Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
2. 7. 2023,
10.50

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Honda Tim Gajser Tim Gajser Jeffrey Herlings Kawasaki Romain Febvre GasGas Jorge Prado Jago Geerts Yamaha KTM Jan Pancar Lombok MXGP motokros

Nedelja, 2. 7. 2023, 10.50

10 mesecev

MXGP Lomboka

Pred vrnitvijo Gajserja drugič zapored slavi Febvre

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Kawasaki Romain Febvre | Romain Febvre dirka za ekipo Ice 1 Kimija Räikkönena, ki ima status Kawasakijeve tovarniške ekipe. | Foto Guliverimage

Romain Febvre dirka za ekipo Ice 1 Kimija Räikkönena, ki ima status Kawasakijeve tovarniške ekipe.

Foto: Guliverimage

Na indonezijskem otoku Lombok so odpeljali enajsto dirko svetovnega prvenstva v motokrosu. V MXGP je še drugič zapored zmagal Romain Febvre. Čez dva tedna se na dirke vrača Tim Gajser. V MX2 je bil najboljši Jago Geerts. Jan Pancar je v prvi dirki padel in končal na desetem mestu, v drugi pa odpeljal vrhunsko in bil sedmi. V točkovnem seštevku obeh voženj je s 25 grand prix končal kot osmi.

Madrid Jan Pancar KTM
Sportal Pancar se je zataknil za štartno rampo

Jorge Prado | Foto: AP / Guliverimage Jorge Prado Foto: AP / Guliverimage VN Lomboka na umetno narejeni progi na nekdanjem letališču z dogajanjem ni razočarala. V prvi vožnji kraljevega razreda na 450-kubičnih motorjih (MXGP) je s štartne rampe najbolje speljal Francoz Romain Febvre (Kawasaki) in v prvem zavoju zaprl vodilnega v prvenstvu Španca Jorgeja Prada (GasGas). Sledilo je pol ure mirnega dirkanja, ko je bila med njima razlika dve sekundi. V zadnjih treh krogih pa je Prado dvignil ritem. Dva kroga pred ciljem je z agresivnim prehitevalnim manevrom tudi povedel. Po zunanji strani se je postavil ob bok Febvru, nato pa zapeljal v tekmečevo linijo. S pnevmatikama sta se celo dotaknila. Lahko bi oba padla. Francoz je odkimal, Španec pa se je odpeljal do zmage v prvi vožnji in do novih 25 točk.

Ruben Fernandez je osvojil šesto mesto. Na naslednji dirki se vrača njegov ekipni kolega na tovarniški Hondi Tim Gajser. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Ruben Fernandez je osvojil šesto mesto. Na naslednji dirki se vrača njegov ekipni kolega na tovarniški Hondi Tim Gajser. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Še dva voznika sta bila v središču pozornosti: Švicar Jeremy Seewer (Yamaha) je na začetku naredil dve napaki, enako tudi Španec Ruben Fernandez (Honda). Nato sta uprizorila še dobro bitko s prehitevanji in izrivanji. Dobil jo je Seewer in končal na četrtem mestu, na koncu celo deset sekund pred Fernandezom.

V drugi vožnji sta Prado in Febvre uprizorila tesno bitko že v uvodnih krogih. Dobil jo je Francoz, Španec je nato umiril ritem, saj mu ni treba tvegati. Grand prix sta oba končala s po 47 točkami, na najvišjo stopničko je stopil Febvre, ker je pač dobil drugo vožnjo. To je njegova druga zmaga letos, potem ko je dobil že prvo indonezijsko dirko pred tednom dni. Tretje mesto je osvojil Glenn Coldenhoff (Yamaha), ki je bil v obeh vožnjah tretji.

MXGP Lomboka:

1. Romain Febvre (Kawasaki) 47 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 47
3. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 40
4. Jeremy Seewer (yamaha) 36
5. Ruben Fernandez (Honda) 32
6. Valentin Guillod (Honda) 30

Skupni seštevek MXGP (11/19):

1. Jorge Prado (GasGas) 562 točk

2. Romain Febvre (Kawasaki) 459
3. Ruben Fernandez (Honda) 415
4. Jeremy Seewer (Yamaha) 414
5. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 390
6. Jeffrey Herlings (KTM) 386

Geerts je spet pravi, Pancar vrhunsko v drugi vožnji

Jago Geerts | Foto: AP / Guliverimage Jago Geerts Foto: AP / Guliverimage V šibkejšem razredu MX2 (250-kubični motorji) je Belgijec Jago Geerts (Yamaha) spet pravi. Pred mesecem in pol si je poškodoval zapestje. Šlo je za podobno poškodbo, kot jo je imel Tadej Pogačar. Operiral ga je isti kirurg. Izpustil je le dve veliki nagradi, zdaj pa že na tretji po povratku zmaguje. V soboto je dobil kvalifikacijsko dirko (deset točk) in brez prave konkurence tudi obe vožnji nedeljske velike nagrade (50 točk). Vodilnemu v skupnem seštevku sezone Andrei Adamu (KTM), ki je bil drugi (drugi in tretji v posamični vožnji), se je približal za 12 točk. 

Jan Pancar | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar (KTM) je imel v prvi vožnji znova smolo na štartu. Že na kvalifikacijski dirki se je zataknil za štartno rampo in bil 11., tokrat pa je po štartu padel in se spet moral prebijati iz začelja. Je pa v zadnjih krogih dosegal čase, primerljive z najboljšimi tremi. In tako je prehitel še tri tekmece in vožnjo končal na desetem mestu. Drugače pa je bilo v drugi vožnji: končno mu je uspel dober štart. Z zaostankom 30 sekund je osvojil sedmo mesto, za sabo je zadržal tudi tri tovarniške voznike. V zadnjih krogih se je celo približal šestouvrščenemu. V točkovnem seštevku obeh voženj je s 25 na VN Lomboka osvojil osmo mesto in ostaja trdno deseti v letošnjem prvenstvu.

MX2 Lomboka:

1. Jago Geerts (Yamaha) 50 točk

2. Andrea Adamo (KTM) 42
3. Simon Längenfelder (GasGas) 38
4. Roan van de Moosdijk (Husqvarna) 35
...
8. Jan Pancar (KTM) 25

Skupni seštevek MX2 (11/19):

1. Andrea Adamo (KTM) 488 točk

2. Thibault Benistant (Yamaha) 462
3. Day de Wolf (Husqvarna) 452
4. Jago Geerts (Yamaha) 441
...
10. Jan Pancar (KTM) 242

Čez dva tedna se vrača Gajser

Takole že mesec dni na motorju v domačem Tiga243Landu trenira prvak Tim Gajser. | Foto: Matej Podgoršek Takole že mesec dni na motorju v domačem Tiga243Landu trenira prvak Tim Gajser. Foto: Matej Podgoršek Svetovno prvenstvo v motokrosu se bo čez dva tedna nadaljevalo v Loketu na Češkem. Tam se bo pet mesecev po težki poškodbi (zlomu stegnenice) na dirke vrnil aktualni svetovni prvak Tim Gajser (Honda). Pred desetimi dnevi je petkratni svetovni prvak dejal, da je nekje na 70 odstotkih in bodo preostale dirke letošnje sezone predvsem priložnost, da se vrne v staro formo. Vstopnice za VN Češke so še naprodaj. V Loketu pri Karlovyh Varyh se vsako leto zbere številna množica slovenskih ljubiteljev motokrosa. 

Zmagovalec rekordnih 103. dirk Jeffrey Herlings (KTM), ki je zaradi počenega vretenca izpustil obe indonezijski dirki in je v skupnem seštevku z drugega nazadoval na šesto mesto, naj se na Češkem še ne bi vrnil na dirke. Tako se zdi, da je tudi zanj konec možnosti za šesti naslov svetovnega prvaka.

Jeffrey Herlings KTM
Sportal MR potrdil, Herlings ima počeno vretence
Tim Gajser Honda Tiga243Land
Sportal Dočakali smo: Gajser razkril datum prve dirke po poškodbi #video
Madrid Jan Pancar KTM
Sportal Pancar deveti na prvi indonezijski dirki, v eliti zmaga Febvra
Ne spreglejte