Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
23.06

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

Natisni članek

Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Ferrari Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Red Bull Racing Max Verstappen Sergio Perez Vn Mehike Formula 1

Nedelja, 29. 10. 2023, 23.06

5 mesecev, 3 tedne

VN Mehike

Trčenja, rdeča zastava, samo prvak je nedotakljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48
VN Mehike Sergio Perez Red Bull Charles Leclerc | Huronski vzklik razočaranja s tribun, ko je v prvem zavoju trčil Sergio Perez. | Foto Reuters

Huronski vzklik razočaranja s tribun, ko je v prvem zavoju trčil Sergio Perez.

Foto: Reuters

Max Verstappen se je na četrtem mestu večne lestvice izenačil z Alainom Prostom. Na VN Mehike je zmagal petič in s tem dosegel 51. zmago v formuli 1. Drugo mesto je na prekinjeni dirki (nesreča Kevina Magnussena) osvojil Lewis Hamilton, tretje pa Charles Leclerc, pa čeprav je vanj v prvem zavoju trčil Sergio Perez. Domači adut je z odstopom razočaral več kot sto tisoč navijačev na dirkališču bratov Rodriguez.

VN Mehike  Charles Leclerc Ferrari
Sportal Kvalifikacije presenečenj: Ferrari v prvi vrsti, Ricciardo četrti

Max Verstappen je v Mehiki zmagal že petič. To je ob Avstriji njegova najuspešnejša dirka. | Foto: Reuters Max Verstappen je v Mehiki zmagal že petič. To je ob Avstriji njegova najuspešnejša dirka. Foto: Reuters Max Verstappen (Red Bull) je dosegel nov rekord. Na VN Mehike, 19. dirki sezone, je dosegel 16. zmago letos. Toliko dirk v eni sezoni ni osvojil še nihče. Obenem je to njegova 51. zmaga v karieri dirkača formule 1. Pred njim so tako samo še Sebastian Vettel (53), Michael Schumacher (91) in Lewis Hamilton (103).

Večino dela je opravil že na štartu 71 krogov dolge velike nagrade, ko je speljal mnogo bolje kot Charles Leclerc in Carlos Sainz (oba Ferrari), ki sta bila v prvi vrsti. Že na polovici štartne ravnine je bil kolo ob kolesu z Leclercom. Odlično je speljal tudi Sergio Perez (Red Bull) s petega mesta. Dirkača Red Bulla sta pred prvim zavojem v sendvič zaprla Monačana. Nizozemec je po notranji liniji prvi zapeljal v zavoj, Mehičan pa je napadel preveč agresivno in zadel v sprednjo levo pnevmatiko in krilce Leclercovega dirkalnika. Domači adut se je zavrtel in odstopil, več kot sto tisoč njegovih navijačev pa je na glas zavzdihnilo od razočaranja.

VN Mehike:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Lewis Hamilton (Mercedes) +13,8
3. Charles Leclerc (Ferrari) +23,1
4. Carlos Sainz (Ferrari) +27,1
5. Lando Norris (McLaren) +33,2
6. George Russell (Mercedes) +41,0
7. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) +41,5
8. Oscar Piastri (McLaren) +43,1
9. Alex Albon (Williams) +48,5
10. Esteban Ocon (Alpine) +62,8
11. Pierre Gasly (Alpine) +66,2
12. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +78,9
13. Nico Hülkenberg (Haas) +80,3
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +80,5
15. Guanju Džov (Alfa Romeo) +81,6
Odstop: 16. Logan Sargeant (Williams), Lance Stroll (Aston Martin), Fernando Alonso (Aston Martin), Kevin Magnussen (Haas), Sergio Perez (Red Bull)

Sergio Perez je odlično štartal, a že v prvem zavoju zapravil možnosti za prvo domačo zmago. | Foto: Reuters Sergio Perez je odlično štartal, a že v prvem zavoju zapravil možnosti za prvo domačo zmago. Foto: Reuters Drugi prelomni trenutek dirke se je zgodil na polovici, v 35. krogu, ko je v enem od desnih zavojev Kevin Magnussen (Haas) nenadoma zavil v levo, se zavrtel in raztreščil svoj dirkalnik v zaščitnih gumah. Očitno se mu je polomila obesa na zadnji levi pnevmatiki. Komisarji so tako dirko z rdečo zastavo prekinili. Različne taktike menjave pnevmatik so tako splavale po vodi (Ferrari je poskušal z enim samim postankom).

Po pol ure se je dirka nadaljevala s stoječim štartom, v drugo ni bilo zapleta. Hamilton je z Mercedesom nadaljeval s hitrejšimi rumenimi gumami in prehitel Leclerca. Čeprav te gume ne zdržijo tako dolgo, ga v zaključku dirke dirkač Ferrarija ni več ujel, seveda pa sam ni bil konkurenčen Verstappnu, ki je ciljno črto prečkal 13 sekund pred njim. Četrto mesto je osvojil Sainz, peto pa Lando Norris (McLaren), ki je v zadnjih krogih prehiteval drugega za drugim, na koncu tudi Georgea Russlla (Mercedes). Dirkač McLarna je po ponesrečenih kvalifikacijah štartal s 17. mesta. S sedmim mestom je bil zadovoljen tudi povratnik po poškodbi Daniel Ricciardo (Alpha Tauri).

Skupni seštevek (19/22)

1. Max Verstappen (Red Bull) 491 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 240
3. Lewis Hamilton (Mercedes) 220
4. Carlos Sainz (Ferrari) 183
5. Fernando Alonso (Aston Martin) 183
6. Lando Norris (McLaren) 169
7. Charles Leclerc (Ferrari) 166
8. George Russell (Mercedes) 166
9. Oscar Paistri (McLaren) 151
10. Pierre Gasly (Alpine) 87

1. Red Bull Honda 731 točk
2. Mercedes 371
3. Ferrari 349
4. McLaren Mercedes 256
5. Aston Martin Mercedes 236
6. Alpine Renault 101

Max Verstappen je v Mehiki zmagal petič. Takole si je na zmagovalnem odru nadel sombrero. | Foto: Reuters Max Verstappen je v Mehiki zmagal petič. Takole si je na zmagovalnem odru nadel sombrero. Foto: Reuters

 Lewis Hamilton | Foto: Reuters Lewis Hamilton Foto: Reuters V boju za skupno drugo mesto v letošnjem prvenstvu je tako Hamilton nekoliko zmanjšal razliko. Potem ko je pred tednom dni v Austinu že prišel povsem blizu, a po diskvalifikaciji zaradi tehničnih nepravilnosti na dirkalniku izgubil drugo mesto, je zdaj izkoristil odstop Pereza. Razlika med njima je po novem 20 točk (220-240). Verstappen jih ima na vrhu že 491.

Sezona 2023 se s polno hitrostjo nadaljuje že prihodnji konec tedna, ko sledi še ena klasika - VN Brazilije v Interlagosu. Po treh dirkah v septembru in oktobru zdaj sledijo še tri v novembru, zadnje tri dirke sezone.

Kako se je dirka razpletala

CILJ!. Verstappen je zmagovalec Mehike, Hamilton drugi, nato pa oba Ferrarija, ki sta bila v prvi štartni vrsti, Norris je s 17. napredoval na četrto mesto.


Predzadnji krog: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Sainz, 5. Norris, 6. Russell, 7. Ricciardo, 8. Piastri, 9. Albon, 10. Ocon

Še 4 krogi: Russllu ni uspelo zadržati Norrisa, ki je zdaj že peti. Pa je bil na 17. štartnem mestu.

Še 5 krogov: Ocon je za 10. mesto, za zadnjo točko prehitel Hülkenberga. Verstappen se bliža 51. zmagi, s katero se bo izenačil s Prostom.

Še 8 krogov: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Sainz, 5. Russell, 6. Norris, 7. Ricciardo, 8. Piastri, 9. Albon, 10. Hülkenberg

Še 10 krogov: Norris je prehitel še Ricciarda, dosegljiv mu je tudi še Russell. V ospredju je neogrožen prvak Verstappen.

Še 12 krogov: Hamilton ima 12 sekund zaostanka za vodilnim, se mu pa Ferrarija ne približujeta (pet sekund zaostaja Leclerc).

Še 15 krogov: Piastri je spustil naprej Norrisa, ki je zelo hiter in pridobiva mesto za mestom, da bo poskusil z napadom na Riccida.

Še 18 krogov: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Sainz, 5. Russell, 6. Ricciardo, 7. Piastri, 8. Norris, 9. Albon, 10. Hülkenberg

Še 20 krogov: Hamiltonu rumene gume že popuščajo, zaostanek za Verstappnom se veča, zdaj znaša že osem sekund.

Še 22 krogov: Drugič v dveh krogih trčenje Cunoda in Piastrija v boju za sedmo mesto. Japonec se je zdaj zavrtel in izgubil nekaj mest.

Še 24 krogov: Oba Mercedesa imata rumene gume, Verstappen, Ferrarija in Ricciardo pa bolj vzdržljive bele.

Še 26 krogov: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Sainz, 5. Russell, 6. Ricciardo, 7. Piastri, 8. Cunoda, 9. Albon, 10. Hülkenberg

Še 28 krogov: Hamilton je štiri sekunde za Verstappnom in se mu ne približuje, Ferrarija pa izgubljata. Russell in Ricciardo sta že tik za Sainzom.

Še 31 krogov: Hamilton brezkompromisno mimo Leclerca na drugo mesto. Pred prvim zavojem je še malo zapeljal na travo.

Še 32 krogov: Verstappen ima že dve sekundi prednosti, Hamilton napada Leclerca, Russell pa Sainza.

Še 34 krogov: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Hamilton, 4. Sainz, 5. Russell, 6. Ricciardo, 7. Piastri, 8. Cunoda, 9. Albon, 10. Hülkenberg

Še 36 krogov: Prvi štart je bil zelo dramatičen, kako bo v drugem poskusu? Verstappen je dobro speljal in brez težav zadržal prvo mesto. Leclerc je odbil napad Hamiltona.

Še 36 krogov:
Sledil bo stoječi štart (22.15), večina je na belih gumah in te znajo biti za štart zelo neugodne, se boji Leclerc.

35. krog (rdeča zastava, prekinitev dirke): 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Hamilton, 4. Sainz, 5. Ricciardo, 6. Piastri, 7. Russell, 8. Cunoda, 9. Hülkenberg, 10. Norris, 11. Gasly, 12. Albon.

34. krog: Silovito trčenje Magnussena, v desnem zavoju ga je obrnilo v levo (počila mu je zadnja leva obesa). Povsem raztreščen dirkalnik. Z njim je vse v redu. Varnostni avto in zato "zastonj" postanek za Verstappna, ki tako ne bo izgubil mesta v primerjavi z Leclercom in Hamiltonom. Popraviti je treba zaščitne gume in pomesti stezo.

33. krog:
1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Hamilton, 4. Sainz, 5. Ricciardo, 6. Piastri, 7. Russell, 8. Norris, 9. Albon, 10. Cunoda

32. krog: V bokse še Leclerc in Verstappen je znova vodilni. Monačan se je vrnil na drugo mesto, a 16 sekund za Nizozemcem in tri pred Hamiltonom.

31. krog: Sainz v bokse, Leclerc ima še pet sekund prednosti pred Verstappnom.

30. krog: Verstappen mimo Sainza, ki še ni bil v boksih, na drugo mesto. 

28. krog: Ferrari, ki ima običajno težave z obrambo gum, tvega s taktiko enega postanka. Verstappen je kljub postanku Sainza že ujel.

27. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Ricciardo, 5. Hamilton, 6. Gasly, 7. Albon,  8. Pistri, 9. Bottas, 10. Russell.

25. krog: Hamilton na postanek, na bele gume, poskusil bo odpeljati do konca. Verstappen še mimo Ricciarda in je že tretji, za Ferrarijema.

23. krog: Ferrarija zdaj na prvih dveh mestih, v mislih imajo en sam postanek. Pri Verstappnu dva? Je pa prvak že prehitel Russlla in Piastrija in je zdaj peti.

20. krog: Verstappen prvi iz prve deseterice na postanek v bokse.

18. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Ricciardo, 6. Piastri, 7. Russell, 8. Hülkenberg, 9. Gasly, 10. Albon

16. krog: Verstappen zdaj dobre štiri sekunde pred Leclercom in sedem pred Sainzom. Hamilton je vse bliže dirkaču Ferrarija.

12. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Ricciardo, 6. Piastri, 7. Russell, 8. Hülkenberg, 9. Gasly, 10. Džov ... 14. Norris

11. krog: Hamilton na koncu najdaljše, prve ravnine vendarle mimo Ricciarda.

9. krog: Leclerc ohranja samo dve sekundi zaostanka za vodilnim. Hamilton ne more ogroziti četrtega Ricciarda z Alpha Taurijem. Sta pa sedem sekund za Verstappnom.

5. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Ricciardo, 5. Hamilton, 6. Piastri, 7. Russell, 8. Hülkenberg, 9. Gasly, 10. Džov ... 15. Norris

3. krog: Čeprav na Leclercovem dirkalniku manjka del sprednjega krilca, lahko vozi naprej, a na drugem mestu že zaostaja dve sekundi za Verstappnom. Hitro vodstvo aktualnega prvaka je slaba novica za zanimivost dirke.

Štart! Slab štart Leclerca, odličen za Verstappna in Pereza. V prvi zavoj Verstappen po notranji strani, s Perezom sta stisnila v sredino Leclerca. Trčenje Mehičana v Monačana. Domači adut se je zavrtel in nadaljuje z zadnjega mesta proti boksom, dirkač Ferrarija pa s poškodovanim sprednjim krilcem ostaja drugi. Razočaranje Mehičanov na tribunah.

Krog za ogrevanje.

Štartna mesta:
1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Ricciardo, 5. Perez, 6. Hamilton, 7. Piastri, 8. Russell, 9. Bottas, 10. Džov.

Še 10 min do štarta: Sončen dan v Ciudadu de Mexicu, več kot sto tisoč glasnih navijačev, vsi za prvo domačo zmago Sergia Pereza.
VN Mehike Sergio Perez Red Bull
Sportal Odličen obet: v pol sekunde razmaka vozniki sedmih ekip
Max Verstappen
Sportal Rekordna 16. zmaga? Verstappen ima še drznejši načrt.
Baku šprint Leclerc Perez
Sportal Obrnjen štartni vrsti red in milijon denarne nagrad
Lewis Hamilton
Sportal Šok! Fia naknadno diskvalificirala Hamiltona in Leclerca.
Ne spreglejte