Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2019,
22.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Anže Peharc Jernej Kruder Katja Kadić Vita Lukan Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 25. 5. 2019, 22.31

4 leta, 10 mesecev

V Ljubljani zmaga za kraljico balvanov Janjo Garnbret

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Središče Ljubljane je bilo danes v znamenju spektakla v balvanskem plezanju, že tretje izvedbe Triglav The Rock. Pred domačim občinstvom je drugo leto po vrsti slavila kraljica balvanov Janja Garnbret. V moški konkurenci pa je bil najboljši Rus Aleksej Rubcov.

Prva letošnja zvezdnica karavane je vsekakor 20-letna Garnbretova, slovenska športnica leta in serijska svetovna prvakinja, ki je v svetovnem pokalu s petimi zaporednimi zmagami, kar je podvig sam po sebi, prvič v svoji karieri, še pred predzadnjo tekmo v Münchnu, osvojila naslov skupne zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Garnbretova, ki je bila kot posebna povabljenka prosta kvalifikacij, je v polfinalu upravičila sloves prve favoritinje in je v finale vstopila v vlogi branilke lanske zmage. Vendar pa je nepričakovana že na prvem balvanu naletela na nerešljiv problem. Prvič v tej sezoni na balvanih tako ni osvojila vrha finalne smeri, čeprav je bila zelo blizu, vrha se je dotaknila, a ga ni zadržala.

Tudi na tretjem finalnem balvanskem problemu se je zadržala več časa, kot smo bili vajeni. Proti koncu je vendarle iztisnila, kar je lahko, ter osvojila vrh. Na zadnjem balvanu pa je potrdila, da je letos najboljša na svetu.

V povsem slovenskem finalu, vseh šest tekmovalk je bilo predstavnic domače vrste. Drugo mesto je osvojila Vita Lukan, tretja je bila Katja Kadić.

Jernej Kruder je kot najboljši Slovenec končal na drugem mestu. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jernej Kruder je kot najboljši Slovenec končal na drugem mestu. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Jernej Kruder tako kot lani drugi

Pri moških je bil najuspešnejši Rus Rubcov, ki si je na finalnem balvanu poškodoval mišico na levi roki. Tako kot lani je na drugem mestu pristal Jernej Kruder, tretji je bil Anže Peharc.

Navzoče je med finalom pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Ljubljanski spektakel na balvanih, ki iz leta v leto pritegne več ljudi in zelo lepo popestri dogajanje v prestolnici, je potekal po pravilih Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC. Tekmovanje sicer ne šteje za točkovanje svetovnega pokala, niti za točke državnega prvenstva, je pa vsekakor odlična promocija športa, športnega plezanja, ki bo prihodnje leto v Tokiu doživelo olimpijsko premiero.

Sezona na balvanih se počasi že izteka. Drugi konec tedna v juniju bo ameriški Vail gostil še zadnje dejanje sezone svetovnega pokala na balvanih. V ZDA bodo odpotovali trije slovenski predstavniki. Gregor Vezonik, Jernej Kruder in Janja Garnbret, ki bo skušala sezono v balvanskem plezanju zaokrožiti na najlepši možni način.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu bo v Vailu lovila prav poseben mejnik. V zgodovini balvanskega plezanja, ta je na sporedu svetovnega pokala od sezone 1999, se še ni zgodilo, da bi katera od tekmovalk ali tekmovalcev v istem koledarskem letu osvojila oziroma osvojil prav vse tekme na balvanih.

Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Znani finalisti in finalistke Triglav The Rock
Adam Ondra veselje IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Mojster svojega poslanstva: Nisem še videl dekleta, ki bi plezalo tako, kot to počne Janja Garnbret #video
Janja Garnbret
Sportal Mojstrovine Janje Garnbret na dan mladosti sredi Ljubljane
Ne spreglejte