Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 6. 2023,
21.40

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

Natisni članek

Haas Nico Hülkenberg Mercedes George Russell Lewis Hamilton Aston Martin Fernando Alonso Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc VN Kanade

Nedelja, 18. 6. 2023, 21.40

10 mesecev, 2 tedna

VN Kanade

Verstappen kot Senna, Ferrari le rešil nekaj točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36
Montreal Max Verstappen | Max Verstappen je z 41. zmago izenačil dosežek Ayrtona Senna. To je stota Red Bullova zmaga. | Foto Reuters

Max Verstappen je z 41. zmago izenačil dosežek Ayrtona Senna. To je stota Red Bullova zmaga.

Foto: Reuters

Max Verstappen je s šesto zmago v sezoni dosegel svojo 41. v karieri in s tem izenačil dosežek legendarnega Ayrtona Senne. To je Red Bullova stota zmaga v formuli 1. Aktualni prvak znova ni imel pravega tekmeca. Na VN Kanade je na drugem mestu končal Fernando Alonso (Aston Martin), na tretjem pa Lewis Hamilton (Mercedes). Ferrarija sta s postankom manj končala na četrtem in petem mestu.

Montreal Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappen piše zgodovino: lahko se bo primerjal s Senno

Verstappen je na štartu zadržal vodstvo, Hamilton pa je prehitel Alonsa. | Foto: Reuters Verstappen je na štartu zadržal vodstvo, Hamilton pa je prehitel Alonsa. Foto: Reuters Pred osmo dirko sezone je Fernando Alonso (Aston Martin) govoril, da Maxu Verstappnu (Red Bull) tokrat ne bo tako lahko zmagati. A se je zmotil. V nasprotju s soboto je bilo v Montrealu sončno in na suhi stezi aktualni svetovni prvak še šestič letos ni imel tekmeca. To je njegova 41. zmaga, za Red Bull pa stota. Po konstruktorski pokal je prišel glavni inženir ekipe Adrian Newey. Po 70 odpeljanih krogih je imel Nizozemec sicer "samo" devet sekund prednosti pred drugouvrščenim Alonsom in 14 pred tretjim Lewisom Hamiltonom (Mercedes). Razlog je bil predvsem to, da je sredi dirke varnostni avto strnil konkurenco. Po odličnem štartu je Hamilton Alonsa prehitel še pred prvim zavojem, sredi dirke pa se je Španec z lepim prehitevalnim manevrom vrnil pred Britanca.

Za najbolj dramatičen trenutek VN Kanade je poskrbel George Russell (Mercedes), ki je v 12. krogu zapeljal ostro čez robnike, izgubil zadek dirkalnika in treščil v betonsko ogrado. Zato je pripeljal varnostni avto. Mlademu britanskemu dirkaču se je kljub poškodbi zadnje desne gume in sprednjega krilca uspelo pripeljati v bokse in nadaljevati dirko. Je pa pozneje vendarle odstopil, razlog pa so bile izrabljene zavore. 

Na zmagovalnem balkonu lastniki skupaj kar 11 naslovov svetovnega prvaka.  | Foto: Reuters Na zmagovalnem balkonu lastniki skupaj kar 11 naslovov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

VN Kanade, končni vrstni red: 

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Fernando Alonso (Aston Martin) +9,7
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +14,1
4. Charles Leclerc (Ferrari) +18,6
5. Carlos Sainz (Ferrari) +21,5
6. Sergio Perez (Red Bull) +51,0
7. Alex Albon (Williams) +60,8
8. Esteban Ocon (Alpine) +61,6
9. Lance Stroll (Aston Martin) +64,4
10. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +64,4
11. Oscar Piastri (McLaren) +65,1
12. Pierre Gasly (Alpine) +65,2
13. Lando Norris (McLaren) +68,3
14. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +73,4
15. Nico Hülkenberg (Haas) +1krog
16. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1krog
17. Kevin Magnussen (Haas) +1krog
18. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +1krog
Odstop: George Russell (Mercedes), Logan Sargeant (Williams)

Skupni seštevek (8/22):

1. Max Verstappen (Red Bull) 195 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 126
3. Fernando Alonso (Aston Martin) 117
4. Lewis Hamilton (Mercedes) 102
5. Carlos Sainz (Ferrari) 68
6. George Russell (Mercedes) 65
7. Charles Leclerc (Ferrari) 54
8. Lance Stroll (Aston Martin) 37

1. Red Bull Honda 321 točk
2. Mercedes 167
3. Aston Martin Mercedes 154
4. Ferrari 122
5. Alpine Renault 44
6. McLaren Mercedes 17

Charles Leclerc je bil četrti, končno se je Ferrariju izšla taktika. | Foto: Reuters Charles Leclerc je bil četrti, končno se je Ferrariju izšla taktika. Foto: Reuters Končno je s taktiko zadel tudi Ferrari. Charles Leclerc in Carlos Sainz sta bila na 10. in 11. štartnem mestu, zato so se odločili za en sam postanek (najboljši so pnevmatike menjali dvakrat). In tako sta Monačan in Španec pripeljala na četrto in peto mesto, zaostala pa sta 18 oziroma 21 sekund. Prvič letos nista imela težav s preveliko obrabo pnevmatik. Z enako taktiko je še večji podvig uspel Alexu Albonu v manj konkurenčnem Williamsu (pred to dirko so imeli le eno točko), ki je osvojil sedmo mesto in so ga gledalci izbrali za dirkača dirke. Novo razočaranje pa je doživel Sergio Perez (Red Bull), ki je bil po dveh zmagah na začetku sezone v igri za naslov prvaka, odtlej pa nikakor ne sledi ritmu ekipnega kolega. Po 12. štartnem položaju je pripeljal na osmo mesto, s kar 51 sekundami zaostanka.

Z zmago na dirkališču Gilles-Villeneuve je branilec naslova povečal naskok v skupnem seštevku pred prvim zasledovalcem na 69 točk. Naslednja dirka čez 14 dni bo priložnost za praznovanje v moštvu Red Bulla. Karavana se namreč seli v avstrijski Spielberg, na domačo progo tega moštva, kjer bo na sporedu tudi šprinterska dirka.

Kako se je dirka razpletala.

Cilj! Verstappen je zmagovalec, njegova 41. zmaga, s katero se je izenačil s Senno.
Stota zmaga za Red Bull. Alonso je drugi, Hamilton pa tretji, že desetič na stopničkah v Kanadi. Ferrarija s postankom manj četrti in peti, enako Albon z Williamsom na sedmem mestu.

Še 6 krogov: 1. Verstappen, 2. Alonso +7,3, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Perez, 7. Albon, 8. Ocon, 9. Norris, 10. Bottas, 11. Stroll, 12. Piastri

Še 10 krogov: Hamilton je zaostanek za Alonsom zmanjšal na manj kot dve sekundi. Ima mehkejše gume, Alonso pa težave z zavorami.

Še 12 krogov: 1. Verstappen, 2. Alonso +7,3, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Perez, 7. Albon, 8. Ocon, 9. Bottas, 10. Norris, 11. Stroll, 12. Piastri

Še 16 krogov: Miren razplet dirke. Verstappen je sedem sekund pred Alonsom, ta pa tri pred Hamiltonom. Russell, ki se je kljub nesreči prebil nazaj na osmo mesto, je zdaj parkiral v boksih (obraba zavor).

Še 25 krogov: 1. Verstappen, 2. Alonso +4,6, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Perez, 7. Albon, 8. Russell, 9. Ocon, 10. Bottas, 11. Norris, 12. Stroll.

42. krog: Alonso in Hamilton, ki dirkata za drugo mesto, na drugi postanek. In krog pozneje na drugo menjavo pnevmatik še vodilni Verstappen.

39. krog: McLarna in Ocon že na drugem postanku, Ferrarija pa zdaj peljeta na prvega in edinega.

36. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +3,3, 3. Hamilton, 4. Leclerc*, 5. Sainz*, 6. Perez*, 7. Ocon*, 8. Bottas*, 9. Norris, 10. Piastri (*brez postanka)

32. krog od 70: Vodilni Verstappen ima dobrih pet sekund prednosti pred Alonsom, ta pa slabe tri pred Hamiltonom. Ferrarija na četrtem in petem mestu še brez postanka (sta tri sekunde za Hamiltonom).

26. krog: 1. Verstappen, 2. Alonso +3,3, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Perez, 7. Ocon, 8. Bottas, 9. Norris, 10. Piastri ... 19. Russell.

23. krog: Prehitevanje za drugo mesto! Alonso mimo Hamiltona.

21. krog: Russllu je uspelo pripeljati v bokse in po menjavi sprednjega krilca in pnevmatik nadaljuje dirko na 19. mestu. Z okvaro Williamsa je odstopil Logan Sargeant. Brez kazni za Mercedesa in Hamiltona, potem ko je v boksih skoraj trčil z Alonsom.

18. krog: Varnostni avto se je umaknil, brez sprememb po letečem štartu, Verstappen si je takoj pripeljal dobro sekundo prednosti.

15. krog: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Alonso, 4. Leclerc*, 5. Sainz*, 6. Perez*, 7. Magnussen*, 8. Bottas*, 9. Ocon, 10. Piastri, 11. Norris, 12. Albon (*brez postanka)

12. krog: Varnosti avto. Russell je razbil svoj dirkalnik. Šel je prek robnika, odneslo mu je zadek in z zadnjo desno pnevmatiko je trčil v zid. Nato še s sprednjim krilcem. Vodilni trije Verstappen, Hamilton, Alonso takoj peljejo na prvi postanek. Hamilton in Alonso sta v boksih skoraj trčila, Mercedes je nevarno spustil svojega dirkača po menjavi gum.

8. krog: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Alonso, 4. Russell, 5. Ocon, 6. Piastri, 7. Hülkenberg, 8. Norris, 9. Leclerc, 10. Albon, 11. Sainz, 12. Perez.

7. krog: Alonso je pritisnil na plin, manj kot pol sekunde za Hamiltonom.

5. krog: Verstappen si je za zdaj pridirkal samo sekundo in pol prednosti.

2. krog: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Alonso, 4. Russell, 5. Ocon, 6. Hülkenberg, 7. Piastri, 8. Norris, 9. Leclerc, 10. Albon, 11. Sainz, 12. Perez.

Štart. Odličen štart obeh Mercedesov, Hamilton je takoj prehitel Alonsa, Russell še ne. Verstappen je zadržal prvo mesto.

Krog za ogrevanje.

Štartna mesta:
1. Verstappen, 2. Alonso, 3. Hamilton, 4. Russell, 5. Hülkenberg, 6. Ocon, 7. Norris, 8. Piastri, 9. Albon, 10. Leclerc.

Še 10 min do štarta. Leclerc z 10. štartnega mesta in Perez z 12. Spet velik izziv zanju, a v Montrealu se da prehitevati.

Še pol ure do štarta. Hladen dan v Montrealu, a tudi nekaj sonca. Dežja naj ne bi bilo. V prvi vrsti Verstappen in Alonso. Drugi pravi, da Maxu tokrat ne bo tako lahko. Dogajanje bomo na Sportalu spremljali v živo.
Montreal Max Verstappen Red Bull
Sportal Deževna loterija: na drugem mestu Haas, Ferrari spet pogorel
Montreal Max Verstappen Red Bull
Sportal Žarek upanja za Ferrari, a tudi razbit dirkalnik
Montreal Sebastian Vettel 2011
Sportal Zid prvakov čaka neustrašne. Za piko na i bo še deževalo.
Ne spreglejte