Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2019,
19.42

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

ritmična gimnastika Jekaterina Vedenejeva Aleksandra Podgoršek Iza Zorc Aja Jerman

Četrtek, 19. 9. 2019, 19.42

4 leta, 7 mesecev

BAKU, SVETOVNO PRVENSTVO V RITMIČNI GIMNASTIKI

Rusinjam vseh pet zlatih odličij, Vedenejeva ohranja olimpijsko upanje za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Jekatarina Vedenejeva | Jekaterina Vedenejeva se je uvrstila v finale mnogoboja. | Foto osebni arhiv

Jekaterina Vedenejeva se je uvrstila v finale mnogoboja.

Foto: osebni arhiv

Rusinje so danes na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki zmagama Jekaterine Seleznjove z obročem in Dine Averine z žogo zanesljivo dodale še ekipni naslov. Srebro so osvojile Izraelke, bron pa Belorusinje. Slovenke Jekaterina Vedenejeva, Aleksandra Podgoršek, Iza Zorc in Aja Jerman so med 42 reprezentancami zasedle 22. mesto.

Slovenke so zadnji dan kvalifikacij na 37. SP v Bakuju, v kvalifikacijah za olimpijske igre 2020, nastopile s kiji. Vedenejeva je prejela 20,425 točke, Zorčeva 14,250 in Jermanova 13,250. Skupno je Slovenija zbrala 140,225 točke, kar je zadostovalo za 22. mesto.

Poškodba Podgorškove prevelik hendikep

Kot so v slovenskem taboru opozarjali že pred odhodom, je bila poškodba Podgorškove, državne podprvakinje, prevelik hendikep za reprezentanco, da bi ekipno prišla do najboljše 12-erice. Na prejšnjem SP so bile slovenske ritmičarke ekipno enajste.

Podgorškova je sicer stisnila zobe in nastopila v Bakuju, a namesto s celotnim programom štirih vaj, le z dvema sestavama, saj telovadi z velikimi bolečinami. Tako je bil junija začrtan cilj, ko je bila ekipa še zdrava, zdaj precej oddaljen.

Vedenejeva še vztraja na dobri poti

Zato pa je Slovenija z Vedenejevo na dobri poti do najpomembnejšega cilja: uvrstitve na olimpijske igre v Tokio 2020. Rusinja, ki je lani pridobila slovenski potni list, je prvi korak na poti do OI že uspešno opravila, saj se je s skupnim zbirom 61,325 točke (štejejo najboljši trije od štirih nastopov) s 15. dosežkom uvrstila med 24-erico in v finale mnogoboja, ki je na sporedu v petek.

V finalu mnogoboja pa mora prikazati še štiri dobre nastope, kar ji lahko prinese uvrstitev med najboljših 16 (največ po dve na državo), ki bodo svojim državam že priborile mesta na OI. To je tudi glavni cilj slovenske odprave na SP.

Ruske ritmičarke za zdaj 5/5

Ruske ritmičarke so na tem prvenstvu osvojile pet od petih možnih zlatih odličij. Rusinje so zmagale v ekipnem tekmovanju, najboljše so bile tudi v vseh finalih po orodjih. Prvo ime tekmovanja je Dina Averina, ki je zmagala z žogo, s kiji in trakom, z obročem pa je naslov svetovne prvakinje osvojila Jekaterina Seleznjova.

Na prvenstvu blesti tudi Izraelka Linoy Ashram, ki ima prav tako pet kolajn. Srebrna je bila z ekipo, z obročem, s kiji in trakom, z žogo pa je bila tretja.

Preberite še:

Jekatarina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva še naprej na dobri poti do Tokia
Jekaterina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva na dobri poti, prva naslova Rusinjam
Jekatarina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva z odliko odprla nastope na SP
Ne spreglejte