Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
14.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Reli Dakar 2022 Toni Mulec Ignacio Cornejo

Petek, 13. 1. 2023, 14.00

1 leto, 3 mesece

RELI DAKAR, 12. ETAPA

Po največji puščavi na svetu Slovenca dirkala na bencinskih hlapih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ignacio Cornejo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čilski motorist  Ignacio Cornejo (Honda) je dobil 12. etapo vzdržljivostnega relija Dakar z zaključkom v puščavi Rub Al-Kali v Savdski Arabiji na meji z Omanom. Toni Mulec je po 376 kilometrih v cilj pripeljal na 25. mestu, drugi Slovenec Simon Marčič pa je bil 38. Zaradi velike porabe goriva na sipinah sta morala oba voziti počasneje.

Dakar Toni Mulec
Sportal Mulec padel v luknjo med sipinami, a v hudih bolečinah dirka naprej

Etapa je bila znova tesna, saj je imel prvouvrščeni voznik Honde na cilju le 49 sekund prednosti pred Avstralcem Danielom Sandersom (GasGas) in 1:58 minute pred drugim Avstralcem Tobyjem Priceom (KTM), ki je bil tretji. Američan Skyler Howes je po šestem mestu izgubil skupno vodstvo. Zdaj je dve etapi pred koncem relija vodstvo prevzel Price, ki ima 28 sekund naskoka pred Howesom. Tretji je Argentinec Kevin Benavides (KTM), ki si je nabral 2:40 minute zaostanka.

Toni Mulec je bil tokrat 25. | Foto: Rally Zone Toni Mulec je bil tokrat 25. Foto: Rally Zone

"Poraba v mivki je velika, zato je treba biti zelo previden"

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Toni Mulec je skupno na 27. mestu (+4:51:25), Simon Marčič pa je 52. (12:44:46). Slednji je bil v petek četrti v razredu original, kjer ostaja na skupnem šestem mestu. Od cilja najtežje brezpotne dirke na planetu dirkače ločita še dve etapi oziroma še 290 kilometrov vožnje na čas.

"Za mano je tehnično nezahtevna, a zelo hitra etapa. Enkrat sem se precej zakopal v mivko, kar pomeni nekaj izgubljenih minut, sicer pa je prišla v igro matematika. V skoraj 200 kilometrih dirkanja ni bilo dolivanja goriva, zato je bilo to treba vzeti v zakup. Na kontrolni točki 140 sem videl, da mi je že zmanjkalo bencina v sprednjih rezervoarjih in da bo treba zapreti plin. Po tej točki sem po domače povedano nehal tiščati in precej spustil plin. Poraba v mivki je velika, zato je treba biti zelo previden," je po koncu etape sporočil Mulec. Ob tem je dodal, da so tablete k sreči prijele, ob tem pa je dodal, da je "zdaj že tako blizu cilja, da se je glava začela drugače obnašati". "Vse prejšnje dni je bil moj fokus dober rezultat, zdaj pa bo moj rezultat cilj."

Enako se je godilo Marčiču, ki moral proti koncu odvzemati plin in voziti počasneje, kot bi lahko, saj je imel težave s črpalko za bencin. Zelo hitro je izpraznil oba sprednja rezervoarja, kar je bil znak, da nekaj ni v redu z motorjem. Preostanek etape je odpeljal taktično, tako da je, po njegovih besedah, cilj dosegel dobesedno na bencinskih hlapih.

Še ena zmaga za Loeba

Med avtomobilisti je še eno zmago dosegel Francoz Sebastien Loeb, ki je bil najhitrejši med puščavo Rub Al-Kali in Šajbo, z zmago v etapi pa se je devetkratni svetovni prvak v reliju povzpel tudi na skupno drugo mesto. Loeb dosegel cilj s 3:19 minute prednosti pred Švedom Mattiasom Ekstromom. "Vsak dan napredujemo. Ponovno smo na drugem mestu. To je najboljše, kar smo lahko naredili," je ob prihodu v cilj dejal Loeb. S svojimi petimi zaporednimi etapnimi zmagami je Loeb izenačil rekord Finca Arija Vatanena iz leta 1989.

Dirkač Toyote Naser Al-Atijah, štirikratni zmagovalec Dakarja (2011, 2015, 2019 in 2022), še vedno vodi na reliju po današnjem tretjem mestu. Loeb v skupni razvrstitvi za njim zaostaja uro in 27 minut.

Sportal V najtežji kategoriji Dakarja prvič etapna zmaga za Slovenca #video
Sportal Uspeh kariere Slovenca na Dakarju, a ostaja grenak priokus #video
Ne spreglejte