Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
20.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca Sapa Fehervar Anže Kuralt IceHL

Sreda, 10. 11. 2021, 20.20

2 leti, 5 mesecev

gorenjec se na madžarskem dobro počuti

Anže Kuralt želi pri sosedih narediti še korak naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Anže Kuralt | Anže Kuralt bo na turnirju na Jesenicah eden od najbolj izkušenih reprezentantov. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Anže Kuralt bo na turnirju na Jesenicah eden od najbolj izkušenih reprezentantov.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca bo med četrtkom in soboto na Jesenicah gostila pripravljalni turnir, na katerem bo eden od bolj izkušenih Anže Kuralt, ki si že več let kruh služi pri madžarskem predstavniku v IceHL iz Fehervarja, katerega pomemben člen je. Gorenjec je s svojo vlogo v ekipi zelo zadovoljen, želi pa si, da letos naredijo še korak naprej in se prvič uvrstijo v polfinale tekmovanja.

slovenska hokejska reprezentanca 2020 olimpijske predkvalifikacije Matjaž Kopitar
Sportal Na Gorenjskem začetek priprav na vrhunec sezone

Slovenski selektor Matjaž Kopitar je prvič po avgustovskih olimpijskih kvalifikacijah, na katerih njegovim varovancem ni uspel nov podvig, zbral svojo četo. Kot je v navadi za novembrske turnirje in kot je to storil spomladi v Tivoliju, je tudi tokrat nekaterim ključnim reprezentančnim nosilcem dal prosto, priložnost pa ponudil tudi nekaterim reprezentančno manj izkušenim ali neizkušenim obrazom, ki bi jih med risi lahko videli v bližnji prihodnosti.  

Eden tistih z največ reprezentančne kilometrine med vabljeno 24-erico, ki se bo na Jesenicah pomerila s Francijo, Belorusijo in Avstrijo, je Anže Kuralt. "Vedno rad pridem v reprezentanco, to mi nikoli ni bilo odveč in mi nikoli ne bo. Vedno sem rad sodeloval na teh akcijah, vsakič dobim nove izkušnje. Z veliko fanti se poznamo, z nekaterimi boljše, z drugimi slabše, vzdušje je dobro, menim, da bo to en dober turnir," pravi 30-letni napadalec, ki že četrto sezono zapored v ligi IceHL nosi dres madžarskega Fehervarja.

Hk Olimpija Fehervar
Sportal Videli, kaj jih čaka v prihodnosti: Ne bo več veliko priložnosti za lahke gole

Za zdaj so lahko zadovoljni

Alba je na premor za reprezentanco odšla z drugega mesta, za vodilno Olimpijo zaostaja točko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Alba je na premor za reprezentanco odšla z drugega mesta, za vodilno Olimpijo zaostaja točko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na premor za reprezentanco so se odpravili z drugega mesta, s točko zaostanka za vodilno HK SŽ Olimpijo. "Lahko smo zadovoljni. V tej ligi lahko vsak premaga vsakega, v vsako tekmo moramo iti stoodstotno, da dobimo točke. Tudi zdaj, ko imamo nekaj ključnih igralcev poškodovanih, je to zelo pomembno. Sezona bo dolga, 52 tekem rednega dela, ne smeš pasti v slab ritem, v nek cikel porazov, saj te ta lahko oddalji od mest, ki vodijo v končnico," meni Kuralt, prijetno presenečen nad ljubljanskim novincem.

"Mislim, da smo vsi kar presenečeni nad Olimpijo. Nisem pričakoval, da bodo tako dobro začeli sezono, a igrajo zelo dobro, disciplinirano, imajo dober sistem."

Hk Olimpija Fehervar
Sportal Olimpija v napetem derbiju kroga klonila proti Fehervarju

Posveti se tako ekipi kot posamezniku

Kevin Constantine je pred sezono postal trener madžarske ekipe. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kevin Constantine je pred sezono postal trener madžarske ekipe. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za trenersko krmilo kolektiva iz Fehervarja je pred sezono prijel Kevin Constantine. Američan ima več kot 30 let trenerskih izkušenj, nabiral jih je tudi v ligi NHL pri San Jose Sharks, Pittsburgh Penguins, kratek čas tudi pri Calgary Flames.

"Res mu lahko rečemo trenerski lisjak. Zahteva, da se držimo sistema, ki ga je postavil, veliko da na videoanalize, s katerimi nam pokaže, kaj moramo delati bolje kot ekipa, kako izničiti napake, kako odreagirati v določenih položajih. Zahteva, da igramo za ekipo, ne sami zase. Za zdaj nam uspeva. Imamo tudi individualne sestanke, zelo veliko se namreč posveča tudi vsakemu igralcu posebej, kje se mora izboljšati," o 62-letnem strategu pove Slovenec, ki v klubskem dresu igra zelo pomembno vlogo.

Vesel, da igra pomembno vlogo

Z desetimi zadetki in 17 točkami na 17 tekmah je najboljši strelec svojega moštva in drugi po točkah. "Pred prihodom na Madžarsko sem dolgo igral v Franciji, potem pa želel poskusiti zaigrati v boljši ligi. Zdaj vidim, da lahko igram tudi v IceHL. Dokler bom lahko to ligo igral, bom v tej ligi tudi ostal. Zelo mi je všeč. Tudi sam čutim, da sem pomemben člen naše ekipe, na ledu prevzemam odgovornost, zavedam se, da moram dati to, kar pričakuje trener, morda tudi vodstvo kluba," pravi o svoji vlogi pri vzhodnih sosedih. Tridesetletni napadalec za Fehervar igra že četrto sezono. Prvi cilj je končnica, si pa Kuralt želi, da bi letos naredili korak naprej. Še nikoli se niso uvrstili v polfinale. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tridesetletni napadalec za Fehervar igra že četrto sezono. Prvi cilj je končnica, si pa Kuralt želi, da bi letos naredili korak naprej. Še nikoli se niso uvrstili v polfinale. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Še nikoli v polfinalu

"Vsako sezono je prvi cilj končnica. Še nikoli se nismo uvrstili v polfinale. Letos je čas, da to spremenimo. A kakšnega pritiska na igralce ni, so pa seveda zelo veseli, ko dobivamo točke in smo tako visoko na lestvici," rezultatskih pritiskov, ki obremenjujejo večje, ne občutijo še, pravi Kuralt, ki ima pogodbo s Fehervarjem do konca sezone. In potem? Bi ga lahko videli tudi v Ljubljani? "Za zdaj še ne razmišljam o tem, kaj bo po sezoni. Še vedno smo nekako na začetku te sezone, po navadi se stvari, če dobro igraš, uredijo same od sebe."

 Razpored tekem turnirja, dvorana Podmežakla

Četrtek, 11. november:
15.30 Belorusija – Avstrija
19.00 Slovenija – Francija

Petek, 12. november:
15.30 Francija – Avstrija
19.00 Slovenija – Belorusija

Sobota, 13. november:
15.30 Avstrija – Slovenija
19.00 Francija – Belorusija

Matej Hočevar
Sportal V IceHL kljub premoru precej pestro
iclinic bratislava
Sportal Slovaški klub po tragediji napovedal predčasen konec sezone
Joona Erving
Sportal Olimpijin Finec v "domači" oskrbi
HK Olimpija Graz 99ers
Sportal Mitja Šivic: Vedel sem, da imamo več kakovosti, kot je menila večina ljudi
Ne spreglejte