Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2020,
12.40

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

1

Natisni članek

SP v hokeju 2020 slovenska hokejska reprezentanca risi Dejan Kontrec

Petek, 21. 2. 2020, 12.40

4 leta, 2 meseca

66 dni do svetovnega hokejskega prvenstva drugega razred v Tivoliju

Paketi za ogled Risov na voljo, Tivoli v prenovi: To bo velika pridobitev za slovenski hokej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

1

66 dni do sp v hokeju v Ljubljani | Do svetovnega prvenstva v hokeju je še 66 dni. | Foto Jure Makovec/STA

Do svetovnega prvenstva v hokeju je še 66 dni.

Foto: Jure Makovec/STA

66 dni pred začetkom hokejskega svetovnega prvenstva drugega razreda (divizija I, skupina A), ki bo med 27. aprilom in 3. majem potekalo v Tivoliju, so pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) predstavili potek priprav prenove ljubljanske dvorane, prodaje vstopnic - prav danes se začenja prodaja paketov.

 

Sportal Otroškega parka ni več, dela tudi v dvorani: kaj se dogaja v Tivoliju? #video

Slovensko hokejsko reprezentanco med 27. aprilom in 3. majem čaka drugi vrhunec sezone (s prvim, olimpijskimi predkvalifikacijami, so uspešno opravili), domače svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, ki bo potekalo v dvorani Tivoli. Cilj varovancev Matjaža Kopitarja bo vrnitev med elito, v kateri so zadnjič igrali 2017. Napredovanje si bosta zagotovili prvi dve ekipi na prvenstvu.

Ob Slovencih bodo na SP sodelovale še Avstrija, Francija (obe sta letos igrali med elito in se od nje poslovili po zadnjem obračunu), Madžarska, Južna Koreja in na papirju najmanj kakovostna Romunija.

66 dni pred začetkom prvenstva v Ljubljani, ki je leta 1966 premierno gostila svetovno prvenstvo v hokeju, je generalni sekretar HZS Dejan Kontrec spregovoril o pripravah na športni dogodek leta v Sloveniji.

Tivoli je svetovno prvenstvo v hokeju zadnjič gostil pred desetimi leti. | Foto: Vid Ponikvar Tivoli je svetovno prvenstvo v hokeju zadnjič gostil pred desetimi leti. Foto: Vid Ponikvar Tivoli bo postal moderen objekt

Čeprav so se ob slovenski kandidaturi kot prizorišče sprva omenjale Stožice, ki so prvenstvo gostile že leta 2012, bo šesterica reprezentanc elito lovila v Tivoliju, kjer je SP zadnjič potekalo 2010. Zaradi trajnostnih učinkov je pretehtala izbira Tivolija, saj bi v dvorani Stožice ledeno ploskev postavili samo začasno. 

Ljubljansko dvorano so v ta namen začeli prenavljati, in sicer bodo prenovili slačilnice, nova bosta tudi semafor in ograda. Projekt financira Mestna občina Ljubljana (MOL). Na ploščadi pod dvorano, kjer je v zadnjih letih domoval Lumpi park, bo v času prvenstva navijaška cona, čez čas pa je predvideno, da tam zraste pokrito drsališče. "Vesel sem, da je župan pristal na prenovo Tivolija, ki bo zadostil vsem potrebnim standardom. To bo velika pridobitev za slovenski hokej, Tivoli bo postal moderen objekt," pravi sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec. | Foto: Jure Makovec/STA "Vesel sem, da je župan pristal na prenovo Tivolija, ki bo zadostil vsem potrebnim standardom. To bo velika pridobitev za slovenski hokej, Tivoli bo postal moderen objekt," pravi sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec. Foto: Jure Makovec/STA

"Vesel sem, da je župan pristal na prenovo Tivolija, ki bo zadostil vsem potrebnim standardom in postal moderen objekt. To bo velika pridobitev za razvoj celotnega hokeja v Sloveniji. Dvorana Tivoli sicer ni več objekt, kjer bi lahko izvedli SP, ker so zahteve višje kot pred leti. Stožice so bile prva izbira, a zaradi termina, ko so počitnice in prvomajski prazniki, smo se odločili, da bi bilo preveliko tveganje organizirati prvenstvo tam. Izšlo se je idealno, ostalo nam bo veliko več, kot bi nam v Stožicah," pravi Kontrec in priznava, da je trenutno dvorana v razsulu in da ima tudi HK SŽ Olimpija zaradi tega veliko težav, a so podprli prenovo tudi v dogovoru s klubom z mislijo na prihodnost. Zeleno-beli bodo lahko finalne tekme alpske lige, če se bodo tja uvrstili, igrali v prenovljeni dvorani.

Sprva paketna prodaja, 44 dni pred SP na voljo še posamične vstopnice

Ker bo tekmovanje v Tivoliju, bo na voljo manj vstopnic. Sedežev v dvorani je natančno 4035. Prireditelji morajo zagotoviti določeno število vstopnic za svoje potrebe in potrebe krovne zveze IIHF. Poleg tega bodo imele vse sodelujoče ekipe še nekaj časa rezerviranih po 800 vstopnic za svoje tekme. Za običajne navijače bo tako na voljo približno 3000 vstopnic za posamično tekmo. Danes se začenja prodaja paketov.

66 dni do sp v hokeju v Ljubljani | Foto: Jure Makovec/STA Foto: Jure Makovec/STA "Pozivam navijače, da izkoristijo možnost nakupa na Petrolu. Z njihovo kartico bo cena paketa 110 evrov, sicer pa je normalna cena 135. Posamična vstopnica bo tako stala 22 evrov, sicer pa 27," je najugodnejšo možnost nakupa vstopnic predstavil Kontrec.

Ta ponudba bo veljala do 44 dni pred SP, ko se bo začela prodaja posamičnih vstopnic. Takrat bodo odprli celotno dvorano, rezervacij za tujce ne bo več. HZS je za posamično vstopnico postavila ceno 30 evrov, s Petrolovo kartico pa 25.

Kakšna se vam zdi cena vstopnic?

  • Primerna.
    13,57 %
    46 glasov
  • Pretiravali so, previsoka je.
    83,48 %
    283 glasov
  • Za ogled risov bi plačal/a še več.
    2,95 %
    10 glasov
Oddanih 339 glasov

Zavrnil pomisleke o previsoki ceni vstopnic vstopnica hokej | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"V Stožicah smo prodajali zeleni ring po 20 evrov, ampak tam je bilo 10.000 ljudi. Tu gre v prodajo 3000 vstopnic, število udeležencev in stroški pa so isti. Za nas bo prvenstvo dražje, zahteve so vedno večje, finančni stroški so veliki in SP moramo končati s plusom, ker gre ves ta denar razvoju hokeja in klubom," je Kontrec zavrnil pomisleke o morebitni previsoki ceni vstopnic.

Madžarska Slovenija svetovno prvenstvo v hokeju 2019
Sportal Zahteven uvod za Slovence na domačem SP

Starosti slovenskega hokeja obujali spomine

Današnjega dne v Hokejski zvezi za razkritje načrtov oziroma tega, kako potekajo priprave na tekmovanje, niso izbrali naključno. Do začetka SP divizije I (skupina A) 27. aprila je namreč natančno 66 dni, 66 pa je številka, ki hokej v Sloveniji povezuje z letom 1966.

Takrat je bilo v Ljubljani prvo svetovno prvenstvo v hokeju, udeleženca pa sta bila v takratni jugoslovanski reprezentanci tudi Albin Felc in Rudi Hiti. Nekdanja uspešna reprezentanta, ki sta se preizkusila tudi na naboru elitne lige NHL, v Ljubljani sicer nista aktivno sodelovala. Pred skoraj 54 leti je namreč po takratnih pravilih ena država izvedla SP v vseh kakovostnih razredih, nekdanja Jugoslavija je tekmovala v skupini v Zagrebu, v Ljubljani pa so igrali najboljši na svetu. Rudi Hiti in Albin Felc sta se spomnila svetovnega prvenstva leta 1966, ko je Ljubljana gostila elito, sama pa sta z Jugoslavijo igrala v skupini B v Zagrebu. Ob tem sta spregovorila tudi o svojih izkušnjah čez lužo v najkakovostnejši hokejski ligi, pa tudi o tem, koliko sta še aktivna v hokeju. Hiti precej, ob svojem klubu ima tudi hokejski kamp, sodeluje tudi z italijanskim olimpijskim komitejem, Felc pa ni več toliko vpet v hokejske vode. Kot pravita, si bosta kakšno tekmo svetovnega prvenstva ogledala tudi v Tivoliju. | Foto: Jure Makovec/STA Rudi Hiti in Albin Felc sta se spomnila svetovnega prvenstva leta 1966, ko je Ljubljana gostila elito, sama pa sta z Jugoslavijo igrala v skupini B v Zagrebu. Ob tem sta spregovorila tudi o svojih izkušnjah čez lužo v najkakovostnejši hokejski ligi, pa tudi o tem, koliko sta še aktivna v hokeju. Hiti precej, ob svojem klubu ima tudi hokejski kamp, sodeluje tudi z italijanskim olimpijskim komitejem, Felc pa ni več toliko vpet v hokejske vode. Kot pravita, si bosta kakšno tekmo svetovnega prvenstva ogledala tudi v Tivoliju. Foto: Jure Makovec/STA

"Takrat je bilo v Zagrebu prvič nekaj več hokeja, sicer je bil hokej samo na Jesenicah in v Ljubljani. Takrat smo imeli dobre razmere, tretjina ekipe je bilo vojakov, celotno zimo smo imeli prosto in smo se lahko pripravili na prvenstvo," se je SP 1966 spomnil zdaj 76-letni Felc. "Zagrebška Šalata je bila vedno razprodana, v spominu pa mi je ostala predvsem tekma z Norveško, ko so po koncu vsi gledalci zapeli himno," pa je o tem SP dejal Hiti.

Takratni reprezentanti so ljubljansko SP lahko spremljali le od daleč, saj so imeli svoje obveznosti. A na koncu SP je Jugoslavija v Tivoliju odigrala še ekshibicijsko tekmo s Češkoslovaško.

"Na koncu smo igrali s Čehi ekshibicijsko tekmo. Mislim, da je bilo v dvorani 13.000 ali 14.000 ljudi. Takrat so bila še stojišča, proti košarkarski dvorani pa so podrli steno in je bila do konca položena tribuna. Mi smo sicer izgubili z 1:13 ali 1:14, a v spominu mi je ostalo nastopati pred tako velikim številom gledalcev," se je na SP 1966 spomnil Hiti.

66 dni do sp v hokeju v Ljubljani Rudi Hiti | Foto: Jure Makovec/STA Foto: Jure Makovec/STA

Obema takratnima akterjema je bilo žal predvsem, da njuna generacija ni dobila priložnosti za elito, kjer je Slovenija prvič nastopila šele leta 2002. "Grenak občutek je, ker moja generacija ni dobila priložnosti za nastop med elito. Po olimpijskih igrah v Grenoblu 1968, ki so štele tudi za SP in EP, so skupino A zmanjšali na šest članic. Mi bi bili takrat zraven, dvakrat ali trikrat bi se selili gor ali dol. Škoda," je o takratnih razmerah (danes je v elitni skupini kar 16 ekip) dejal Hiti.

"Zdaj hokej spremljam predvsem po televiziji, a imamo dobro reprezentanco in če bo šlo tako naprej, bo kar v redu," je o sedanjosti dejal Felc. Do pred nekaj leti je še rekreativno igral hokej, zdaj ne več. "Že takrat sem bil bolj 'cokla', veterani so tam stari samo 30 ali 40 let," je o tej temi dejal Felc.

Hiti pa je v hokeju še bolj aktiven, nenazadnje ima na Bledu svojo akademijo in skrbi za klub. Sodeluje pa tudi s tujimi zvezami, predvsem italijansko: "V dveh projektih smo še partnerji italijanskega olimpijskega komiteja. Morda se čudno sliši, a nas na tujem bolj cenijo kot doma."

Glede prihajajočega SP v Ljubljani pa je tudi Hiti optimist: "Imamo zelo močno reprezentanco. Vse, kar bi bilo manj kot prvo mesto, bi bil neuspeh. Imamo dobro ekipo, tudi če Kopitar in Drozg ne bosta mogla priti, je tako močna, da je užitek gledati."

Slovenci za uvod z ekipama, ki sta prišli iz elite

Kopitarjeva četa bo že na prvi tekmi palice prekrižala z enim od favoritov skupine, Avstrijo. Sledil bo dan premora, nato pa Slovence že čakajo Francozi, ki bodo v drugem razredu igrali šele prvič po letu 2007. Za rise bo tako že uvod v prvenstvo izjemno pomemben, saj bi si z neugodnim razpletom obračunov lahko močno zapletli položaj na prvenstvu.

Slovenci se bodo v uvodnem krogu svetovnega prvenstva udarili z Avstrijo. | Foto: Sportida Slovenci se bodo v uvodnem krogu svetovnega prvenstva udarili z Avstrijo. Foto: Sportida

Tretji tekmec slovenske zasedbe bodo v četrtek Romuni, v soboto sledi sosedski dvoboj z Madžari, za konec SP pa se bodo v nedeljo udarili z Južno Korejo. Tekmovanje bosta v nedeljo končali še letos članici elite Avstrija in Francija.

Slovenci so med elito zadnjič igrali leta 2017 v Parizu.

Spored tekem, SP divizija I, skupina A, 27. april-3. maj 2020 (Tivoli)

Ponedeljek, 27. april
13.00 Madžarska - Južna Koreja
16.30 Romunija - Francija
20.00 Slovenija - Avstrija

Torek, 28. april
15.30 Južna Koreja - Romunija
19.00 Avstrija - Madžarska

Sreda, 29. april
19.00 Francija - Slovenija

Četrtek, 30. april
13.00 Avstrija - Južna Koreja
16.30 Francija - Madžarska
20.00 Romunija - Slovenija

Petek, 1. maj
19.00 Avstrija - Romunija

Sobota, 2. maj
16.30 Slovenija - Madžarska
20.00 Južna Koreja - Francija

Nedelja, 3. maj
13.00 Madžarska - Romunija
16.30 Južna Koreja - Slovenija
20.00 Francija - Avstrija

Preberite še: 

Risi
Sportal Risi spet v klubih. Čim manj poškodb in čim več golov, jim želi selektor.
Slovenija Litva olimpijske predkvalifikacije Matjaž Kopitar
Sportal Tri visoke zmage, risi pa v zadregi: Po tem turnirju težko rečemo, kje smo
Ne spreglejte