SiolNET. Sportal Drugi športi
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Baku, svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki

Vedenejeva na dobri poti, prva naslova Rusinjam

0,03

termometer

Jekaterina Vedenejeva
Jekaterina Vedenejeva je tudi drugi dan SP nastopila brez večjih napak. Foto: Jerome Auard

Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki, ki je bila po prvem dnevu svetovnega prvenstva v Bakuju po nastopih Jekaterine Vedenejeve in Aleksandre Podgoršek ekipno deseta med 42 reprezentancami, je danes zdrsnila po lestvici. Drugi dan sta z obročem nastopili Vedenejeva (20,400) in Aja Jerman (12,800), Slovenija je po polovici ekipno 23.

Po uspešnem prvem dnevu, 25-letna Vedenejeva in 18-letna Podgorškova sta Slovenijo popeljali do visokega desetega mesta med 42. reprezentancami, je ekipa danes po nastopih z obroči zdrsnila po lestvici.

Vedenejeva tudi drugi dan brez večjih napak

Izkušena Vedenejeva je tudi drugi dan SP uspešno opravila svoje delo, brez večjih napak, medtem ko se je 20-letni Jermanovi nastop povsem ponesrečil. Dve veliki napaki, več izpuščenih tveganih prvin in slaba ocena so pomenili ekipni padec po lestvici.

"Katja je tudi danes svoj nastop opravila zanesljivo, sicer ne povsem tako, kot zna, a brez večjih napak. Zato pa je Aja tekmovala zelo slabo, v sestavi je naredila dve veliki napaki, izpustila en tvegan element in več mojstrstev, kar se je seveda zelo poznalo pri njeni oceni. In ne le njeni, tudi ekipni. Verjetno jo je zdelala trema, škoda," je iz Azerbajdžana sporočila Lena Jakubovska, ki v Bakuju opravlja vlogo mednarodne sodnice.

Povratnica po poškodbi Aleksandra Podgoršek v Bakuju nastopa le v dveh disciplinah. Povratnica po poškodbi Aleksandra Podgoršek v Bakuju nastopa le v dveh disciplinah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po poškodbi Aleksandre prisiljeni spremeniti načrte

Jakubovska je sicer že pred odhodom na SP povedala, da je želja strokovnega tabora ekipna uvrstitev čim bližje prvi dvanajsterici, a da bo to zelo težko, saj se je državna podprvakinja Podgorškova junija poškodovala, tako da dva meseca ni trenirala.

Pred SP je bila spet v pogonu le 14 dni, tako da lahko namesto štirih sestav na prvenstvu tekmuje le z dvema, z žogo in s trakom. "Sprva smo načrtovali, da bosta tako Katja kot Aleksandra nastopili s po štirimi sestavami, po poškodbi Aleksandre pa smo bili prisiljeni spremeniti načrte. Zavedamo se, da bo naš cilj zelo težko uresničljiv," je pred odhodom v Baku pojasnila Jakubovska.

Zato pa je Vedenejeva za zdaj na dobri poti do glavnega cilja slovenske odprave - uvrstitve na olimpijske igre prihodnje leto v Tokio. Po polovici tekmovanja je na 12. mestu. Prvih 16 posameznic (največ dve tekmovalki na državo) iz finala mnogoboja se bo namreč neposredno uvrstilo v Tokio 2020. In prav prva 16-erica je glavni cilj Rusinje s slovenskim potnim listom, saj se Podgorškova zaradi poškodbe ne bo predstavila z vsemi štirimi sestavami.

V sredo se bodo nadaljevale kvalifikacije s kiji in trakom; Slovenke se bodo predstavile s trakom. Spet bo poleg Vedenejeve nastopila tudi Podgorškova, pridružila pa se jima bo še Iza Zorec.

Prva naslova pričakovano v Rusijo

Rusinja Jekaterina Seleznjova z obročem in njena rojakinja Dina Averina z žogo sta osvojili prvi dve zlati odličji 37. svetovnega prvenstva v ritmični gimnastiki v Bakuju, na katerem se bodo delile tudi olimpijske vozovnice za Tokio 2020. Rusija je tako prvenstvo pričakovano začela s popolnim izplenom.

Ruske ritmičarke so poleg dveh zlatih kolajn iz prvih dveh finalnih preizkušenj danes domov odnesle še po eno srebro, ki ga je z žogo osvojila Arina Averina, in bron, ki je za sestavo z obročem pripadel njeni enojajčni dvojčici Dini Averini, zmagovalki finala z žogo. Tako kot Dina Averina je dvakrat na zmagovalnem odru stala tudi Izraelka Linoy Ashram, ki je bila z obročem srebrna, z žogo pa bronasta.

V sredo se bo prvenstvo nadaljevalo s kvalifikacijami s kiji in trakom. Slovenke, ki so po polovici prvenstva ekipno 23., bodo nastopile s trakom. Za kar najboljši izkupiček se bodo jutri borile Jekaterina Vedenejeva, Aleksandra Podgoršek in Iza Zorec.

Preberite še:

Jekatarina Vedenejeva Sportal Vedenejeva z odliko odprla nastope na SP

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin