Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
18.09

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Toro Rosso Williams Renault Mercedes Ferrari

Torek, 28. 5. 2013, 18.09

5 let, 11 mesecev

Toro Rosso v naslednji sezoni z Renaultovimi motorji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Moštvo formule ena Toro Rosso bo v prihodnji sezoni zamenjalo dobavitelja motorjev. Namesto Ferrarijevih bodo uporabljali Renaultove agregate. V Williamsu pa razmišljajo o Mercedesovih.

Naslednja sezona v formuli ena prinaša veliko spremembo, dirkalnike bodo namesto zdajšnjih 2,4 litrskih V8 motorjev poganjali 1,6 litrski turbo V6 agregati. Dobavitelji bodo Renault, Mercedes in Ferrari, nove pogodbe pa se že sklepajo. Tako je moštvo Toro Rosso že potrdilo, da iz Ferrarijevih prehaja na Renaultove motorje, ki jih sicer že uporablja Toro Rossov "starejši brat" Red Bull. "Nova sezona prinaša zanimive nove izzive in veseli nas, da smo sporazum sklenili dovolj zgodaj, da se bomo nanje lahko temeljito pripravili," je po objavi novice o zamenjavi dobavitelja motorjev povedal šef ekipe Toro Rosso Franz Tost in se Ferrariju zahvalil za odlično sodelovanje od leta 2007. Tudi v Red Bullu so bili novice veseli, uporaba enakih motorjev naj bi moštvi še bolj povezala.

Renaultovi motorji za sezono 2014 naj bi bili po prvotnih ocenah sicer najdražji izmed vseh. Kar nekaj milijonov dražji naj bi bili od Mercedesovih, ter še več od Ferrarijevih. V Renaultu sicer obljubljajo, da bodo ceno do sezone 2015 znižali, a zaenkrat je njihova glavna naloga zagotoviti zanesljive in zmogljive motorje. "Nekaj skrbi je glede cene in to povsem razumemo," pravi Renaultov izvršni direktor Carlos Goshn in dodaja: "Najprej moramo poskrbeti za to, da bo motor zmogljiv in zanesljiv. Šele ko bodo naši odjemalci prepričani, da imajo na voljo konkurenčen motor, se bomo posvetili racionalizaciji in nižanju stroškov. Cene motorjev za sezono 2014 ne bomo nižali za nikogar."

Prav cena pa je glavni dejavnik pri nameri moštva Williams, ki se za naslednjo sezono dogovarja z Mercedesom. Z menjavo dozdajšnjega dobavitelja motorjev Renaulta naj bi prihranili nekaj milijonov evrov. Menjava sicer še ni potrjena, je pa izvršni direktor Mercedesa Toto Wolf potrdil, da potekajo pogovori v to smer. Mercedes je seveda zainteresiran za nove pogodbe, leta 2015 bo namreč izgubil pomembnega odjemalca, McLaren je namreč že potrdil, da bo takrat uporabljal Hondine motorje.

Ne spreglejte