Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 9. 2022,
22.04

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Natisni članek

Luka Potočar Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret težavnostno plezanje Koper

Sobota, 3. 9. 2022, 22.04

1 leto, 7 mesecev

Koper, težavnostno plezanje, finale

Zgodovinski podvig Potočarja, Janja Garnbret tik pod vrhom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Luka Potočar Koper 2022 | Luka Potočar je prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala! | Foto Grega Valančič/Sportida

Luka Potočar je prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala!

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski športni plezalec Luka Potočar je v Kopru dočakal prvo zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Na novi steni na koprski Bonifiki je navdušil več tisoč gledalcev in stopil na najvišjo stopničko. Izjemen slovenski večer je z drugim mestom dopolnila Janja Garnbret, ki je lovila 37. zmago v svetovnem pokalu, a ji je načrte prekrižala Japonka Ai Mori. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je osvojila šesto mesto.

Pod novo steno v Kopru se je na finalu in polfinalu zbralo več tisoč navijačev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pod novo steno v Kopru se je na finalu in polfinalu zbralo več tisoč navijačev. Foto: Grega Valančič/Sportida

V neverjetnem plezalnem vzdušju, ki ga je ustvarilo več kot šest tisoč navijačev pod novo steno velikanko na koprski Bonifiki, je 20-letni Jeseničan Luka Potočar splezal do višine 30+, kar je zadostovalo za prvo zmago na tekmah svetovnega pokala, s katero je dopolnil uspeh iz Munchna, kjer je postal evropski prvak v težavnosti.

Potočar je do zmage prišel z višino 30+, takšno je preplezal tudi Švicar Sascha Lehmann, a je bil Slovenec boljši v polfinalu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Potočar je do zmage prišel z višino 30+, takšno je preplezal tudi Švicar Sascha Lehmann, a je bil Slovenec boljši v polfinalu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Enako višino je v finalu dosegel tudi Švicar Sascha Lehmann, a se je zaradi boljše uvrstitve Potočarja v polfinalu moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Nemec Yannick Flohe, ki je zmogel do višine 29+.

Luka potočar Domen Švab Koper 2022 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Potočar je bil nad uspehom in pravim nogometnim navijanjem navijačev, ki jih je z gesto še dodatno spodbudil k navijanju, razumljivo navdušen. 

"Ta zmaga je zame res zelo pomembna, ker je moja prva in ker sem jo dosegel pred domačimi gledalci v Kopru. Res sem vesel, da imamo v Sloveniji takšno tekmo," se je smejalo Potočarju, aktualnemu evropskemu in svetovnemu podprvaku v težavnosti, ki trenira v Radovljici pod okriljem trenerja Domna Švaba. Dve tekmi pred koncem sezone v težavnosti je Jeseničan drugi v skupnem seštevku te discipline. 

Finalni večer v Kopru (foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 16

Enake načrte kot Potočar je imela tudi Janja Garnbret, ki v letošnji sezoni vse do domače tekme ni poznala drugega kot zmago, a je bila tokrat smer zanjo prevelik izziv. Višina 27+ je zadostovala za drugo mesto in prekinjen niz 11 zmag oziroma osmih v tej sezoni, medtem ko je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila 18-letna Japonka Ai Mori, ki je splezala do višine 30+. 

Finale Koper 2022 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Triindvajsetletna Korošica je kljub prekinitvi zmagovitega niza ohranila pogumno držo. "Fenomenalni navijači. Danes pa je bilo sploh noro. Najboljša tekma v sezoni," je dejala po tekmi.

"Danes se sicer ni izšlo po načrtih, smo pa vseeno slišali Zdravljico za Luko in zanj sem zelo vesela. Glede na to, kašna perfekcionistka sem, mi je sicer težko. Ne zaradi drugega mesta, ampak zato, ker nisem plezala tako, kot znam. Sem pa zadovoljna tudi z drugim mestom."

Tretje mesto je zasedla Američanka Brooke Raboutou z višino 23+.

Janja Garnbret je tokrat stala na drugi stopnički zmagovalnega odra.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Janja Garnbret je tokrat stala na drugi stopnički zmagovalnega odra. Foto: Grega Valančič/Sportida

Druga slovenska predstavnica v finalu Mia Krampl, evropska podprvakinja v kombinaciji, je finale končala pri višini 21+. "Smer je bila zelo težka, postavljavci smeri so nas dobro privili. Bilo je neverjetno vzdušje, na začetku je bilo prisotne kar malce treme, saj sem si želela pred domačim občinstvom pokazati najbolje, kar znam. Rezultat ni takšen, kot sem upala, a sem s tekmo zadovoljna, plezala sem dobro. Je pa to znak, da bom še bolj trenirala."

V petkovem polfinalu so nastopili tudi Martin Bergant, Domen Škofic in Zan Lovenjak Sudar, a ostali daleč od najboljše osmerice na 18., 20. in 25. mestu. Vita Lukan je z desetim mestom ostala tik pred vrati finala. 

Finale Koper 2022 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Po Kopru bosta septembra sledili še dve tekmi v težavnosti svetovnega pokala v Edinburghu in Jakarti, kjer bo tudi dokončno znano, ali bo Janja Garnbret osvojila še peti naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti po letih 2016, 2017, 2018 in 2021.

Finale, moški (rezultati):

1. Luka Potočar (Slo) 30+
2. Sascha Lehmann (Švi) 30+
3. Yannick Flohe (Nem) 29+
4. Ao Yurikusa (Jap) 25+
5. Alberto Gines Lopez (Špa) 25+
6. Taisei Homma (Jap) 25+
7. Yoshiyuki Ogata (Jap) 22+
8. Satone Yoshida (Jap) 17+

 

Finale, ženske (rezultati):

1. Ai Mori (Jap) 30+
2. Janja Garnbret (Slo) 27+
3. Brooke Raboutou (ZDA) 23+
4. Chaehyun Seo (Kor) 22
5. Jessica Pilz (Avt) 21+
6. Mia Krampl (Slo) 21+
7. Natalia Grossman (ZDA) 21+
8. Helene Janicot (Fra) 16+
Adam Pustelnik
Sportal Poljak, ki se tudi Janji Garnbret trudi otežiti delo, a le zato, ker si tega sama želi

Poglejte, kako živahno je bilo že v kvalifikacijah in polfinalu (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 23

Preberite še:

Janja Garnbret Koper 2022
Sportal Že predjed je bila obetavna, kaj šele bo, ko pride čas za glavno jed #foto
Janja Garnbret 2022
Sportal Janja Garnbret v Kopru že kaže zobe
Janja Garnbret Koper 2022 kvalifikacije
Sportal Toliko Slovencev kot letos še ni napredovalo v polfinale

 

Ne spreglejte