Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 6. 2016,
12.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Euro 2016 Turčija Češka Hrvaška Španija infografika

Torek, 21. 6. 2016, 12.17

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka danes na Euru 2016 v skupini D?

Hrvaško skrbijo huligani, Španci pa jo obsipavajo s komplimenti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Tekmi zadnjega kroga skupinskega dela v skupini D se bosta začeli ob 21. uri. Španija si je že zagotovila napredovanje, Hrvaška je z eno nogo že v osmini finala, a ga mora v Bordeauxu, kjer se širi strah, da bi huligani prekinili dvoboj, še potrditi. Na srečanju med Češko in Turčijo se bo smejalo le zmagovalcu.

Hrvaška – Španija ob 21.00 (skupina D, 3. krog – Bordeaux)

Slovenska soseda si je v ponedeljek oddahnila, ko je disciplinska komisija Uefe sporočila, da bo zaradi nedavnega divjanja navijačev v St. Etiennu prejela le finančno kazen. Pozornost se je vrnila na igrišče, kjer želi danes pokvariti načrte prvemu favoritu skupine in branilcu skupine, Španiji. Rdeča furija si je že zagotovila napredovanje, Hrvaški pa ga lahko prepreči le še nepričakovan splet naključij in visok poraz proti Špancem.

Zvezdniki Barcelone, ki branijo barve Španije, se bodo danes pomerili s hrvaškim soigralcem Ivanom Rakitićem. | Foto: Zvezdniki Barcelone, ki branijo barve Španije, se bodo danes pomerili s hrvaškim soigralcem Ivanom Rakitićem. Kockastim danes ne bo pomagal Luka Modrić. Najboljši hrvaški nogometaš je zelo cenjen na Pirenejskem polotoku, saj si evropski prvak Real Madrid brez njega ne more zamisliti zvezne vrste, dvoboj proti Špancem pa bo izpustil zaradi poškodbe stegenske mišice, ki pa ni težje narave, tako da bi lahko zaigral že na naslednji tekmi. V Španiji je nekoč navduševal tudi predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker ...

"To je tekma, ki odloča o tem, kdo bo prvi v skupini," hrvaški selektor Ante Čačić ne verjame, da bi lahko Hrvaška zvečer izpadla iz tekmovanja. "Če je to rekel, je to velik kompliment, saj prihaja iz ust enega najboljših selektorjev na svetu," je brkati Zagrebčan odvrnil na pohvalo stanovskega kolega Vicenteja del Bosqueja, češ da Hrvati igrajo najlepši nogomet v skupini.

"Hrvaška je med najboljšimi ekipami, ki smo jih videli do tega trenutka na prvenstvu," je španski selektor podkrepil mnenje, da ga zvečer čaka spopad z razigranim tekmecem. "Zdaj res ni najprimernejši trenutek, da bi spočili igralce," se španski selektor zaveda, da bi lahko v primeru poraza ostali brez prvega mesta. Počival naj bi le dirigent obrambe Sergio Ramos, ki si je na tem prvenstvu že prislužil rumeni karton. Če bi si še enega proti Hrvaški, ne bi smel pomagati domovini v osmini finala.

Verjetni začetni postavi:

Hrvaška: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić; Brozović, Badelj; Pjaca, Rakitić, Perišić; Mandžukić.
Španija: De Gea; Bellerín, Piqué, San José, Alba; Busquets; Pedro, Thiago, Iniesta, Nolito; Morata.

 

Češka – Turčija ob 21.00 (skupina D, 3. krog – Lens)

Češka do konca prvenstva ne bo mogla računati na poškodovanega kapetana Tomaša Rosickega. | Foto: Češka do konca prvenstva ne bo mogla računati na poškodovanega kapetana Tomaša Rosickega. Tekmeca, ki bosta danes zvečer poskrbela za derbi začelja skupine D, se odlično poznata. Tekmovala sta v isti kvalifikacijski skupini za EP 2016, na obeh tekmah pa so se veselili gostje. V Pragi so zmagali Turki (2:0), v Istanbulu pa Čehi (2:1). 

"V teoriji nam morda za napredovanje zadošča že točka, a je to res le teorija. Veliko verjetneje je, da moramo premagati Turke. Zato bomo primorani danes odigrati bolj napadalno," razmišlja selektor Češke Pavel Vrba, ki se je zelo razveselil točke proti Hrvaški. Z njo je na lestvici prehitel zadnjeuvrščene Turke, ki so še brez točke, pa tudi bret zadetka.

"Večkrat sem opozarjal, da igramo v skupini smrti. Žal imamo določene težave, naša forma je padla. To bo zanimiva tekma, saj obe ekipi potrebujeta zmago. Naša tekma bo podobna partiji šaha. Čehom sporočamo, da še ni konec, dokler mi ne rečemo, da je konec. Lahko se še izvlečemo iz krize," pravi nepopravljivi optimist.

Ko je Turčijo pred osmimi leti na Euru v Avstriji in Švici popeljal v polfinale, je na poti do tam premagal tudi Čehe. Njegovi izbranci so dosegli dva zadetka v zadnjih minutah in poskrbeli za odmeven preobrat. Češko so premagali s 3:2. Danes morajo nujno zmagati, če želijo ujeti tretje mesto v skupini. Morajo pa tudi visoko premagati tekmeca, če želijo postati ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip na prvenstvu.

Verjetni začetni postavi:

Češka: Čech; Kadeřábek, Sivok, Hubník, Gebre Selassie; Darida, Pavelka; Skalák, Dočkal, Krejčí; Necid.
Turčija: Volkan Babacan; Şener Özbayraklı, Semih Kaya, Hakan Balta, İsmail Köybaşı; Mehmet Topal, Selçuk İnan; Volkan Şen, Hakan Çalhanoğlu, Emre Mor; Cenk  Tosun.

Ne spreglejte