Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
22.14

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Sredozemske igre 2018 Tarragona Iza Šalehar Lia Šalehar Peter John Stevens David Habat

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 22.14

5 let, 9 mesecev

Sredozemske igre, Tarragona 2018, 4. dan

Veselje simpatičnih sester Šalehar in neprespanega plavalca Stevensa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Slovenija ima po četrtem dnevu Sredozemskih iger v Tarragoni že 11 medalj. Novi bronastega leska sta dodali badmintonski sestri Iza in Lia Šalehar ter plavalec Peter John Stevens, ki je imel na poti v Španijo pravo kalvarijo. Še eno odličje ima v žepu rokoborec David Habat, a bo šele jutri jasno, kakšnega leska. Boril se bo namreč v finalu, osvojil pa bo najmanj srebro. 

Iza in Lia Šalehar sta v badmintonu med ženskimi dvojicami stopili na stopničke. Potem ko sta v polfinalu izgubili proti poznejšima prvakinjama iz Francije, sta bili v današnjem obračunu za tretje mesto boljši od Špank Elene Fernandez Arboleyo in Lorene Usle Vejo. Prvi niz sta Slovenki izgubili, nato sta se zbrali in pripravili preobrat.

"Upali sva, poskušali sva zmagati, nisva pa vedeli, ker sva delali toliko napak"

Takole sta se brona veselili Iza in Lia Šalehar. | Foto: Simon Kavčič Takole sta se brona veselili Iza in Lia Šalehar. Foto: Simon Kavčič "Nisva vedeli, kaj se bo na koncu zgodilo. Upali sva, poskušali sva zmagati, nisva pa vedeli, ker sva delali toliko napak. Zato je bilo tako veselo na koncu," je po sladki zmagi dejala Iza, bolj zgovorna od simpatičnih sester Šalehar.

Njun uspeh je manjše presenečenje, šele pred dvema mesecema sta namreč izvedeli, da bosta nastopili na Sredozemskih igrah, a ravno ob pomanjkanju časa za resne priprave so prišle do izraza prednosti sestrske naveze, je povedala Lia: "Med nama so močne povezave, hitreje pride do zamer, a tudi če se skregava, sva čez pet minut spet prijateljici."

Sestri sta proti koncu dvoboja za bron postajali vse bolj razposajeni, Španki sta se celo pritoževali, da nešportni, a, kot je pojasnila Iza, sta s psihološkimi pritiski začeli prav tekmici Slovenk: "Onidve sta začeli z nekimi 'forami'. Prvi sta se začeli tako obnašati. Onidve sta začeli, midve sva pa končali."

"Nihče mi ni povedal, zakaj sem bil diskvalificiran"

Peter John Stevens je bil celo blizu zmagi. | Foto: Simon Kavčič Peter John Stevens je bil celo blizu zmagi. Foto: Simon Kavčič Drugo odličje dneva je osvojil plavalec Peter John Stevens, ki je na 50 metrov prsno zasedel tretje mesto. A bi bil lahko tudi zlat ali srebrn, zmagovito trojico je namreč ločilo sedem stotink sekunde, za drugouvrščenim Srbom je Stevens zaostal pičlo stotinko. Vseeno je bil medalje vesel, saj se mu je na poti v Španijo močno zapletlo.

"Ne bi govoril samo o današnjih dogodkih, rad bi povedal, kako sem sploh pripotoval sem. V petek sem priletel neposredno iz Amerike, imel sem dva dni zamude z letali, tako da je bilo kar pestro," je nasmejan in z medaljo okoli vratu pojasnjeval 23-letni as in nadaljeval: "Malo sem zmešan še zaradi časovne razlike, danes sem se končno malo privadil na tukajšnje podnebje. Tako vroče je. Zjutraj mi je bilo zaradi časovne razlike fino plavati, popoldne sem imel včeraj nekaj smole, ampak danes se je dobro izšlo. Bil sem tudi blizu zmagi, sedem stotink mi je zmanjkalo, doslej na 50 metrov še ni bilo tako tesno za zmago. Je bilo kar hitro."

Stevens je bil včeraj na 100 metrov prosto diskvalificiran in nihče ne ve, zakaj. "Še sam ne vem. Nihče mi ni povedal, zakaj sem bil diskvalificiran. V finalu na 100 metrov prsno bi bil sedmi, ampak nihče mi ni povedal, zakaj sem bil diskvalificiran."

Plavalci so končali nastope v Tarragoni, Stevens se vrača v ZDA. "Jutri že letim nazaj v Ameriko, treniram za evropsko prvenstvo, ki bo v začetku avgusta. Za tisto spet priletim nazaj, zdaj se trenira na polno naslednjih pet, šest tednov," še pravi plavalec, ki je po sezoni v ameriški študentski ligi NCAA počival: "Moral sem si vzeti nekaj premora, ker sem imel poškodbo hrbta. Zdaj sem šele peti teden v treningu, zato sem kar malo presenečen, da sem v zadnjih dveh dneh plaval tako dobro." 

Njegova forma bi se morala do avgusta še izboljšati. "Bomo videli. Čez mesec in pol imam spet tekmo."

David Habat bo najmanj srebrn. | Foto: Simon Kavčič David Habat bo najmanj srebrn. Foto: Simon Kavčič David Habat bo najmanj srebrn. | Foto: Simon Kavčič David Habat bo najmanj srebrn. Foto: Simon Kavčič

Habat v boj za zlato, boksarji začeli slabo

Jutri bo odličje okoli vratu obesil tudi edini slovenski rokoborec David Habat. Danes si je priboril finale, v tem se bo boril za zlato. Že v četrtfinalu mu je tekmec iz Albanije po nesreči razbil arkado, a mu s tem ni uspelo preprečiti zmage Slovenca iz Clevelanda. Do popoldanskega finala so Habata oskrbeli reprezentančni zdravniki, v polfinalu je nato opravil še s Francozom Mukhtarovom.

Boksarji so tekmovanje začeli neuspešno, Aljaž Venko je izgubil borbo prvega kroga v kategoriji do 75 kilogramov. "Za nas boksarje so te igre zahtevne, tukaj so namreč borci iz zelo močnih držav, Francije, Italije, pa domala vseh severnoafriških držav. To bo resen test naše pripravljenosti," je turnir pokomentiral Venkov reprezentančni kolega Denis Lazar.

Rokometašice so z visoko zmago nad Italijo (33:23) potrdile četrtfinale. Zanje so danes navijali tudi moški kolegi, ki jih v sredo čaka četrtfinalni derbi s Hrvati. 

Lokostrelci Sredozemske igre
Sportal Zbirka slovenskih medalj se povečuje, slovenski junaki tretjega dne so lokostrelci
Tjaša Ristič
Sportal Prvo zlato za Slovenijo! Vražja karateistka Tjaša pometla s konkurenco.
Tjaša Ristič
Sportal Dan se je začel slabo, zvečer priteklo nekaj solz sreče #video
Sredozemske igre 2018 otvoritev
Sportal Še nogometno svetovno prvenstvo jih ne gane, kaj šele Sredozemske igre #video
Ne spreglejte