Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 6. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

infografika Euro 2016 Severna Irska Nemčija Poljska Ukrajina

Torek, 21. 6. 2016, 11.20

6 let, 6 mesecev

Kaj nas danes čaka na Euru 2016 v skupini C?

Slovenski krvnik se opravičuje navijačem, svetovni prvaki niso povsem mirni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Danes bodo na Euru odigrane zadnje tekme skupinskega dela v skupinah C in D. Ob 18. uri bodo na delu predstavnice v skupini C, kjer je v najboljšem položaju Nemčija. Ukrajina je ostala brez možnosti za napredovanje, a še lahko pokvari načrte sosedom Poljakom.

Severna Irska – Nemčija ob 18.00 (skupina C, 3. krog – Pariz)

Nemci bi z zmago ohranili prvo mesto v skupini, Severni Irski pa bi ustrezal tudi remi, saj bi priložnost za napredovanje našla kot ena izmed štirih najboljših tretje uvrščenih reprezentanc.

"To so trenutki, na katere čakaš vse življenje. Igralci komaj čakajo na dvoboj. Dobro so okrevali po zadnji tekmi in si povrnili moči. Danes se igra velika tekma. Vložek je res ogromen," je vzhičen selektor Severne Irske Michael O'Neill, ki ga danes čaka najpomembnejša tekma v karieri, saj lahko svoje varovance popelje v osmino finala.

Severni Irec Michael O'Neill. | Foto: Severni Irec Michael O'Neill. Nemški selektor Joachim Löw se dan pred tekmo zaradi prehlada ni družil s predstavniki sedme sile. Pričakovanja je strnil njegov pomočnik Thomas Schneider in dejal, da ima Nemčija, aktualna svetovna prvakinja, kot cilj začrtano le prvo mesto v skupini C.

"Spoštujemo Severno irsko, ki se na prvenstvo ni uvrstila po dodatnih kvalifikacijah, ampak je bila v svoji skupini najboljša," je nekdanji nemški reprezentant pohvalil zeleno-bele. O tem, ali bo v konici napada zaigral le zvezdnik Bayerna Thomas Müller, ni želel razpredati. Dejal je le: "Počakajte še malo in videli boste." Če bi si Nemci privoščili velik spodrsljaj in proti Severni Irski izgubili z veliko razliko, bi postalo vprašljivo celo njihovo napredovanje v osmino finala, a v takšen scenarij ne verjame skoraj nihče.

Verjetni začetni postavi:

Severna Irska: McGovern; Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans; Ward, C. Evans, Davis, Norwood, Dallas; Washington.
Nemčija: Neuer; Höwedes, Boateng, Hummels, Hector; Kroos, Khedira; Özil, Götze, Schürrle; Müller.

 

Ukrajina – Poljska ob 18.00 (skupina C, 3. krog – Marseille)

Kdaj se bo strelsko prebudil Robert Lewandowski? | Foto: Kdaj se bo strelsko prebudil Robert Lewandowski? Poljakom se nasmiha napredovanje. Potrdijo ga lahko na dvoboju s sosedi, s katerimi so leta 2012 skupaj priredili evropsko prvenstvo v nogometu. Takrat sta oba sogostitelja končala pot že po skupinskem delu, tokrat pa bi lahko Poljaki razveselili navijače z napredovanjem. 

"Na tekmo vstopamo zelo odločno. To je najpomembnejša tekma na tem prvenstvu. Ukrajina je proti Nemčiji dokazala, da je zelo močna reprezentanca. Nekajkrat je bila zelo blizu izenačenju, njeni igralci pa igrajo v ligi prvakov," opozarja poljski selektor Adam Nawalka. Danes bi ga lahko osrečil prvi strelec Robert Lewandowski, ki se na tem prvenstvu še ni vpisal med strelce.

Dober vtis želijo danes pustiti tudi Ukrajinci, ki so se na prvenstvo uvrstili z zmago nad Slovenijo v dodatnih kvalifikacijah. Čeprav so po dveh porazih že izgubili možnosti za napredovanje, saj ne morejo več ujeti tretjega mesta, želijo Francijo zapustiti z vsaj deloma dvignjenimi glavami. 

"Igralci se zavedajo, da morajo do konca prvenstva odigrati še eno tekmo. Naredili bodo vse, da popravijo napake s prejšnjih srečanj ter zaigrajo tako, kot znajo. Opravičujemo se navijačem," je dejal Mihail Fomenko, ki bo o tem, ali bo ostal selektor Ukrajine, razmislil po Euru. Ukrajina je ena redkih udeleženk Eura, ki še ni zadela v polno. Proti Poljski ni izgubil na zadnjih petih srečanjih. V kvalifikacijah za SP 2014 jo je dvakrat ugnala, na obeh tekmah pa je poljsko mrežo zatresel Andrij Jarmolenko.

Verjetni začetni postavi:

Ukrajina: Bojko; Butko, Kačeridi, Kučer, Ševčuk; Ribalka, Rotan, Garmaš; Jarmolenko, Konopljanka; Zozulja.
Poljska: Fabiański; Cionek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Zieliński, Kapustka; Milik, Lewandowski.

Ne spreglejte