Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
9.00

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

McLaren Ferrari Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Charles Leclerc Lando Norris Lewis Hamilton Vn Mehike VN ZDA Formula 1

Petek, 27. 10. 2023, 9.00

5 mesecev, 3 tedne

Napoved VN Mehike

Rekordna 16. zmaga? Verstappen ima še drznejši načrt.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Max Verstappen | Ne le 16 zmag, Max Verstappen jih letos želi 19. | Foto Reuters

Ne le 16 zmag, Max Verstappen jih letos želi 19.

Foto: Reuters

Čeprav je drugi v seštevku, bo sezono razočaranj Sergio Perez poskušal popraviti ta konec tedna na domači VN Mehike, na dirki z najboljšim vzdušjem. A Max Verstappen ima drugačen načrt: zmagati želi na vseh dirkah do konca leta. Medtem Lewis Hamilton in Charles Leclerc še objokujeta diskvalifikacijo na pretekli VN ZDA. Britanec celo trdi, da je bilo še več drugih dirkalnikov neskladnih s pravili, a so se izmuznili brez kazni, ker komisarji pač ne morejo izmeriti vseh 20 dirkalnikov.

Baku šprint Leclerc Perez
Sportal Obrnjen štartni vrsti red in milijon denarne nagrad

Na dirkališču bratov Rodriguez je vedno izjemno vzdušje, kot na mehiški rokoborbi. | Foto: Guliverimage Na dirkališču bratov Rodriguez je vedno izjemno vzdušje, kot na mehiški rokoborbi. Foto: Guliverimage Iz Austina v Teksasu se je karavana formule 1 preselila nekoliko južneje, v mehiško prestolnico Ciudad de Mexico. Mehiški navijači Sergia Pereza so bili že severno od meje najglasnejši, ta konec tedna bodo še toliko bolj. VN Mehike velja za dirko z najboljšim in najglasnejšim navijaškim vzdušjem, še posebej v zadnji kombinaciji zavojev, ko dirkači zavijejo na bejzbolski stadion. Na dirkališču bratov Rodriguez bo dirka formule 1 24., osmič v moderni dobi. Zanimivo, to je dirkališče, kjer ni najuspešnejši Lewis Hamilton ali Michael Schumacher, temveč zadnji svetovni prvak. Max Verstappen je tu zmagal že štirikrat. 

Zadnjih šest zmagovalcev VN Mehike:

2022
– Max Verstappen (Red Bull)
2021 – Max Verstappen (Red Bull)
2019 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2018 – Max Verstappen (Red Bull)
2017 – Max Verstappen (Red Bull)
2016 – Lewis Hamilton (Mercedes)

Letos presegel že tri legende, lahko še dve

Max Verstappen je na dirki na najvišji nadmorski višini zmagal že štirikrat. | Foto: Reuters Max Verstappen je na dirki na najvišji nadmorski višini zmagal že štirikrat. Foto: Reuters Čeprav ima šele 26 let, v kraljici avtomotošporta nastopa že deveto sezono. In podira mejnike drugega za drugim. Preteklo nedeljo je na VN ZDA dosegel že 50. zmago, pred njim so tako samo še Alain Prost (51), Sebastian Vettel (53), Schumacher (91) in Hamilton (103). Na preostalih štirih dirkah letošnjega prvenstva tako lahko padeta še Prost in Vettel. Letos je že presegel Ayrtona Senno (41), Fernanda Alonsa (32) in Nigela Mansella (31). Na poti do svojega tretjega zaporednega naslova je do zdaj dosegel že 15 zmag, s čimer je izenačil svoj lanski rekord po številu zmag v enem letu. "Rad bi zmagal na vseh dirkah do konca leta. Tak je moj cilj. Vem pa, da bo težko. Osredotočen sem na vsako dirko, na vsako zmago posebej, ne pa na določeno število," pravi svetovni prvak.

Skupni seštevek pred VN Mehike:

1. Max Verstappen (Red Bull) 466 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 240
3. Lewis Hamilton (Mercedes) 201
4. Fernando Alonso (Aston Martin) 183
5. Carlos Sainz (Ferrari) 171
6. Lando Norris (McLaren) 159
7. Charles Leclerc (Ferrari) 151
8. George Russell (Mercedes) 143

1. Red Bull Honda 706 točk
2. Mercedes 344
3. Ferrari 322
4. McLaren Mercedes 242
5. Aston Martin Mercedes 236
6. Alpine Renault 100

Sergio Perez je letos dobil dve dirki, a nazadnje na četrti veliki nagradi sezone v Azerbajdžanu. Nato so sledila razočaranja. Doma želi to popraviti. Na prejšnjih dveh dirkah v Ciudadu de Mexicu je bil obakrat tretji. | Foto: Reuters Sergio Perez je letos dobil dve dirki, a nazadnje na četrti veliki nagradi sezone v Azerbajdžanu. Nato so sledila razočaranja. Doma želi to popraviti. Na prejšnjih dveh dirkah v Ciudadu de Mexicu je bil obakrat tretji. Foto: Reuters

Hamilton: Še več dirkalnikov je bilo neskladnih, a so ušli kazni

Charles Leclerc in Lewis Hamilton sta bila po dirki v ZDA diskvalificirana. | Foto: Reuters Charles Leclerc in Lewis Hamilton sta bila po dirki v ZDA diskvalificirana. Foto: Reuters Ob prihodu v Ciudad de Mexico je bila sicer prva tema pogovorov diskvalifikacija Lewisa Hamiltona (Mercedes) in Charlesa Leclerca (Ferrari) na ameriški VN. Osnovna plošča na podvozju njunih dirkalnikov namreč po dirki ni bila dovolj debela. Mercedes je napako priznal, kot razlog zanjo pa navedel neravno stezo v Austinu. "Pravila so pravila in zapisana so črno na belem. Diskvalifikacija je bila upravičena. Takšno je pač življenje," je odločitev komentiral Leclerc, ki je bil pred diskvalifikacijo šesti. "Ko sem prišel z novinarske konference, sem želel v ledeno kopel, pa je za mano pritekel Toto Wolff in mi povedal, kaj se je zgodilo. Bil sem res razočaran, saj sem imel res odlično dirko," pa je povedal Hamilton, ki je bil drugi, še nikoli letos tako blizu Verstappnu. V boju za končno drugo mesto je tako izgubil pomembne točke, Perez ima zdaj 39 točk prednosti.

Lewis Hamilton je ob prihodu v Mehiko dejal, da so številni ušli diskvalifikaciji. | Foto: Reuters Lewis Hamilton je ob prihodu v Mehiko dejal, da so številni ušli diskvalifikaciji. Foto: Reuters Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) so po dirki izmerili ploščo na podvozju na štirih dirkalnikih. Tisti na Verstappnovem red bullu in mclarnu Landa Norrisa sta bili dovolj debeli. FIA je torej sledila običajnemu protokolu, da izmeri le naključne dele naključnih štirih dirkalnikov, pa čeprav sta bila od teh kar dva neskladna pri isti stvari in so se številni pritoževali, kako nevarna je bila steza v Austinu. Naslednje Hamiltonove besede so zato še toliko bolj zanimive: "Od več virov sem slišal, da je bilo še več drugih dirkalnikov neskladnih, ampak jih niso izmerili in so ušli kazni. Tukaj sem že 16 let in že nekajkrat je bilo tako, da so se nekateri izmuznili, ker pač niso bili preverjeni." Sedemkratni prvak zato poziva, naj FIA to uredi, da bodo stvari za vse poštene. S FIE so sporočili, da preprosto nimajo dovolj časa, da bi preverili vse dele vseh dirkalnikov, saj jih morajo ekipam vrniti pravočasno, da jih te pripravijo za prevoz na naslednje dirkališče.

Po dveh šprinterskih koncih tedna je v mehiški prestolnici znova na sporedu običajen dirkaški konec tedna s tremi treningi, sobotnimi kvalifikacijami in nedeljsko dirko. S prvim treningom se zares začne ob 20.30 po srednjeevropskem času. Kvalifikacije bodo v soboto ob 23.00, dirka pa v nedeljo ob 21. uri.

Časovnica VN Mehike

Petek, 27. 10.:

20.30 1. trening
00.00 2. trening

Sobota, 28. 10.:
19.30 3. trening
23.00 kvalifikacije

Nedelja, 29. 10.:
21.00 dirka
Lewis Hamilton
Sportal Šok! Fia naknadno diskvalificirala Hamiltona in Leclerca.
VN ZDA Max Verstappen
Sportal Jubilejna 50. Verstappna ne ustavijo ne zavore ne šesto štartno mesto.
VN ZDA šprint Max Verstappen Charles Leclerc
Sportal Agresiven štart Verstappna za zmago, novo upanje za Hamiltona
Ne spreglejte