Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Velika Britanija boks Amir Khan Anthony Joshua Kell Brook Floyd Mayweather Keith Thurman Dejan Zavec Vladimir Kličko

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 15.59

8 let

Mar prihodnost svetovnega boksa pripada Britancem?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konec tedna je britanskim boksarjem prinesel lepo športno bero. V New Yorku je slavil Amir Khan, v Londonu pa Kell Brook in Anthony Joshua. Zadnji nakazuje, da bi lahko nekoč zavzel težko kategorijo.

Tretje leto teče, odkar britanski boksar Amir Khan v ringu niza uspešne etape na poti vrnitve med najboljše. V petek je 28-letni nekdanji dvakratni svetovni prvak v polveltrski kategoriji v New Yorku po točkah odpravil Američana Chrisa Algierija in se pomaknil korak bliže resni kandidaturi za (menda zadnjega) nasprotnika slovitega Američana Floyda Mayweatherja. Ta po medli zmagi proti Mannyju Pacquiau v dvoboju stoletja 2. maja letos, ki to razen po napovedih, finančni nagradi in pozornosti medijev ni bil, septembra načrtuje svojo upokojitveno predstavo, to pa je dogodek, ki ga Khan očitno ne namerava izpustiti.

Khanova samozavest iz dvoboja v dvoboj večja

Mimogrede, poleg Khana se med Floydovimi mogočimi nasprotniki vse pogosteje omenja tudi nevarnega Floridčana Keitha Thurmana, proti kateremu je pred dvema letoma ob svojem drugem izletu v deželo boksa po točkah izgubil Slovenec Dejan Zavec.

Amir Khan se Mayweatherju ponuja že lep čas, pogostost dvorjenja za srečanje v ringu pa narašča skladno z rastjo Britančeve samozavesti. Po nepričakovanem porazu proti Američanu Dannyju Garcii leta 2012, takrat še v polveltrski kategoriji, je Khan v svoji neposredni bližini opravil dve ključni menjavi: prešel je veltrsko kategorijo in menjal enega od motorjev svoje ekipe – na mesto trenerja Freddieja Roacha je posedel Virgila Hunterja. Od takrat je nanizal pet zmag, ki ga vedno bolj utrjujejo v prepričanju, da bi bil lahko kos tudi Mayweatherju.

Prihajata tudi Kell Brook ... Kar je Khan naredil v petek, je v soboto storil njegov rojak Kell Brook, le da je njegov postanek v londonski boksarski areni O2 5.500 kilometrov vzhodneje trajal polovico manj časa. Nasprotnika Frankieja Gavina je v šesti rundi odpravil s tehničnim nokavtom.

Zakaj je Brook zanimivo boksarsko ime? Je svetovni veltrski prvak po različici IBF, katere pas je nekoč krasil tudi boke našega Dejana Zavca, in ringa do zdaj še ni zapustil drugače kot zmagovalec. Brook podobno kot Khan ne skriva apetitov, da bi se pomeril s Floydom Mayweatherjem, a zdi se, da bi pred tem v ringu morda še raje videl rojaka, s katerim si delita strast do udinjanja plemenitim pestem.

"Amir Khan je enkraten boksar, a se boji, da bi jih dobil," je po sobotnem dvoboju v razgreti londonski noči povedal Brookov promotor Eddie Hearn. Če bi boksarja našla skupen imenovalec in dogovorila za dvoboj, bi lahko napolnila Millenium Stadium v Cardiffu, ki sprejme 75 tisoč gledalcev, je v rog svojega varovanca pihal Hearn. "Naj Khan pobere levji delež, naj njegovi prevzamejo izvedbo, vseeno mi je, ta dvoboj bi rad izpeljal," je Hearn prek Atlantika pošiljal Khanovemu športnemu štabu napol roteče besede.

... in Anthony Joshua Posebno poslastico je pred spopadom Brooka in Gavina gledalcem pripravil britanski up v supertežki kategoriji Anthony Joshua. Olimpijski prvak iz Londona 2012 je v ringu proti Američanu Kevinu Johnsonu, ta je Britanca pred dvobojem označil za velikega otročiča, takoj privil plin. Že v prvi rundi ga je trikrat spravil na tla, od tega enkrat celo skozi vrvi, v drugi pa je v impresivnem slogu dokončal začeti posel. Tako je svetovnemu boksu poslal precej jasno sporočilo, kaj načrtuje v prihodnje. Naj dodamo, da Johnson na 36 dvobojih pred tem ni bil nikoli nokavtiran, proti Vladimirju Kličku pa je v ringu brez posebnih težav zdržal vseh 12 rund.

O 198 centimetrov visokem Joshui z enoznačno statistiko (13 zmag, 13 nokavtov, brez poraza) je že danes slišati, da bo morda kmalu utelešenje šampionske prihodnosti v supertežki kategoriji. Ne preseneča, da je pod pohvalnimi besedami o 25-letniku podpisan tudi sam Kličko, ki sicer že nekaj let ne pušča nobenega dvoma o tem, kdo je najboljši "težkaš" na svetu. Če bo ukrajinskega dvometraša športni adrenalin še nekaj časa držal med vrvmi, bi ga lahko nekoč celo videli zreti v oči Britancu, ki v upehano in iztrošeno supertežko kategorijo boksa prinaša prepotrebno svežino in atraktivnost.

Ne spreglejte