Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 11. 2021,
10.16

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Petek, 12. 11. 2021, 10.16

2 leti, 3 mesece

poziv Human Rights Watch

HRW opozarja olimpijske sponzorje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Peking 2022 | Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) poziva sponzorje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da se opredelijo do kršenja človekovih pravic na Kitajskem. | Foto Guliverimage

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) poziva sponzorje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da se opredelijo do kršenja človekovih pravic na Kitajskem.

Foto: Guliverimage

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) poziva sponzorje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da se opredelijo do kršenja človekovih pravic na Kitajskem. HRW opozarja, da bodo v nasprotnem izpostavljeni tveganju, da se jih povezuje s tem kršenjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking 2022
Sportal Pred ZOI v Pekingu vnovični pozivi k bojkotu iger

Podobno kot leta 2008 na poletnih igrah v Pekingu tudi tokrat številne organizacije zahtevajo delni ali pa celo popoln bojkot iger. Tokrat pozivi v luči pandemije covida-19 niso tako slišni.

HRW pa se je odločil, da velike olimpijske sponzorje, kamor sodijo Intel, Omega, Panasonic, Samsung, Toyota, Visa, Airbnb, Coca-Cola, Allianz in Alibaba, pozove, da storijo več v tej smeri.

"Do zimskih iger Peking 2022 so samo trije meseci, veliki sponzorji pa še kar molčijo o tem, kako bodo izkoristili svoj vpliv, ki ga lahko imajo na človekove pravice na Kitajskem," je povedala direktorica HRW za Kitajsko Sophie Richardson.

Ta izpostavlja, da imajo omenjene korporacije prav zdaj priložnost, da pokažejo svoj odnos do človekovih pravic, v nasprotnem pa se jih lahko poveže s podpiranjem cenzure in represije.

Peking 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Grčiji opozorili na problematiko Tibeta

Nazadnje je časopisne stolpce s tem v zvezi polnila manjša skupina protestnikov, ki so ob prižigu olimpijske bakle v Grčiji opozorili na na problematiko Tibeta in ob robu prireditve razvili tibetansko zastavo in napis "no genocide".

Organizacije za človekove pravice v zvezi s Kitajsko opozarjajo predvsem na problem Tibeta in ujgurske manjšine, pa tudi na pravice v Hongkongu.

Uradni Peking na drugi strani ves čas nasprotuje politizaciji športa, pa tudi Mok izpostavlja, da njegov namen ni, da se vmešava v politična stanja posameznih držav.

Sofia Goggia
Sportal Italijansko zastavo bo na odprtju OI v Pekingu nosila Sofia Goggia
Peking 2022, medalje
Sportal Prireditelji iger v Pekingu razkrili podobo medalj
Annika Schleu
Sportal Športniki v modernem peteroboju ogorčeni nad ukinitvijo konjeništva
Mateusz Sochowicz
Sportal Sankaška grozljivka v Pekingu: "Iz kolena mi je štrlela kost, iz noge se mi je ulila kri"
Ne spreglejte