Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
17.00

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Toto Wolff Christian Horner VN ZDA Formula 1

Torek, 24. 10. 2023, 17.00

6 mesecev

Šprinterske dirke

Obrnjen štartni vrsti red in milijon denarne nagrad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Baku šprint Leclerc Perez | Šprinterska dirka v Bakuju. Sledi še šprint v Interlagosu. | Foto Reuters

Šprinterska dirka v Bakuju. Sledi še šprint v Interlagosu.

Foto: Reuters

Milijon dolarjev za prvaka šprinterskih dirk. Obrnjen štartni vrstni red. Ker tudi v tretjem letu šprinterske dirke formule 1 niso dale dovolj drame, imajo šefi ekip kar nekaj revolucionarnih idej, kako ga spremeniti za sezono 2024.

Lewis Hamilton
Sportal Šok! Fia naknadno diskvalificirala Hamiltona in Leclerca.

Tudi v tretji sezoni se format šprinterske dirke formule 1 ni izkazal za dovolj atraktivnega. V prvih dveh so bile po tri šprinterske dirke, ki so odločale o štartnem vrstnem redu za glavno dirko, a zato nihče ni želel preveč tvegati. Letos so tako uvedli samostojni format – s kvalifikacijami za šprint in nato šprintom, ko se je dirkalo samo za točke od osem do ena. Skupaj jih bo še šest, zadnje v Austinu z izjemo prvega kroga ni ponudila veliko drame. Tudi navijači vstopnic za soboto niso razgrabili tako kot za nedeljo. Vemo, da svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) nad "šprintersko soboto" ni navdušen, imajo pa zdaj kar nekaj idej, kako izboljšati šprint, šefi ekip.

Tri od petih šprintov letos je dobil Max Verstappen. Tudi minulo soboto v Austinu. | Foto: Reuters Tri od petih šprintov letos je dobil Max Verstappen. Tudi minulo soboto v Austinu. Foto: Reuters Uradnega predloga še ni, se pa o spremembi šprinta za sezono 2024 že pogovarjajo. Kot piše motosport.com, so možne velike spremembe. Na mizi so naslednje ideje: povsem samostojen seštevek, ki bi dal prvaka šprinterskih dirk; milijon ameriških dolarjev denarne nagrade (če bi dobili pokrovitelja); obrnjen štartni vrstni red (vsaj prvih deset, če ne kar celotne štartne vrste). Tako bi dirkače in ekipe vzpodbudili k pravemu dirkanju, torej k doseganju zares hitrih časov in k prehitevanju. Zdaj si za tisto peščico točk nihče ne želi zares tvegati, da ne bi v primeru kakšne nesreče samo povzročil stroškov ekipi in dodatno delo mehanikom pred nedeljsko dirko.

Vprašanje pa, če bo prišlo do dogovora. "Dodati je treba nekaj več tveganja. Lahko bi obrnili štartni vrstni red prvih desetih ali pa dvignili število točk. Da se bo dirkačem res splačalo dirkati na polno," je po šprintu v Austinu povedal vodja Red Bullove ekipe Christian Horner. Njegov kolega na čelu Mercedesa Toto Wolff razmišlja drugače, bolj kot Verstappen: "Sem konzervativen, kar se tiče dirkanja. Raje nimam šprinta, kot pa da začnemo nekaj zapletati. Obrnjeni vrstni red je bolj v slogu nižjih formul. Ustvarjanje umetnih pogojev za šprint po moje ni prava stvar. Ekipe bomo skupaj s Stefanom Domenicalijem že ugotovile, kaj je najboljša stvar." 

Milijon dolarjev kazni
Ko že omenjamo milijon dolarjev. Na tak znesek je FIA dvignila najvišjo možno denarno kazen za prekrške dirkačev formule ena. Doslej je bila najvišja možna kazen 250 tisoč dolarjev. Kaj točno bi morali storiti, da bi dobili takšno kazen, sicer ni določeno. Lewis Hamilton (Mercedes) je denimo v Katarju po odstopu prečkal stezo, kar je nevarno in seveda ni dovoljeno, in je zato prejel 50 tisoč dolarjev kazni (52.500 evrov).
VN ZDA Max Verstappen
Sportal Jubilejna 50. Verstappna ne ustavijo ne zavore ne šesto štartno mesto.
VN ZDA šprint Max Verstappen Charles Leclerc
Sportal Agresiven štart Verstappna za zmago, novo upanje za Hamiltona
Montreal Lewis Hamilton Mercedes
Sportal Stroški ekipe F1 so vrtoglavi, a lahko so tudi prihodki
Ne spreglejte