Poškodovani Marian Gaborik bo izpustil uvod v sezono, Drew Doughty pa bo spet eden od najpomembnejših branilcev LA Kings. Foto: Reuters

Pri Los Angeles Kings se je po sezoni zgodilo nekaj sprememb. Jedro ekipe, glavni igralci, kot so Kopitar, branilca Drew Doughty in Jake Muzzin, vratar Jonathan Quick, napadalca Jeff Carter in Tyler Toffoli, je sicer ostalo, a nekateri so se morali posloviti.

Vincent LeCavalier je obesil drsalke na klin, Milan Lucic, s katerim se je slovenski osrednji napadalec lani odlično ujel, se je preselil v Edmonton, k Arizona Coyotes je odšel Luke Schenn … Kralji zaradi nevarne bližine zgornji meji dovoljenega proračuna niso pripeljali odmevnejših okrepitev.

Njihov tabor sta med drugimi okrepila hokejista, ki poznata mesto angelov: drugi vratar Jeff Zatkoff je več let branil za podružnico LA Kings, napadalec Teddy Purcell je pred leti že nosil dres Krajev.

Trenerja Darryla Sutterja, ki se je franšizi pridružil decembra 2011, maja letos pa z njo podaljšal sodelovanje, zadnje dni skrbi zdravstveno stanje pomembnega člena v napadu Mariana Gaborika.

Slovak se je konec septembra poškodoval na svetovnem pokalu, kjer je do finala uspešno branil barve Evrope, in bo izpustil oktobrske obračune, prve napovedi pa predvidevajo osemtedensko okrevanje. Zadnje dni je tako z moštvom treniral in igral povratnik v ligi NHL Devin Setoguchi. Velika sprememba v mestu angelov se je zgodila pri črki C. Dustin Brown se je po dveh skromnih sezonah moral od nje posloviti, v prihodnje jo bo nosil Kopitar. | Foto: Guliverimage/Getty Images Velika sprememba v mestu angelov se je zgodila pri črki C. Dustin Brown se je po dveh skromnih sezonah moral od nje posloviti, v prihodnje jo bo nosil Kopitar. Foto: Guliverimage/Getty Images

Skrbita tudi zadnji skromni sezoni nekdanjega kapetana Dustina Browna, ki so mu Kralji spomladi odvzeli kapetansko vlogo in jo dodelili Kopitarju. Ta pravi, da moštva ne bo vodil s povzdignjenim glasom in iz sebe delal klovna v slačilnici, pač pa bo vodja z zglednim vedenjem na ledu in zunaj ledenih ploskev

Gorenjec v 11. sezono lige NHL

Za edinega slovenskega NHL-ovca bo to že 11. sezona v najkakovostnejši hokejski ligi, pred njim pa jih je še kar nekaj. Januarja je namreč s Kralji sklenil novo, osemletno in 80 milijonov dolarjev (malce manj od 74 milijonov evrov) vredno pogodbo (brez bonusov). To pomeni, da bo, če ne bo zapletov, dres Los Angeles Kings nosil do konca sezone 2023/24, ko bo star 37 let.

Hrušičan je do zdaj v ligi NHL odigral 764 tekem rednega dela in 75 tekem končnice in dosegel skoraj 750 točk. Želja – točka na tekmo – se mu še ni uresničila. Kako mu je šlo v prvih desetih sezonah, lahko preverite v spodnji statistiki.

 

Ne spreglejte