Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
20. 9. 2018,
16.26

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Benjamin Savšek kajak kanu

Četrtek, 20. 9. 2018, 16.26

5 let, 7 mesecev

Pogovor z Benjaminom Savškom

Kaj je ključ do dobrega rezultata?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Benjamin Savšek | Foto Sportida

Foto: Sportida

Benjamina Savška, aktualnega svetovnega prvaka v kanuju na divjih vodah, prihodnji teden čaka najpomembnejša tekma v letošnji sezoni. Beni brani naslov svetovnega prvaka, a se s tem ne obremenjuje.

Benjamin Savšek v letošnji sezoni ni dosegal rezultatov, ki bi se jih najbolj želel. Njegova hitrost nikoli ni bila sporna, ob dobre uvrstitve je bil predvsem zaradi kazenskih dotikov. Ljubljanski kanuist, ki zadnja leta kroji svetovni vrh kanuja na divjih vodah, letos še ni stal na stopničkah, zato je pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Braziliji še bolj motiviran.

Sašo Taljat, Luka Božič
Sportal Čudežna formula: z manj treninga do boljšega rezultata #video

Benjamin Savšek | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Beni upa na preskok

"V letošnji sezoni sem vedno ostajal pod vrhom. Vem, da sem sposoben priti višje, in upam, da mi bo ta preskok uspel ravno na svetovnem prvenstvu. Svetovno prvenstvo bom izkoristil, da se maksimalno posvetim nastopu in da mi uspe."

Svetovno prvenstvo bo potekalo na olimpijski progi v Riu de Janeiru, kjer je Savšek na zadnjih olimpijskih igrah zasedel zanj skromno šesto mesto. Pred dvema letoma je meril na medaljo, enako velja tudi zdaj.

Benjamin Savšek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Treba bo iskati stotinke

Čeprav z olimpijske proge v Riu nima najlepših spominov, 31-letni kanuist pove, da mu ta ustreza. "Uživam na progi. Voda je v redu in na progi zna čoln lepo drseti, če znaš pravilno izkoriščati tok vode."

"Postavitev proge je lahko zelo zahtevna, kar pomeni, da bo treba biti v tem primeru potrpežljiv in določene kombinacije odpeljati previdno. Po drugi strani je proga lahko bolj odprta. To pomeni, da je razlika med tekmovalci lahko zelo majhna. V tem primeru bo treba kakšno kombinacijo odpeljati bolj tvegano in s tem pridobiti tiste stotinke, ki na koncu lahko odločajo."

Pri sebi potrebuje le prave nastavitve Benjamin Savšek | Foto:

Veliko vrhunskih športnikov, ko jim ne gre najbolje, začne iskati vzroke v opremi. Savšek na podlagi svojih dolgoletnih izkušen meni, da ima v rokah pravo orodje. "Veliko je tudi v moji glavi. Veliko izkušenj imam že s prejšnjih tekmovanj in ravno to bom poskušal izkoristiti na tekmovanju. Pri sebi potrebujem le pravilne nastavitve. Mislim, da je to ključ do dobrega rezultata," je razkril Savšek, ki ima s svetovnih prvenstev že štiri medalje.

Beni z lanskega svetovnega prvenstva brani naslov svetovnega prvaka. Je to zanj dodatno breme? "Ne, ni. V letošnji sezoni sploh ne razmišljam o tem, da moram ubraniti naslov. Bistvo je v tem, da sem res željan stopničk," je pred odhodom v Brazilijo še povedal ljubljanski kanuist na divjih vodah.

Peter Kauzer
Sportal Bodo Peter Kauzer in druščina varni na SP v Braziliji? #video
Ne spreglejte