Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2022,
7.40

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret težavnostno plezanje Koper

Četrtek, 1. 9. 2022, 7.40

1 leto, 7 mesecev

Tekma svetovnega pokala v težavnosti bo na novi zunanji plezalni steni (2. in 3.)

V Kopru izjemna pridobitev, ki jo čaka svetovna premiera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

plezalna stena Koper | Nova zunanja plezalna stena v Kopru bo v petek in soboto gostila najboljše športne plezalce. Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju se po 25 letih z Gorenjske seli na Obalo.  | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Nova zunanja plezalna stena v Kopru bo v petek in soboto gostila najboljše športne plezalce. Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju se po 25 letih z Gorenjske seli na Obalo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po 25 izvedbah tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v dvorani Zlato polje v Kranju, se najpomembnejše plezalno tekmovanje v Sloveniji letos seli na Obalo, na novo tekmovalno steno v Kopru, postavljeno ob dvorani, ki že ima vse nujno za trening balvanskega plezanja. Trener Luka Fonda, vodja centra Plus Climbing Koper, je celoten plezalni kompleks označil za športno plezalno Planico, s čimer je potegnil vzporednice z nordijskim centrom v dolini pod Poncami, ki je izjemnega pomena za razvoj smučarskih skokov. Prvi pravi test nove mogočne stene bo prav tekma za svetovni pokal, na kateri bo jutri in v soboto, 2. in 3. septembra, nastopilo 123 tekmovalcev iz 24 držav, vključno z močno 17-člansko slovensko zasedbo, na čelu z Janjo Garnbret, ki si želi čim težjih postavitev smeri. Glede na ekipo, ki bo postavljala smeri, bo njena želja najverjetneje uslišana. 

Tekma svetovnega pokala je kot naročena za to, da se nova zunanja stena v najlepši luči pokaže domači javnosti in svetu. 

1.600 kvadratnih metrov plezalnih površin na enem mestu

Plezalni center Plus Climbing Koper, ki ima zdaj infrastrukturo za vse tri plezalne discipline (za balvansko plezanje v dvorani, za hitrostno in težavnostno na zunanji steni) obsega približno 1.600 kvadratnih metrov plezalnih površin.

Plezalni center je najprej imel dvorano za balvansko plezanje, danes ponuja infrastrukturo za vse tri plezalne discipline. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Plezalni center je najprej imel dvorano za balvansko plezanje, danes ponuja infrastrukturo za vse tri plezalne discipline. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nova zunanja stena, ki so jo uradno odprli prejšnji petek, teden dni pred kvalifikacijami, slovenski plezalci pa so na njej trenirali že pred odhodom na evropsko prvenstvo v Münchnu, je visoka 18 in široka 30 metrov. 

Občina Koper je nakupu in postavitvi stene namenila približno 750 tisoč evrov, od tega je 55 tisoč nepovratnih sredstev Fundacije za šport.

Na občini Koper menijo, da je nova stena "pomembna pridobitev tako za državo kot mesto, ki bo lahko gostilo večja mednarodna plezalna tekmovanja in postala uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco ter s tem spodbujalo razvoj plezalne kulture in športnega turizma." 

Tekmo svetovnega pokala v težavnosti so kar 25-krat izpeljali v dvorani Zlato polje v Kranju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tekmo svetovnega pokala v težavnosti so kar 25-krat izpeljali v dvorani Zlato polje v Kranju. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po 25 izvedbah selitev z Gorenjske na Primorsko 

Prvi velik dogodek na novi steni bo tekma za svetovni pokal 2. in 3. septembra, ki se je na Obalo preselila iz Kranja, kjer so v dvorani Zlato polje izpeljali 25 izvedb tekmovanja, potem pa so zaradi zahtev Mednarodne zveze za športno plezanje, kjer so menili, da stena ni več ustrezna, iskali nove rešitve.

Tako so leta 2020 razmišljali, da bi tekmo izpeljali v areni Stožice, na montažni steni, a je ideja zaradi epidemije padla v vodo. Lani so tako tekmo ponovno izpeljali v Kranju, letos pa se, kot rečeno, seli na novo lokacijo, v Koper.

Leta 2020 so tekmo v težavnosti nameravali organizirati v Stožicah, a je zaradi epidemije ideja padla v vodo. | Foto: Leta 2020 so tekmo v težavnosti nameravali organizirati v Stožicah, a je zaradi epidemije ideja padla v vodo.

Športno-plezalna Planica

Luka Fonda, vodja centra Plus Climbing Koper in eden od trenerjev slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki jo vodi selektor Gorazd Hren, je novo infrastrukturo v Kopru označil kar za športno-plezalno Planico, s čimer je želel potegniti vzporednice z dolino pod Poncami, ki je raj za nordijske kombinatorce.

In res, kaj je lahko bolje … Stena za trening vseh treh disciplin na enem mestu, za nameček še blizu morja, z mediteransko klimo, turistično nastanitvijo.

plezalna stena Koper | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida


V nedogled brez ustrezne infrastrukture ne bi šlo

Luka Fonda: Sam nisem bil nikoli vsiljiv, sem pa vedno omenjal naše težave, izpostavljal pričakovanja in naše potrebe. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Fonda: Sam nisem bil nikoli vsiljiv, sem pa vedno omenjal naše težave, izpostavljal pričakovanja in naše potrebe. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Fonda je eden tistih, ki že vrsto let opozarjajo, da je športno plezanje kot panoga v Sloveniji izjemno podhranjeno.

"Imeli smo sicer manjše stene na šolah, kar je super za promocijo naše dejavnosti, da otroci lahko poskusijo plezati, za korak več nam je vedno zmanjkalo. Po drugi strani je plezanje raslo, tudi danes še vedno raste, na vseh nivojih.

Naši največji tekmeci so v tem oziru vedno imeli prednost in sam sem se zavedal, da v nedogled tako ne bo šlo. Ne logistično ne stroškovno. Že takrat sem resno razmišljal o tem, da potrebujemo infrastrukturo, kjer bomo lahko gostili velika tekmovanja, kjer bomo lahko opravili kakovosten trening in motivirali mladinsko reprezentanco, da bodo njeni člani stremeli k temu, da bodo tudi sami tukaj tekmovali. Prepričan sem in za tem stojim, da je objekt v Kopru športno-plezalna Planica današnjih dni. Vsaj za nekaj časa in res sem navdušen."

Fonda pravi, da pri izgradnji nove stene ni toliko odločalo, na koliko vrat je bilo treba potrkati, kot pa čas in trdo delo, ki so ga v plezanje vložili, najbolj pa to, da so ljudje opazili rezultate. A s tem ni mislil zgolj na športne dosežke, ampak je v mislih ciljal na nasmejane otroke, zadovoljne starše teh otrok, na razvoj ...

"Morda so ljudje, ki so vse to opazili, komu tudi omenili, kako tukaj delamo. Sam nisem bil nikoli vsiljiv, sem pa vedno omenjal naše težave, izpostavljal pričakovanja in naše potrebe. K temu sem vedno stremel. Po vseh tekmah in vseh neskončnih vožnjah do Innsbrucka in nazaj," pravi Fonda.

Seveda kompleten plezalni center v Kopru ne bo edini trenažni prostor slovenske reprezentance. "Še vedno bomo občasno hodili tudi v tujino, pomembno je, da se razvijaš, in vidiš, kaj delajo drugje, za športno panogo je to izjemnega pomena," je prepričan Fonda. 

Vse to so prepoznali tudi v drugih reprezentancah, ki se zanimajo za možnost treninga v koprskem centru.

Stena bo na voljo vsem - od rekreativcev do profesionalcev

Stena bo v uporabi za vse, od čistih začetnikov do profesionalcev, odvisno od težavnosti smeri v določenem obdobju.

Fonda upa, da bo tudi stena za hitrostno plezanje (gre za standardizirano steno z vedno enako postavitvijo oprimkov, kjer o zmagovalcu odloča izključno čas) čim bolj zasedena.

Kdo bo plezal na steni za hitrostno plezanje?

"Bilo bi neumno, če bi gradili steno in pozabili na steno za hitrost. Upam, da se bo našel podmladek, ki se bo usmeril tudi v hitrostno plezanje. T. i. "speed" je zelo pomemben element treninga, še posebej ko govorimo o balvanskem plezanju, koristi tudi pri težavnostnem plezanju, kjer sta koordinacija in eksplozivnost vse bolj pomembna. Stena za hitrost je odlična za dobro aktivacijo telesa," poudarja Fonda.

Kdo ve, morda se bo kdo od slovenskih plezalcev mlajše generacije v prihodnje resneje lotil hitrostnega plezanja. Dejstvo je namreč, da je za zdaj to edina plezalna disciplina, ki bo na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 imela svoj komplet olimpijskih medalj, medtem ko bosta balvansko in težavnostno plezanje (spet) na sporedu v kombinaciji.


123 tekmovalcev iz 24 držav

Na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kopru bo nastopilo 123 tekmovalcev iz 24 držav, od tega tudi 17-članska slovenska reprezentanca.

Slovenska reprezentanca za tekmo v težavnosti v Kopru:

Ženski del: Janja Garnbret, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Tjaša Slemenšek, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar, ki se iz mladinskega svetovnega prvenstva v Dallasu v ZDA vrača z zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti, in Rebeka Kamin

Moški del: Luka Potočar, Domen Škofic, Milan Preskar, Martin Bergant, Matic Kotar, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik

V petek, 2. septembra bodo dopoldne na sporedu kvalifikacije, ob 20. uri polfinale, v soboto, 3. septembra bo ob 20. uri finale najboljše osmerice. Zdi se samoumevno, čeprav ni, da bo med njimi tudi Janja Garnbret, ki letos ne pozna drugega kot zmage. Kot je že večkrat poudarila, si na tekmah želi čim težjih smeri, kjer lahko pokaže svoje znanje in pripravljenost.

plezalna stena Koper | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bo smer dovolj zahtevna za Janjo Garnbret?

Njeno željo bo skušal uresničiti Adam Pustelnik, eden najbolj priznanih mednarodnih postavljavcev smeri, ki bo v Kopru vodja ekipe "route-setterjev", ti bodo postavili vse smeri na slovenski tekmi za svetovni pokal. Prav on je bil tisti, ki si je zamislil tudi zdaj že legendarno, izjemno zahtevno smer v Innsbrucku, ki je pošteno zdelala finalistke na prvi tekmi ob vrnitvi Garnbretove v karavano, in na olimpijskih igrah v Tokiu.

Pustelnik bo ob sebi imel še štiri postavljavce, Američana Brada Weaverja in Španca Sergia Verdasca ter Slovenca Miho Hribarja in Dominika Fona.

Kaj vse se  bo dogajalo pred in po tekmi, si lahko ogledate v spodnji tabeli:

PROGRAM tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju KOPER 2022

petek, 2. september

sobota, 3. september

9.00−15.00 Kvalifikacije
09.00−12.00 Program za OŠ in mlade z mini olimpijado
09.00−15.00 Plezanje na mobilni plezalni steni
17.00−19.30 Program na stojnicah in glasbeni program z DJ
20.00 Polfinale

09.00−15.00 Dan odprtih vrat Plus climbing centra
15.00−18.00 Državno prvenstvo v hitrostnem plezanju za mlajše in srednje kategorije
15.00−22.00 Spremljevalni program na stojnicah
18.00−19.30 Glasbeni program z DJ
19.30−20.00 Otvoritev finala
20.00−22.00 Finale
22.00−24.00 Koncert

 

Ne spreglejte