Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
4. 4. 2024,
4.00

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Tacen Jakob Marušič Andrej Jelenc

Četrtek, 4. 4. 2024, 4.00

3 tedne, 5 dni

Bo do evropskega prvenstva vse pripravljeno?

Obnova Tacna za evropsko prvenstvo vendarle napreduje

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Tacen | V Tacnu že nekaj časa brnijo stroji. Se bodo umaknili pravi čas? | Foto Ana Kovač

V Tacnu že nekaj časa brnijo stroji. Se bodo umaknili pravi čas?

Foto: Ana Kovač

"Moram se zahvaliti tudi županu, ki je z izvajalcem gradbenih del dosegel, da je pohitel in da svoje delo dobro opravlja. Tacen ima že precej drugačno podobo," je pred evropskim prvenstvom v kajaku in kanuju na divjih vodah povedal Jakob Marušič, vodja programa za prireditve na kajakaški zvezi.

 

Lani ob avgustovskih poplavah je Kajakaška zveza Slovenija utrpela hud udarec. Mnogi so ostali brez besed, ko so po poplavah na tacenskem poligonu videli opustošenje, ki ga je za seboj pustila narasla reka Sava. Udarec je bil zanje še toliko hujši, saj letos maja Tacen organizira evropsko prvenstvo.

To bo sicer že tretje evropsko prvenstvo, ki bo organizirano v Ljubljani. Prvo je bilo leta 2005, drugo leta 2017 in letos. Prav tako je Tacen v svoji zgodovini gostil tri svetovna prvenstva (1955, 1991 in 2010), tako da ima znamenita proga že zelo bogato zgodovino.

 

Fotogalerija
1 / 17

Foto: Ana Kovač

Še vedno jim včasih zagode visoka Sava

V prenovo tacenska poligona je trenutno najbolj vpleten Jakob Marušič. Ta je bil lani avgusta povsem obupan, danes pa je videti že veliko bolj optimističen. Ob tem se ni pozabil zahvaliti vsem, ki so do zdaj kakorkoli prispevali k prenovi tacenska poligona.

"Obnova kajakaškega poligona ta trenutek poteka dobro. Včasih nam malo zagode visoka Sava, tako da se program rekonstrukcije zamakne za nekaj dni. Mislim, da to ne bo predstavljalo večje težave. Moram se zahvaliti županu, ki je z izvajalcem gradbenih del dosegel, da je pohitel in da svoje delo dobro opravlja. Tacen ima že precej drugačno podobo, kot jo je imel pred mesecem, ko so bile povsod še luknje in je bilo vse porušeno," je v uvodu povedal Marušič in poudaril, da ravno tako dobro sodelujejo z vsemi mestnimi podjetji.

Tacen, poplava
Sportal Obupan glas: Vse je šlo, vse! #video

Jakob Marušič je zelo vpet v obnovo tacenske proge. | Foto: Gaja Hanuna Jakob Marušič je zelo vpet v obnovo tacenske proge. Foto: Gaja Hanuna Mnogi jim prihajajo naproti, če je to le mogoče

Med drugim Marušič upa, da bo do 20. aprila, ko bodo na sporedu izbirne tekme za slovensko reprezentanco, proga pripravljena do te mere, da bodo lahko brezhibno izpeljali tekmovanje. "Malo več težav imamo z opremo, ki nam jo je odnesla voda. To opremo počasi nadomeščamo, saj smo jo pred tem več let sproti dopolnjevali. Zdaj moramo dobiti vse na novo. Ob tem bi se rad zahvalili civilni zaščiti, ki nam bo omogočila začasne montažne objekte. Torej za čas naših tekmovanj. Je pa ravno tako cela vrsta podjetij, s katerimi sodelujemo. Zelo nam pomagajo in nam pridejo nasproti, če le lahko. Zasebni sektor se je zelo dobro odzval."

Andrej Jelenc | Foto: www.alesfevzer.com Andrej Jelenc Foto: www.alesfevzer.com

Tudi direktor letošnje EP ocenjuje kot velik izziv

Andrej Jelenc, direktor kajakaške zveze, je prav tako poudaril, da bo organizacija letošnjega evropskega prvenstva poseben izziv. Ta ima letos še toliko večjo težo, saj gre za prvo večje tekmovanje v olimpijskem letu. Na tem prvenstvu bo kar nekaj reprezentanc izbiralo potnike za OI v Parizu. Zelo pomembna tekma bo tudi za Benjamina Savška, aktualnega olimpijskega prvaka v kanuju, in Luko Božiča, na lestvici najboljšega kanuista na svetu. Med njima bo potekal srdit boj za edino mesto, ki vodi na tekmovanje petih krogov. Na tekmovanju stare celine pričakujejo 150 tekmovalcev iz 30 držav.

Prvi uradni dan prvenstva bo sobota, 11. maj, ko bo večina ekip prišla na treninge. V ponedeljek, 13. maja, v večernem času načrtujejo tradicionalni promocijski slalom na Ljubljanici pod čevljarskim mostom. Pričakujejo, da bo zelo zanimivo tudi odprtje prvenstva, ki ga načrtujejo na Ljubljanici pred Tromostovjem.

Benjamin Savšek, aktualni olimpijski prvak, lahko vsaj zdaj nemoteno trenira. A ne še na tacenski progi. | Foto: Damiano Benedetto/ICF Benjamin Savšek, aktualni olimpijski prvak, lahko vsaj zdaj nemoteno trenira. A ne še na tacenski progi. Foto: Damiano Benedetto/ICF

Tekmovalcem niso vzeli ničesar

V vodstvu zveze so se bali, da bodo morali zaradi prenove Tacna denar jemati iz tekmovalnega programa. Kako na to temo danes odgovarja Jelenc?

"Za zdaj tekmovalcem ne jemljemo še ničesar. Glede na to, da so določeni razpisi še v teku in še nimamo informacij, koliko sredstev bomo dobili iz sistemskih virov za leto 2024, program izvajamo, kot smo ga načrtovali lani jeseni. Upam, da bo vso sanacijo in vse drugo pokrila država ter da na podlagi nekaterih popoplavnih ukrepov tako ne bo treba zažirati v program reprezentanc," je v optimističnem tonu zaključil Jelenc.

Preberite še:

Jakob Marušič
Sportal Ljudem polaga na dušo: "Ne obupati, rešitev se bo našla"
Tacen
Sportal Bodo držali obljube? #video
Kajak kanu proga Tacen
Sportal Še vedno povsem razdejan objekt: poskusili bodo narediti vse #foto
Ne spreglejte