Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pogodba liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar

Sobota, 16. 1. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Uradno: Anže Kopitar ostaja Kralj do konca sezone 2023/24

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kar se je pričakovalo že dolgo, je postalo uradno. Gonilna sila LA Kings Anže Kopitar in klub sta našla skupni jezik. Gorenjec je podpisal osemletno in 80 milijonov ameriških dolarjev vredno pogodbo.

Izjemno dolga in nenavadna pogajanja – Anže Kopitar si je prizadeval, da bi bila končana še pred začetkom tekoče sezone, a se mu želja ni uresničila –, ki so jih mnogi analitiki čez lužo označili celo za bizarna, so vendarle končana. Slovenski in svetovni hokejski as bo zdaj še mirneje spal in igral svojo igro, saj je le dočakal dan podaljšanja sodelovanja z Los Angeles Kings, kar so potrdili tudi v organizaciji.

"Nikoli nisem dvomil, da bom ostal med Kralji," je, še preden sta strani stopili na isti breg, dejal Kopitar in priznal, da ob podpisu pogodbe leta 2008 ni bilo tako naporno kot tokrat.

 

 

V Kaliforniji do konca sezone 2023/24

Hrušičan je zvestobo svojemu prvemu in edinemu klubu v najkakovostnejši hokejski ligi, s katerim je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal, obljubil še za dodatnih osem sezon. LA Kings so na široko odprli denarnico in kraljevi enajstici za osem sezon namenili 80 milijonov ameriških dolarjev (malce manj kot 74 milijonov evrov). Na sezono mu bo pred vsemi odbitki davkov pripadlo v povprečju deset milijonov ameriških dolarjev (9,25 milijona evrov).

Tuji spremljevalci lige NHL pišejo, da bo Kopitar v prvem letu nove pogodbe prejel 14 milijonov dolarjev, nato pa po 13, 12, 11, 8, 8, 7 in 7 milijonov ameriških dolarjev. Pripadli mu bodo tudi bonusi, do 1. julija letos 9 milijonov dolarjev in poleti leta 2017 še dodatnih devet milijonov dolarjev.

Če ne bo nepredvidljivih dogodkov, bo Kopitar v Kaliforniji ostal do konca sezone 2023/24, ko bo star 37 let in bo imel za seboj 18 sezon v ligi NHL. Mnogi so prepričani, da je zadnji hokejist, ki bo v dresu Los Angeles Kings drsal s številko 11, kar najverjetneje ni daleč od resnice.

V Kopitarjevi pogodbi sta tudi dve klavzuli, in sicer se ena nanaša na prve štiri sezone, ko ga Kralji ne morejo zamenjati ali odsloviti, v drugih štirih sezonah pa bo klavzula prilagojena – Kopitar vodstvu LA Kings predloži sedem klubov, h katerim bi bil pripravljen iti na morebitno menjavo.

 

 

Najvišje med Kralji, tretji v celotni ligi

Po novi pogodbi bo tako tretji najbolje plačani NHL-ovec. Trenutno v povprečju na sezono več prejemata le napadalca Chicago Blackhawks Jonatahan Toews in Patrick Kane (10,5 milijona ameriških dolarjev oziroma 9,7 milijona evrov). Se pa čez lužo že sprašujejo, kaj višina Kopitarjeve pogodbe pomeni še za enega odličnega hokejista, ki mu po tej sezoni poteče pogodba, Tampinega Stevena Stamkosa. Mu bo kdo na trgu ponudil več?

Kopitarjeva nova pogodba je ta hip osma najvrednejša sklenjena pogodba v ligi NHL, najvišjo ima Aleksander Ovečkin, ki se je Washington Capitals zavezal za 13 sezon, te pa mu bodo prinesle 124 milijonov evrov.

Bo pa imel Kopitar daleč najbolj bogato (povprečno) plačo med Kralji, drugi najbolje plačani hokejist LA Kings bo s povprečno sedmimi milijoni ameriških dolarjev oziroma slabih 6,5 milijona evrov na sezono Drew Doughty.

Ob debiju navdušil, leta 2008 je daljšo podpisal le Gretzky

Osemindvajsetletnik je prvo tekmo na največji hokejski sceni odigral 6. oktobra 2006 in nase že takoj opozoril z dvema zadetkoma proti Anaheim Ducks. Leta 2008, ko je imel pogodbo s Kralji podpisano še za tekočo sezono, se je s klubom dogovoril za novo, sedemletno sodelovanje, vredno 47,6 milijona ameriških dolarjev (44 milijonov evrov). Do takrat je daljšo pogodbo s Kalifornijci podpisal le kanadski virtuoz Wayne Gretzky, in sicer osemletno.

Kako se bodo spopadali s proračunom za plače?

Ob visokem znesku na novi Kopitarjevi pogodbi se pojavljajo vprašanja, kaj to dolgoročno pomeni za spopadanje Kraljev z omejenim proračunom za plače (salary cap). Letos lahko moštva za te zapravijo 71,4 milijona ameriških dolarjev (dobrih 66 milijonov evrov), prihodnje leto bi znesek lahko narasel na dobrih 74 milijonov dolarjev oziroma 68,43 milijona evrov. A vprašanje je, ali bo komisar lige NHL Gary Bettman res naznanil takšno zvišanje.

Omenimo le, da je vsota vrednosti šestih pogodb za prihodnjo sezono Jonathana Quicka, Drewa Doughtyja, Dustina Browna, Jeffa Carterja, Mariana Gaborika in Kopitarja malce nižja od 40 milijonov ameriških dolarjev (slabih 37 milijonov evrov), kar pomeni, da za plače preostale falange Kraljev ostane na voljo le dobrih 30 milijonov evrov.

Ne spreglejte