Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
12.40

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

športno plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Bern 2023

Četrtek, 10. 8. 2023, 12.40

8 mesecev, 2 tedna

PostFinance Arena v Bernu

Impozantna dvorana, v kateri Janja lovi naslove, kraj srečnega imena za še enega Slovenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Janja Garnbret BERN 2023 | Foto Lena Drapella/IFSC

Foto: Lena Drapella/IFSC

Sprehodili smo se po impozantni športni dvorani PostFinance Arena v Bernu v Švici, v kateri je Janja Garnbret v zadnjem tednu osvojila in proslavila (najmanj en) naslov svetovne prvakinje. Zanimivo je, da je leta 2019 v isti dvorani zmagoslavje doživel še en Slovenec, hokejist Jan Muršak, ki je z ekipo Berna osvojil naslov švicarskega državnega prvaka.

Od naše poročevalke | Foto: Dvorana PostFinance Arena v Bernu v Švici je gostiteljica vseh glavnih dogodkov letošnjega svetovnega prvenstva v športnem plezanju, od balvanskega in težavnostnega plezanja do kombinacije in tekem za paraplezalce, le kvalifikacijska serija na balvanih je potekala v manjši dvorani za curling.

dvorana Bern | Foto: Grega Valančič Foto: Grega Valančič

dvorana Bern | Foto: Grega Valančič Foto: Grega Valančič

Najbolj dominantna in raznovrstna športna plezalka Janja Garnbret je v njej osvojila že naslova svetovne prvakinje v balvanih in podprvakinje v težavnosti, nasmiha pa se ji še naslov v olimpijski kombinaciji, novem olimpijskem formatu, ki združuje balvansko in težavnostno plezanje in bo del olimpijskega programa v Parizu prihodnje leto.

Garnbretovi je dvorana všeč, predvsem pa jo navdušuje izjemno vzdušje, ki ga navijači vsakodnevno ustvarjajo na prizorišču. "Tribune so tako rekoč polne in krasno je tekmovati v takšnem okolju. Dvorana me v bistvu spominja na tisto iz Pariza 2016, tako da sem se takoj po prihodu počutila zelo domače. Napovedovali so sicer hudo vročino, ampak smo imeli tudi nekaj sreče, ker je bilo nekaj dni zapored zunaj kar hladno. Skratka, super dvorana, polne tribune. Kaj več si lahko želimo," je v izjavi za Sportal sporočila Korošica, ki ima danes prost dan, jutri pa bo šlo spet zares. V finale v kombinaciji (19.00), ki dobitnicam medalj že prinaša nastop v Parizu, se bo podala kot najboljša v polfinalu.

Janja Garnbret BERN 2023
Sportal Padec je pozabljen, Janja Garnbret suvereno v finale olimpijske kombinacije #video

Muršak v areni PostFinance proslavljal naslov prvaka Švice

Ogromna dvorana se primarno uporablja za hokej na ledu in je domača dvorana hokejske ekipe SC Bern, za katero je med sezonama 2018/2019 in 2019/2020 igral tudi slovenski hokejist Jan Muršak in v sezoni 2018/2019 celo slavil naslov švicarskega prvaka.

Jan Muršak je z ekipo Berna sezono 2018/2019 kronal z naslovom švicarskega prvaka.  | Foto: Guliverimage Jan Muršak je z ekipo Berna sezono 2018/2019 kronal z naslovom švicarskega prvaka. Foto: Guliverimage

Areno so odprli oktobra 1967. V svoji zgodovini je zamenjala več imen (Allmendstadion, BernArena ...), leta 2007 pa si je zaradi finančne podpore pri obnovi in razširitvi arene (kapaciteta se je takrat s 16.464 povečala na 17.131 gledalcev) za potrebe svetovnega prvenstva v hokeju leta 2009, ki je stala skoraj 110 milijonov evrov, finančna družba PostFinance zagotovila pravice do poimenovanja stadiona do leta 2023. Tempelj hokeja na ledu se od 16. avgusta 2007 imenuje PostFinance Arena.

Hokej, tenis, boks, wrestling in koncerti

Že omenjeno svetovno hokejsko prvenstvo leta 2009, ko je bila arena večkrat razprodana z 11.421 gledalci, ni edini športni dogodek najvišjega ranga, ki ga je dvorana gostila. V areni so v letih 1971 in 1990 izvedli svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, gostili so Davisov pokal, leta 2011 je v dvorani potekalo evropsko prvenstvo v umetnostnem drsanju, leta 2016 so tam izpeljali evropsko prvenstvo v športni gimnastiki za ženske in mladinsko kategorijo. Gostili so tudi tekme v wrestlingu, boksu in umetnostnem drsanju, v dvorani pa prirejajo tudi koncerte, glasbene dogodke, gostijo kongrese in razstave.

PostFinance Arena Bern | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Značilnost arene je, da ima največjo tribuno za stojišča na svetu v areni, s kapaciteto kar 10.422 oseb, in da je lastnica zanimivega rekorda. "Res je, s kapaciteto 17.031 navijačev smo še vedno evropski rekorderji v številu obiskovalcev na hokejskih tekmah," so nam potrdili v areni.

Tudi sicer hokejisti Berna redno uživajo v glasni navijaški kulisi. V sezoni 2008/2009 so si na primer tekme v dvorani v povprečju ogledali 16.203 gledalci, lani "le" 14.800 gledalcev, kar je približno 1.500 manj kot v letih pred covidom, a gre še vedno za izjemno številko.

PostFinance Arena Bern | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

18. svetovno prvenstvo v plezanju v znamenju rekordov

Na svetovnem prvenstvu v Bernu, ki je 18. svetovno prvenstvo v športnem plezanju, je nastopilo kar 428 športnic in športnikov (236 moških in 192 žensk) iz 54 držav, kar je rekord v številu nastopajočih na svetovnih prvenstvih v plezanju.

Balvansko plezanje: 252 (139 moških in 113 žensk)
Težavnostno plezanje: 261 (141 moških in 120 žensk)
Hitrostno plezanje: 143 (83 moških in 60 žensk) – brez slovenskih predstavnikov

Največ tekmovalcev je iz ZDA in Japonske, ki so v Bern pripotovale s kar 21 tekmovalci in tekmovalkami, Francijo je zastopalo 20 tekmovalcev, Italijo 19, Indonezija in Ukrajina sta imeli po 18 plezalcev, Slovenija pa deset. 

Preberite še:

Janja Garnbret Bern 2023
Sportal Tri Slovenke v boj za finale, Janja z najboljšim izhodiščem
Janja Garnbret
Sportal Tudi Janja Garnbret na pomoč svoji Koroški
Jakob Schubert, SP Bern težavnost
Sportal Izkušeni Avstrijec že četrtič svetovni prvak, 16-letni Japonec do srebra
Janja Garnbret, SP Bern težavnost
Sportal Janja Garnbret znova navdušila, tokrat za las boljša Japonka
Janja Garnbret, Bern 2023, polfinale
Sportal Janja Garnbret je spet blestela v polfinalu
Robert Prosinečki
Sportal Na današnji dan (6. avgust)
Janja Garnbret Bern 2023
Sportal Janja Garnbret do sedmega naslova svetovne prvakinje, z mislimi pa pri žrtvah poplav #video

 

Ne spreglejte