Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
14.35

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

David Habat rokoborba Sredozemske igre 2018 Cleveland

Sreda, 27. 6. 2018, 14.35

5 let, 10 mesecev

Kdo je slovensko-ameriški rokoborec David Habat?

Rokoborec iz diaspore, znane po polki, prinesel zmagovito miselnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

David Habat | Foto OKS/Aleš Fevžer

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Rokoborec David Habat je na sredozemskih igrah v Tarragoni za Slovenijo osvojil srebrno odličje. Rodil se je in tudi odrasel v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio, v največji slovenski diaspori. Slovensko govori le toliko, da bi v primeru sile lahko preživel, v smehu pove zgovorni bojevnik: "Znam povedati žejen sem. Vode bi."

V rokoborbi Slovenci nimamo prav močne tradicije in do Davida Habata še nismo imeli tako uspešnega tekmovalca. V Združenih državah Amerike je rokoborba veliko bolj uveljavljen šport ter priljubljena športna dejavnost v srednjih šolah in na univerzah. Habata so že kot otroka navdušili rokoborski cirkus WWE (Worls Wreslting Entertainment) ter liki, kot so Hulk Hogan in The Undertaker.

Kot otrok je mislil, da je WWE resničen

"Kot otrok sem veliko gledal WWE, od nekdaj sem imel rad borbo, zdaj obožujem UFC. Kot otrok sem mislil, da je WWE resničen," nam je povedal 27-letni Clevelandčan in pojasnil, da je šele na prvem treningu prave rokoborbe spoznal, da je WWE bolj ali manj le cirkus: "Ko sem kot osemletnik prišel na prvi trening rokoborbe, sem bil malo zmeden, ampak mi je bilo všeč. Sem pa nehal spremljati WWE."

David Habat | Foto: OKS/Aleš Fevžer Foto: OKS/Aleš Fevžer

Starša Slovenca, sorodniki v Mariboru, Celju, Ljubljani ...

Zaradi slovenskih korenin ima tudi slovensko državljanstvo in odločil se je, da se bo bojeval za domovino svojih staršev. "Moja starša sta Slovenca, sta pa edina iz svojih družin, ki sta se preselila v ZDA. V Sloveniji imam tako veliko sorodnikov, v Mariboru, Ljubljani, Celju, pravzaprav skoraj vsepovsod. Imam brata in sestro in ko smo bili mlajši, smo ves čas hodili v Slovenijo, stari starši pa sta nam uredili državljanstvo, da bi lahko nekoč morda tudi živeli v Sloveniji."

Cleveland znan tudi po polki

"Odrasel sem v Clevelandu, ki ima drugo največjo populacijo Slovencev zunaj Slovenije, še posebej vzhodni Cleveland," pravi o znani slovenski diaspori v ZDA, ki je posebej slavna tudi zaradi polke in legend te zvrsti, kot je na primer Frankie Yankovich. "Ja, ja, očetov bratranec in stric, ki se tudi pišeta Habat, igrata polko in sta tudi precej priljubljena v Clevelandu," o enem največjih slovenskih v ZDA izvoženih glasbenikov pove Habat. 

Ameriška miselnost, postati želi najboljši na svetu

V rokoborbi - bojuje se v prostem slogu v kategoriji do 65 kilogramov - želi postati najboljši na svetu. To je zmagovita miselnost, ki je pri njem povsem ameriška. Po porazu v finalu sredozemskih iger je bil močno razočaran, poraz ga je zabolel, pa čeprav je srebrno odličje za slovensko rokoborbo imeniten uspeh.

Na poti v Tokio

Njegov najpomembnejši cilj v prihodnjih dveh letih so olimpijske igre, ki jih bo leta 2020 gostil Tokio. "Te sredozemske igre niso kvalifikacije za olimpijske, a so pomembne za Slovenijo, ki nima veliko rokoborcev. Olimpijske kvalifikacije se sicer začnejo šele s svetovnim prvenstvo 2019, po tem bodo potekale še na kontinentalnih prvenstvih, zame na evropskem. Proces je izjemno težak, saj se meriš z najboljšimi na svetu," pravi.

Za Slovenijo je na evropskem prvenstvu osvojil bronasto odličje, nastopal je tudi v svetovnem pokalu. "Zame to postaja nekaj normalnega," še pove in doda: "Poskušam se kar se da zabavati. Če se zabavaš, ne moreš izgubiti. Ali zmagaš ali pa se nekaj naučiš." 

Sportal Telovadcem se je utrgalo, rokoborec jezen po porazu v finalu

Močna konkurenca na sredozemskih igrah

Konkurenca v njegovi težnostni kategoriji je bila na sredozemskih igrah močna, ob blazini pa tokrat ni imel svojega trenerja, ki ga v Španiji zaradi osebnih razlogov ni. "To niti ne vpliva preveč name, to počnem že vse življenje, dobro poznam svoje delo in imam prijatelje v drugih reprezentancah. Mogoče je malo čudno, saj prvič nastopam brez trenerja, ampak gre. Uživam in zmagujem," nam je povedal po četrtfinalnem dvoboju, v katerem si je poškodoval arkado. V vlogi trenerja sta mu priložnostno pomagala trener srbske reprezentance in Tomaž Barada, vodja slovenske sredozemske odprave.

David Habat | Foto: Simon Kavčič Foto: Simon Kavčič

Grško-rimski slog v ZDA ni preveč razširjen

Ukvarja se s prostim slogom, saj grško-rimski v ZDA ni preveč razširjen. "Se uporablja, ampak ni pretirano priljubljen. Veliko bolj je prosti slog, saj je bolj podoben ameriški nacionalni rokoborbi, ki ji pravimo 'Folk Style'. Napadaš lahko celo telo, medtem ko moraš v grško-rimskem ignorirati noge, kar je precej ključno." 

V letu slovenske osamosvojitve, torej leta 1991 rojeni David Habat živi v Michiganu, kjer trenira na tamkašnji univerzi. Z zaročenko se še odločata, kje se bosta ustalila, a glede na to, da sta oba odrasla v ZDA (ona je irsko-poljskih korenin), bosta najverjetneje tam tudi ostala, še pravi Clevelandčan, ki je tudi velik ljubitelj tekmovanja v mešanih borilnih veščinah UFC, ki je v ZDA velika stvar.

Ljubitelj tekmovanja UFC

In kateri borec iz UFC mu je najljubši? "Rad jih imam veliko, Marka Hunta na primer, ki ko doseže nokavt, hladnokrvno odkoraka stran, kar se mi zdi zelo kul. Predvsem navijam za rokoborce, ki pa jih ni vedno najbolj zabavno gledati. Tudi Stipe Miočić je iz Clevelanda, zato ga imam rad. Nimam najljubšega borca, a Stipe bi to lahko bil. Z zaročenko sva ga spremljala na turnirju v Clevelandu. Je gasilec, odrasel je v vzhodnem Clevelandu, mislim, da je Hrvat. Sem njegov navijač."

Sportal Veselje simpatičnih sester Šalehar in neprespanega plavalca Stevensa
Lokostrelci Sredozemske igre
Sportal Zbirka slovenskih medalj se povečuje, slovenski junaki tretjega dne so lokostrelci
Tjaša Ristič
Sportal Dan se je začel slabo, zvečer priteklo nekaj solz sreče #video
Tjaša Ristič
Sportal Prvo zlato za Slovenijo! Vražja karateistka Tjaša pometla s konkurenco.
Sredozemske igre 2018 otvoritev
Sportal Še nogometno svetovno prvenstvo jih ne gane, kaj šele Sredozemske igre #video

 

Ne spreglejte