Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2022,
14.58

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Mia Krampl Luka Potočar Janja Garnbret Janja Garnbret Koper težavnostno plezanje

Petek, 2. 9. 2022, 14.58

1 leto, 7 mesecev

Koper, svetovni pokal v športnem plezanju

Toliko Slovencev kot letos še ni napredovalo v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Janja Garnbret Koper 2022 kvalifikacije | Janja Garnbret se v večerni polfinale tekme svetovnega pokala v težavnosti v Kopru podaja z drugega mesta. V polfinalu bo kar 11 slovenskih predstavnic in predstavnikov.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Janja Garnbret se v večerni polfinale tekme svetovnega pokala v težavnosti v Kopru podaja z drugega mesta. V polfinalu bo kar 11 slovenskih predstavnic in predstavnikov.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Športni plezalci in plezalke so v Kopru opravili s kvalifikacijami tekme za svetovni pokal v težavnostnem plezanju. V večerni pofinale (20.00) se je uvrstilo kar 11 Slovencev (od 16), kar je največ v letošnji sezoni. Janja Garnbret, ki je v prvi smeri splezala do višine 34, v drugi pa edina dosegla vrh smeri, bo finale napadala z drugega mesta. 

To je hkrati tudi prvi uradni tekmovalni test nove plezalne stene v Kopru, ki je dopolnila že obstoječi center za balvansko plezanje Plezalni center Koper – Plus Climbing, ta ima zdaj infrastrukturo za vse tri plezalne discipline, tudi za hitrostno plezanje.

Na novem prizorišču tekme za svetovni pokal – pred tem je 25 izvedb gostila dvorana Zlato polje v Kranju – je v kvalifikacijah nastopilo 108 tekmovalcev, od tega 16 Slovencev, vključno z aktualno olimpijsko in evropsko prvakinjo Janjo Garnbret, ki je po predtekmovanju z enim vrhom in višino 34 na drugem mestu. 

plezalna stena Koper
Sportal V Kopru izjemna pridobitev, ki jo čaka svetovna premiera

V večernem polfinalu (20.00) najboljših 26 iz kvalifikacij bodo nastopile še: evropska podprvakinja v kombinaciji Mia Krampl (peto mesto), Lučka Rakovec (sedmo mesto), Vita Lukan (16. mesto), Rebeka Kamin (17. mesto), Katja Debevec (21. mesto) in Lana Skušek (25. mesto). Brez napredovanja v polfinale je ostala Tjaša Slemenšek, ki je tekmovanje zaključila na 35. mestu. 

Mia Krampl | Foto: Grega Valančič/Sportida Mia Krampl Foto: Grega Valančič/Sportida

Na štartni listi bi morala biti tudi 17-letna Sara Čopar, ki je pred dnevi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Dallasu v ZDA osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v balvanih in podprvakinje v težavnosti, a je zaradi zamude letala zamudila kvalifikacije. 

plezalci skupinska Koper
Sportal V Kopru vsi trije dobitniki medalj iz Münchna, žal brez svetovne mladinske prvakinje

V moški konkurenci so se poleg aktualnega svetovnega in evropskega podprvaka v težavnosti Luke Potočarja (šesto mesto) v polfinale uvrstili še Domen Škofic (15. mesto), Martin Bergant (20. mesto) in Zan Lovenjak Sudar (24. mesto).

Domen Škofic | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Škofic Foto: Grega Valančič/Sportida

Milan Preskar je tekmovanje zaključil na 27. mestu in za mesto zgrešil polfinale, Gregor Vezonik je osvojil 31. mesto, Anže Peharc je tekmo končal na 36., Matic Kotar pa na 40. mestu.

Polfinale bo na sporedu ob 20.00, finale najboljše osmerice pa jutri, prav tako ob 20.00.

Ne spreglejte