Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
12.18

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

plavanje svetovno prvenstvo Špela Perše

Sreda, 29. 6. 2022, 12.18

1 leto, 10 mesecev

SP V PLAVANJU, BUDIMPEŠTA

Špela Perše do najboljše slovenske uvrstitve na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Špela Perše | Špela Perše je osvojila 11. mesto. | Foto Sportida

Špela Perše je osvojila 11. mesto.

Foto: Sportida

Slovenska daljinska plavalka Špela Perše je v olimpijski disciplini deset kilometrov na 19. svetovnem prvenstvu v vodnih športih v Budimpešti osvojila 11. mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v dozdajšnjih nastopih med svetovno elito in tudi najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvu.

Za zmagovalko, Nizozemko Sharon van Rouwendaal, je na jezeru Lupa zaostala le 14 sekund.

"To je moja najboljša uvrstitev do zdaj, tako da sem z današnjo tekmo zelo zadovoljna. Na začetku sem se sicer malce lovila, ampak potem je tekma lepo stekla. Tokrat sem plavala bolj spredaj kot sicer, tako da sem lahko spremljala potek tekme. V vodi sem se počutila res dobro, za zaključek pa mi je ostalo dovolj moči, da v zadnjem krogu nisem izgubljala mest tako kot v ponedeljek na pet kilometrov," je dejala Peršetova.

"Današnja tekma je potekala zelo hitro, saj so dekleta že na začetku plavala z močnim tempom. Špela se je ves čas držala v ospredju, tako kot sva se dogovorila. Plavala je zelo pametno in ni po nepotrebnem porabljala energije s prestavljanjem položaja, kar se je na koncu izkazalo za zelo dobro, saj je v zadnjih 400 metrih prehitela kar šest tekmic. Pogoji so bili kar težki, saj je bila temperatura vode pred startom 27,8 stopinje Celzija, zunanja temperatura pa tudi čez 36 stopinj Celzija. Špelin nastop lahko ocenim s popolno desetko, saj je poleg svoje najboljše uvrstitve na SP z uvrstitvijo na 11. mesto poskrbela tudi za najboljšo uvrstitev slovenske reprezentance na tem prvenstvu v Budimpešti," je bil zadovoljen njen trener Alen Kramar.

Moško tekmo na 10 kilometrov je dobil Italijan Gregorio Patrinieri. | Foto: Reuters Moško tekmo na 10 kilometrov je dobil Italijan Gregorio Patrinieri. Foto: Reuters

Paltrinieri do drugega zlata

Italijan Gregorio Paltrinieri pa je dobil preizkušnjo na 10 km v daljinskem plavanju. Sedemindvajsetletni Italijan je tako prišel do druge zlate kolajne, potem ko je prvo osvojil v bazenu na 1500 m.

Za Paltrinierija je to četrta kolajna na letošnjem SP, preostali dve je prav tako osvojil v daljinskem plavanju, ko je bil srebrn na 5 km ter bronast z mešano štafeto 4x1500 m.

Danes je drugo mesto osvojil njegov rojak Domenico Acerenza, tretji je bil dobitnik zlate kolajne na pet kilometrov, Nemec Florian Wellbrock.

Tako ženske kot moške v daljinskem plavanju v madžarski prestolnici čakata še preizkušnji na 25 km.

Preberite še:

Florian Wellbrock
Sportal Wellbrocku naslov na pet kilometrov
Neža Klančar
Sportal Klančarjevi in Vovkovi ni uspelo, prihodnji teden na delu Peršetova
Mollie O'Callaghan
Sportal Osemnajstletna Avstralka osvojila že četrto kolajno
Ne spreglejte