Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
22. 9. 2018,
8.12

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

kanu kajak Luka Božič

Sobota, 22. 9. 2018, 8.12

5 let, 7 mesecev

Kajak/kanu, svetovno prvenstvo

Nevarnost v Braziliji: Nekatere so pred časom ustavili in jih okradli

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Luka Božič, kanuist na divjih vodah, je eden izmed tihih favoritov za medaljo na svetovnem prvenstvu v Braziliji. To vlogo si je zaslužil predvsem z zmago na zadnji tekmi svetovnega pokala in z drugim mestom v skupnem seštevku. Luka si želi predvsem vrhunskega rezultata in da bi svetovno prvenstvo minilo brez težav.

Luka Božič je pred kratkim slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v kanuju enosedu. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Luka Božič je pred kratkim slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v kanuju enosedu. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Luka Božič je bil v zadnjih letih v senci Benjamina Savška, aktualnega svetovnega prvaka in zadnja leta našega najboljšega kanuista na divjih vodah. V letošnji sezoni mu je uspelo stopiti iz njegove sence, potem ko je nanizal kar nekaj lepih rezultatov. Največji uspeh je dosegel v La Seu d' Urgellu v Španiji, ko je pokoril vso konkurenco.

Sašo Taljat, Luka Božič
Sportal Čudežna formula: z manj treninga do boljšega rezultata #video

Mislim, da je najpomembnejše, da se dobro pripravim na tekmo.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Mislim, da je najpomembnejše, da se dobro pripravim na tekmo. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Zadnji čas je že

Na podlagi zmage so se tudi njegovi apetiti povečali, saj je tekma v Španiji dokaz, da se lahko prebije na sam vrh. Dvakratni olimpijec v kanuju dvosedu se zaveda, da je tekma svetovnega prvenstva nekaj posebnega. Božič ima v svoji vitrini že zlato medaljo s svetovnega prvenstva, ko je v dvojcu slavil s Sašem Taljatom (2014). V kanuju enosedu mu kaj podobnega še ni uspelo.

"Dejstvo je, da na zadnjih svetovnih prvenstvih nisem bil najboljši. Sicer že imam eno uvrstitev v finale, a zadnji čas je, da tudi na svetovnem prvenstvu pokažem dobro vožnjo. Konec koncev je to najpomembnejša tekma v sezoni. Trenutno se počutim odlično. Zadnji treningi v Tacnu so mi šli super. Sam mislim, da je najpomembnejše, da se dobro pripravim na tekmo. Sprva v ekipnih vožnjah, nato pa še v posamičnih kvalifikacijah," je pred odhodom v Južno Ameriko povedal Luka.

Poudarja, da bo zaradi varnosti trebi biti pozoren

Na novinarski konferenci so veliko govorili o razmerah in varnosti v Riu de Janeiru. Že pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Riu so tekmovalci z dvignjenimi obrvmi gledali naselja v bližini kajakaške proge. Svetovno prvenstvo naj bi bilo zaradi finančnih težav organizatorjev celo nekaj časa pod vprašajem. Naš sogovornik nam je zaupal, da ga za varnost ne skrbi, a vseeno ni bil najbolj navdušen, ko je izvedel, da bo svetovno prvenstvo prav v Braziliji. Luka Božič | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Spali bomo blizu olimpijske vasi, kjer je najrazvitejši del mesta. Mislim, da se bomo lahko tam gibali tudi po plažah in ulicah … Predel, kjer je proga, je malo manj razvit in že med olimpijskimi igrami smo videli, da je lahko nevarno. Zdaj se bomo le vozili mimo in upam, da se nam ne bo nič zgodilo. Ko smo bili novembra na pripravah, so imele nekatere ekipe težave. Ustavili so jih in jim vse pokradli, tako da bo treba biti kar pozoren," nam je v krajšem pogovoru še povedal 27-letni primorski kanuist.

Peter Kauzer
Sportal Bodo Peter Kauzer in druščina varni na SP v Braziliji? #video
Benjamin Savšek
Sportal Kaj je ključ do dobrega rezultata?
Ne spreglejte