Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 6. 2016,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

3

Natisni članek

navijači Hrvaška Davor Šuker Euro 2016

Torek, 21. 6. 2016, 12.18

6 let, 6 mesecev

Hrvaški strah: nove kazni, nove grožnje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

3

Čeprav bodo hrvaški nogometaši v tretjem krogu skupinskega dela Eura 2016 odigrali tekmo proti Španiji, reprezentanci, ki že vrsto let kroji evropski nogometni vrh, pa se bolj kot o 90 minutah na igrišču govori in piše o navijačih in morebitnih novih izgredih.

Dve skrajnosti hrvaških navijačev: med veseljaki in divjaki. | Foto: Dve skrajnosti hrvaških navijačev: med veseljaki in divjaki. Hrvaški navijači so okupirali Bordeaux, slikovito mesto na jugozahodnem delu Francije, kjer se bodo njihovi nogometni ljubljenci zvečer ob 21. uri po zmagi nad Turčijo in remiju s Češko v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva pomerili s Španijo. S pomočjo spletnih socialnih omrežij in medijev v domovino ter v Evropo pošiljajo podobe pozitivnih navijačev, ki z zvrhano mero dobre volje in domoljubja odštevajo ure do spektakla in se ob tem v sproščenem in prijateljskem duhu družijo tudi s pristaši španske izbrane vrste. Toda …

Toda za navidezno navijaško idilo se vendarle skrivajo strah, negotovost in nelagodje. Navsezadnje je zaradi prekinjene petkove tekme s Češko, ko je skupina navijačev na igrišče zmetala več pirotehničnih sredstev in poskrbela za pretep na tribunah, Hrvaška v ponedeljek trepetala in upala, da bo ostala del Eura 2016. Zaradi predkaznovanosti ji je namreč grozila celo izključitev s prvenstva. Na koncu je Uefa naše južne sosede kaznovala z "le" sto tisoč evri kazni in novim resnim opozorilom.

Boj proti vodstvu nogometne zveze

Hrvaška nogometna zveza je sicer stara znanka tovrstnih kazni. Zaradi izgredov navijačev je namreč zgolj v zadnjih petih letih na računa Uefe in Fife nakazala že debelega pol milijona evrov in bila ob dodatni zaslužek tudi zaradi izrečene kazni o igranju pred praznimi tribunami, ki bodo za nameček samevale tudi na uvodnih dveh tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018.

Javna skrivnost je, da se za incidenti ne skriva zgolj pobalinsko vedenje opitih navijačev, temveč načrtna sabotaža. Hrvaška reprezentanca je namreč postala talec boja dela navijačev proti vodstvenim strukturam krovne nogometne zveze.

Na tribunah proti hrvaški nogometni zvezi. | Foto: Na tribunah proti hrvaški nogometni zvezi.

Seznam nezaželenih in nove grožnje

Prav zaradi odprte fronte med navijaško opozicijo in vodilnimi strukturami zveze, ki ji predseduje Davor Šuker, z njim pa je tesno povezan nogometni poslovnež Zdravko Mamić, Hrvati dvomijo o tem, da bodo izrečene kazni dosegle namen. Po poročanju več hrvaških medijev, med drugim tudi Večernjega lista, naj bi se v Bordeaux že naselila nova skupina hrvaških izgrednikov, ki načrtuje nove incidente.

Francoska policija razpolaga s seznamom kar 236 potencialnih hrvaških huliganov, ki ga je sestavilo hrvaško notranje ministrstvo. Tem osebam bo onemogočen vstop na štadion, a se pri naših sosedih vseeno bojijo, da je krog tistih, ki bi hrvaške tekme izkoristili za obračun z vodstvom zveze, vendarle krepko širši.

Danes na Euro: skupina C in skupina D

Vojna s transparenti

Zanimiv boj, resda bolj miroljuben, proti vodstvu hrvaške zveze se bije tudi v več hrvaških oz. predvsem dalmatinskih mestih. Prebivalci Splita in Trogirja se pogosto prebujajo ob pomenljivih transparentih, obešenih na mostove, nadvoze … Tako je že pred prvo tekmo prvenstva most do Čiova prekril transparent z napisom "Bog daj, da bi izgubili vse tekme," danes pa hrvaški mediji poročajo o novih sporočilih. Spletni portal Index je objavil fotografije iz Splita, kjer protestniki sporočajo: "Osvobodimo hrvaško reprezentanco pred huligani v ložah. Ne bi bili v vaših kožah."

Oglasili so se tudi vojni veterani

Po poročanju portala dalmatinskiportal.hr pa se je v Francijo odpravila tudi skupina vsaj dvajsetih hrvaški vojnih veteranov, ki navijaške incidente označujejo kot napad na Hrvaško. Poudarjajo, da ne podpirajo Zdravka Mamića in ostalih nogometnih veljakov, a dodajajo, da tovrsten boj ne sme ogrožati hrvaške reprezentance. Zato naj bi v Bordeauxu kar na tribunah "skrbeli", da ne bi prišlo do novih izgredov.

Ne spreglejte