Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
17.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Kitajska kitajska hokejska reprezentanca olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Petek, 19. 11. 2021, 17.00

2 leti, 2 meseca

ogledniki IIHF v zadnjih dneh ocenjevali kakovost kitajskega kluba v KHL

Bi kitajska moška hokejska reprezentanca lahko ostala brez nastopa na domačih OI?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Kunlun red star | Kitajski klub Kunlun Red Star, član lige KHL, iz katerega naj bi kitajska reprezentanca črpala večino olimpijskega kadra, je bil v zadnjih dneh pod drobnogledom. | Foto Guliverimage

Kitajski klub Kunlun Red Star, član lige KHL, iz katerega naj bi kitajska reprezentanca črpala večino olimpijskega kadra, je bil v zadnjih dneh pod drobnogledom.

Foto: Guliverimage

Manj kot tri mesece pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu nastop moške kitajske hokejske reprezentance na olimpijskem turnirju ni več tako samoumeven, kot je bil še pred dvema tednoma. Vzrok? Pričakovani debakel kitajskih hokejistov. Odločitev bodo sprejeli prihodnji teden, prvi v čakalnici, da vskočijo namesto gostiteljev, so Norvežani.

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovensko slovo z zmago nad trdoživo Južno Korejo, v Peking Danci

Pisal se je junij 2016, ko je vodstvo Kontinentalne hokejske lige potrdilo, da se bo tekmovanje razširilo še na Kitajsko, najmočnejši evropski hokejski ligi se je pridružil Kunlun Red Star z domovanjem v Pekingu, ki bo februarja prihodnje leto gostil zimske olimpijske igre.

Kunlun Red Star se je ligi KHL pridružil leta 2016. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kunlun Red Star se je ligi KHL pridružil leta 2016. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kitajci so pred dobrimi petimi leti tako začeli projekt popularizacije te ekipne igre s privabljanjem tujih igralcev in trenerskega štaba, vse to z namenom, da bi prenašali znanje na domače oklepnike in jih poskušali izoblikovati v hokejiste, ki bi se februarja 2022 kolikor toliko dostojno predstavili med olimpijsko hokejsko smetano. A ni se izšlo povsem po željah ...

Vse večje skrbi pred debaklom

Kitajska moška reprezentanca je na svetovni hokejski lestvici šele na 32. mestu, nazadnje je nastopala na svetovnem prvenstvu četrtega kakovostnega razreda, a ker je gostiteljica olimpijskih iger, ima zagotovljeno mesto na olimpijskem turnirju 12-erice, v kateri ne manjka hokejskih velesil.

Med olimpijsko 12-erico so ob Kitajski še Kanada, ZDA, Rusija, Švedska, Finska, Češka, Nemčija, Švica, Slovaška, Latvija in Danska. V predtekmovanju bodo razdeljene v tri skupine, Kitajska je v skupini s prvo s svetovne lestvice Kanado, četrto ZDA in peto Nemčijo, ki je v Pjongčangu postala olimpijska podprvakinja. Kitajska moška reprezentanca je v olimpijski skupini s Kanado, ZDA in Nemčijo. NHL-ovcev, če ne bo zaostritev, v tej skupini ne bo manjkalo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kitajska moška reprezentanca je v olimpijski skupini s Kanado, ZDA in Nemčijo. NHL-ovcev, če ne bo zaostritev, v tej skupini ne bo manjkalo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skrbi, da bo kitajska moška hokejska reprezentanca na domačem ledu doživela hud debakel, so tudi ob dejstvu, da se na OI vračajo NHL-ovci, vse večje. Projekt Kunlun Red Star ni obrodil želenih sadov. Klub sicer še vedno igra v KHL, v kateri bivakira pri dnu vzhodne konference, glavne vloge pa večinoma igrajo Severnoameričani, medtem ko je tistih s kitajskimi potnimi listi le peščica.

Joe Biden & Justin Trudeau
Sportal Biden: Razmišljamo o diplomatskem bojkotu iger v Pekingu

Tardif spremenil svoj pogled Predsednik IIHF Luc Tardif je v začetku meseca dejal, da imajo Kitajci zagotovljen nastop na OI, ta teden pa svojo izjavo spremenil. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Predsednik IIHF Luc Tardif je v začetku meseca dejal, da imajo Kitajci zagotovljen nastop na OI, ta teden pa svojo izjavo spremenil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Predsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Luc Tardif je v začetku novembra sicer izrazil skrb pred visokimi olimpijskimi porazi gostiteljev, a ob tem zatrdil, da imajo mesto na olimpijskem turnirju kljub temu zagotovljeno.

Dva tedna pozneje pa nastop kitajskih hokejistov v Pekingu ni več tako samoumeven. Tardif je v torek v Torontu za Reuters dejal, da je IIHF na tekmi Kunluna v tem tednu poslala svoje oglednike, na podlagi njihovih zaključkov bo prihodnji teden sprejeta odločitev, ali bo moška kitajska reprezentanca v Pekingu sploh nastopila.

Odločujoči sestanek je bil sprva predviden za 25. november, pozneje so ga prestavili na 6. december. Če jim bodo prižgali rdečo luč in bo kitajski hokejski olimpijski projekt propadel, bodo na olimpijske igre odpotovali Norvežani.

Norvežani še lahko upajo

Če bi Kitajcem prižgali rdečo luč, bi v Pekingu igrali Norvežani. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Če bi Kitajcem prižgali rdečo luč, bi v Pekingu igrali Norvežani. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Skandinavci so avgusta gostili olimpijske kvalifikacije, na katerih so sodelovali tudi Slovenci, pa Danska in Južna Koreja.

Prvo mesto in s tem premierni olimpijski nastop so si zagotovili Danci, a kot kaže drugouvrščeni Norvežani prav tako lahko še upajo. Zakaj Norveška? Gre za najvišje uvrščeno reprezentanco na lestvici IIHF, ki nima olimpijske vozovnice.

Ogledniki IIHF so tako ta teden spremljali dve tekmi Kunlun Red Stars v bližini Moskve, kjer zaradi pandemije klub začasno domuje.

Na zadnjih dveh tekmah Kunluna v ligi KHL so se med redke gledalce (teh je bilo na obeh srečanjih manj kot 700) pomešali tudi ogledniki IIHF. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na zadnjih dveh tekmah Kunluna v ligi KHL so se med redke gledalce (teh je bilo na obeh srečanjih manj kot 700) pomešali tudi ogledniki IIHF. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na prvi so gostili deveto moštvo vzhodne konference Amur, ki je sredi tekme povedel s 4:0, a je gostiteljem uspelo izsiliti podaljšek, v tem pa so izgubili. Nato so v dvorani Arena Mytishchi, kjer se je na dveh obračunih zbralo manj kot 700 gledalcev, pospremili še dvoboj Kunluna s četrtim z vzhoda Avangardom iz Omska, ki je zmagal s 4:1.

Peking sankaška proga
Sportal V Pekingu po hudi nesreči zavračajo obtožbe, Poljak se počuti bolje

Pospremili dva poraza. Kdo bi sploh igral?

V prihodnjih dneh bodo podali svoje zaključke, razpredali pa bodo tudi o tem, kdo bi sploh lahko sestavljal kitajsko moško reprezentanco. Če bo dobila dovoljenje za prvi nastop na OI, bo sledila kopica naturalizacij igralcev Kunluna. O tem, kdo od tujcev bi sploh lahko zastopal Kitajsko, saj večini zaradi pandemije covid-19 ni uspelo zadostiti pogojem za naturalizacijo, in ali bi lahko priredili pogoje, Tardif v torek ni želel razpredati. 

Trener Kunluna Ivano Zanatta je prepričan, da si zaslužijo nastop na domačih olimpijskih igrah. O tem, kdo od tujcev Kunluna bi lahko po hitrem postopku opravil naturalizacijo, ne govorijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trener Kunluna Ivano Zanatta je prepričan, da si zaslužijo nastop na domačih olimpijskih igrah. O tem, kdo od tujcev Kunluna bi lahko po hitrem postopku opravil naturalizacijo, ne govorijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kitajci, pa tudi trener Kunluna Ivano Zanatta, so prepričani, da si zaslužijo olimpijski nastop. "Na zadnjih dve tekmah so dokazali, da imajo značaj, da lahko igrajo in da imajo pravico sodelovati na domačih olimpijskih igrah," so besede 61-letnega trenerja s kanadskim in italijanskim državljanstvom, ki je na OI igral leta 1992 za Italijo, povzeli pri AP.

Na odločitev bo treba počakati še teden dni, vprašanje pa je, ali bodo res upali potegniti tako drastično potezo in Kitajsko zamenjati z Norveško.

Drugačna je zgodba ženske kitajske reprezentance, ki na lestvici IIHF zaseda 20. mesto in je že nastopila na treh olimpijskih igrah. Najvišje se je uvrstila leta 1998, ko je končala na četrtem mestu.

Peking 2022
Sportal HRW opozarja olimpijske sponzorje
Ne spreglejte