Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
15. 7. 2023,
6.52

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

Jeffrey Herlings Jorge Prado Ruben Fernandez Honda MXGP Loket Tim Gajser Tim Gajser motokros

Sobota, 15. 7. 2023, 6.52

9 mesecev, 2 tedna

Intervju: Tim Gajser

"Telo je pripravljeno, jaz sem pripravljen. Komaj čakam!"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
Tim Gajser | Tim Gajser z velikim nasmeškom čaka prve treninge in sobotno kvalifikacijsko dirko. | Foto Matej Podgoršek

Tim Gajser z velikim nasmeškom čaka prve treninge in sobotno kvalifikacijsko dirko.

Foto: Matej Podgoršek

Dan, ki ga je tako težko čakal. In njegovi navijači skupaj z njim. Tim Gajser se vrača na dirke prvenstva MXGP. Ta konec tedna nastopa na VN Češke v Loketu, na 12. dirki letošnjega prvenstva, a zanj prvi po težki poškodbi. "Rehabilitacija je bila zelo težka. Ni bilo enostavno. Vesel sem, da je to za mano. Telo je pripravljeno, jaz sem pripravljen. Komaj čakam!" je v pogovoru za Siol.net Sportal pred začetkom dirkaškega konca tedna v Loketu povedal petkratni svetovni prvak.

Loket motokros slovenski navijači
Sportal Navijaj za motokrosiste in odkrij manj znane kotičke Češke #video

V Loketu je vse pripravljeno za 12. dirko letošnjega prvenstva MXGP in MX2. | Foto: Matej Podgoršek V Loketu je vse pripravljeno za 12. dirko letošnjega prvenstva MXGP in MX2. Foto: Matej Podgoršek Tim, po desetih mesecih ste končno spet v paddocku prvenstva MXGP s svojo ekipo. Zagotovo ste ta konec tedna težko čakali?
Da, res sem zelo vesel, da sem nazaj, da sem v paddocku, na tekmi. Zadnja tekma svetovnega prvenstva je bila septembra lani. Dolgih 10 mesecev. Komaj čakam. Z ekipo smo sicer bili v vsakodnevnem stiku, mehaniki so tudi prihajali na treninge.

Je kaj nestrpnosti pred prvim treningom, pred sobotno kvalifikacijsko dirko?
Nestrpen nisem, ampak želja je, komaj čakam. Trdo sem delal, da sem prišel nazaj. Rehabilitacija je bila zelo težka. Ni bilo enostavno. Vesel sem, da je to za mano. Prejšnji teden sem imel še zdravniški pregled v Italiji in tudi fizično testiranje z našimi Hondinimi fizioterapevti. Telo je pripravljeno, jaz sem pripravljen. Komaj čakam!

Tim Gajser Honda 2023
Sportal Ni več dvoma: zelena luč za Gajserja

Na treningu v Tiga243Landu | Foto: Matej Podgoršek Na treningu v Tiga243Landu Foto: Matej Podgoršek Na motorju ni več strahu? Bo drugače na dirki, ko boste tudi v stiku s tekmeci?
Strahu ni. Mogoče je bilo na začetku malo občutka previdnosti. Prvih nekaj treningov sem bil malo previdnejši. Zdaj pa sem to že dal na stran. Poskušam ne razmišljati o tem. Moram gledati naprej. Osredotočiti se moram na dobre tekme, na dobre vožnje. Ne smem razmišljati o tem.

Vedno govorite o sproščenosti, po tako dolgem premoru bo ta še pomembnejša. Da se ne zgodi tako imenovani armpump, zategnjene roke.
Res je. Biti sproščen, uživati na motorju, voziti, kot znam. Veliko sem pretreniral doma na domači progi, ampak vsi vozniki vemo, da je trening nekaj drugega kot tekma. Poskušal bom čim prej priti nazaj v tekmovalni ritem. Zavedam se nevarnosti te zategnjenosti. Vem, kaj moram narediti. Lažje je sicer reči kot pa to narediti. Ne čutim nobenega pritiska. Lahko grem sproščeno na tekmo. Ne čutim pritiska od ekipe. Tudi sam si trenutno ne ustvarjam pritiska. Zagotovo si pa želim odpeljati dobro tekmo. A zmaga je že to, da sem na tekmi. Rezultat bo že prišel.

Letos je odpeljal samo eno pripravljalno dirko, februarja pred poškodbo. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Letos je odpeljal samo eno pripravljalno dirko, februarja pred poškodbo. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Kako pomembna je bila ta podpora ekipe, da vas niso silili v prehitro vrnitev? Vendarle ste vi tisti, ki Hondi prinašate zmage, naslove prvaka.
Res ni bilo nobenih pritiskov. Mogoče se je ekipa želela še bolj prepričati, da sem res stoodstoten, da se ne bi prehitro vrnil na motor, da se ne bi rehabilitacija zato še podaljšala. Vsa ekipa mi je stala ob strani. To mi veliko pomeni. Ko zmaguješ, so vsi poleg tebe. Ko pa kaj ne gre po načrtu ... Ostali so ob meni, še bolj so mi bili na razpolago. To pa še bolj cenim. Sem zelo hvaležen in vesel, da sem v taki ekipi.

Tim Gajser Honda Tiga243Land
Sportal Dočakali smo: Gajser razkril datum prve dirke po poškodbi #video

Lani je petič postal svetovni prvak. | Foto: Grega Valančič/Sportida Lani je petič postal svetovni prvak. Foto: Grega Valančič/Sportida Pred dobrimi tremi tedni ste rekli, da ste nekje na 70 odstotkih. Kje ste zdaj, ali bo stoodstotna pripravljenost prišla šele z dirkami?
Težko je govoriti o odstotkih pripravljenosti. Zavedam se, da sem dobro pripravljen, a kot sem rekel: trening je drugo kot tekma. Obenem imajo fantje za sabo že več kot polovico sezone in so v tekmovalnem ritmu, zame pa bo to šele prva dirka. Odpeljal sem samo prvo pripravljalno tekmo, na drugi se je zgodila poškodba. In zato nočem pritiskati nase. Vem, da sem se dobro fizično pripravljal, ampak veliko vlogo bo odigralo to, kako sproščen bom, da bom užival, da ne bo armpumpa. A mislim, da sem v dobri formi. Želim si odpeljati, kot znam, uživati in to je glavni cilj za prvih nekaj tekem po vrnitvi. Ne bom si rekel, zdaj pa moram biti na stopničkah, zdaj pa moram zmagati. Če bo vožnja dobra, bom zadovoljen z vsakim rezultatom.

Loket mu ne ustreza preveč. | Foto: Matej Podgoršek Loket mu ne ustreza preveč. Foto: Matej Podgoršek Vam je pa armpump lani ponagajal prav na tej progi v Loketu. Z njo si niste na ti.
Da, ta proga je posebna. Zelo je podobna slovenskim progam, ampak podlaga je nekakšna zemlja s peskom, ni veliko oprijema, drsi. Lani se nisem znašel na njej. Dobro, bil sem sicer na stopničkah, a z vožnjami nisem bil zadovoljen. Mogoče sem vozil preveč na silo, ne toliko sproščeno. Letos bo mentalno povsem drugače. Položaj je drugačen. Lani sem bil vodilni v prvenstvu, nekaj dirk je bilo še do konca. Letos pa je to prva dirka in začenjam priprave za naslednjo sezono, za 2024. Grem na tekmo s povsem drugega zornega kota. Upam, da se bom sprostil in odpeljal, kot znam.

Loket Gajser Honda
Sportal Kaj je "arm pump", ki je Gajserju ponagajal na Češkem

Na Češkem Gajser vsako leto dirka pred množico slovenskih navijačev. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Na Češkem Gajser vsako leto dirka pred množico slovenskih navijačev. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Je pa Loket podobno kot Arco in Mantova poseben tudi zaradi množice slovenskih navijačev. Zbirati so se začeli že v petek.
Ogromno bo slovenskih navijačev. Kot vedno. Boljše lokacije za vrnitev skoraj ne more biti. Vesel sem, da se vračam tukaj pred slovenskimi navijači, ki vedno naredijo dobro vzdušje. Verjamem, da bo tudi letos tako. Poskušal jim bom vrniti z dobrimi vožnjami.

Koliko pa ste dobili njihove podpore med okrevanjem?
Ogromno! Tudi za to sem zelo hvaležen. Da so mi stali ob strani, me podpirali, čeprav nisem bil na tekmah, v časih, ki so bili zame kar težki. To mi veliko pomeni. Veliko je bilo sporočil, klicev. Ko sem začel spet trenirati, so me prišli pogledat na trening. In to zelo cenim.

Loket Gajser Honda
Sportal Zmagovalci Loketa slovenski navijači, Gajser desetič na stopničkah

Pred tremi tedni ste na novinarski konferenci dejali, da ste spremljali letošnje dirke MXGP, ampak sam sem slišal, da jih niste gledali, da vam je bilo pretežko.
Spremljal sem rezultate, nisem pa bil pripravljen, da bi se v nedeljo usedel in vse popoldne posvetil tekmam. Ker sem si sam želel biti tam z njimi na tekmah, tekmovati. Mogoče sem pogledal vrhunce, kratke povzetke vseh tekem.

Ruben Fernandez | Foto: Matej Podgoršek Ruben Fernandez Foto: Matej Podgoršek Kako bi pokomentirali stanje v letošnjem prvenstvu. Jorge Prado ima že 103 točke prednosti pred Romainom Febvrom, ki pa je dobil zadnji dve tekmi. Zelo dobro vozi vaš ekipni kolega Ruben Fernandez, ki je tretji v seštevku.
Mislim, da ima Prado res lepo prednost. Če bo z glavo odpeljal do konca, bo naslov njegov. Čeprav vemo, da se v motokrosu do zadnje zastavice ne ve. Res moraš odpeljati vse tekme in na vseh zbirati točke. Romain je v Indoneziji pokazal, da je v dobri formi, da se dobro vozi. Ruben je pa tudi super. Letos je pokazal, da spada med najboljših pet voznikov na svetu. Vesel sem zanj, ker je super fant. Mlad, željan uspeha.

Jeffrey Herlings | Foto: Matej Podgoršek Jeffrey Herlings Foto: Matej Podgoršek Je pa zdaj znova poškodovan Jeffrey Herlings, ki je prišel do rekordne 103. zmage in bil v borbi za prvaka, zdaj pa bo izpustil še tretji grand prix zapored. Vajinega dvoboja nismo videli že ob zadnje dirke leta 2021. On pravi, da vajinega dvoboja ne pogreša, ker mu je zato lažje. Mi pa pogrešamo te bitke.
Mogoče bodo pa naslednje leto! Upam, da bomo naslednje leto vsi zdravi, da bodo borbe prave. Mogoče navijači v teh bojih sicer bolj uživajo kot mi, ker smo vozniki vseeno bolj na trnih. Ni preprosto. Sploh na mentalni ravni. No, ko so borbe dobre, uživamo tudi mi. Ko tekmuješ s takim voznikom, ko so boji čisti, ko ni vmes kake umazanije, je pravi užitek tekmovati in voziti. 

Motokros je res kar malo krut šport, veliko je poškodb.
Vsi se zavedamo, da je motokros eden od težjih športov. Če ne kar najtežji na svetu. Zavedamo se, da ko padeš, gre lahko hitro kaj narobe, hitro se kaj zgodi. Vsak voznik se tega zaveda. Zavedamo se, da je krut šport, a ga imamo vseeno zelo radi.

Kawasaki Romain Febvre
Sportal Pred vrnitvijo Gajserja drugič zapored slavi Febvre
Ne spreglejte