Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
13.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

1

Natisni članek

Dakar reli Dakar 2023 Simon Marčič Toni Mulec Miran Stanovnik

Torek, 10. 1. 2023, 13.30

1 leto, 3 mesece

RELI DAKAR, 9. ETAPA

Uspeh kariere Slovenca na Dakarju, a ostaja grenak priokus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

1

Toni Mulec je deveto etapo vzdržljivostnega relija Dakar od Rijada do Harada končal na šestem mestu. Za zmagovalcem Lucianom Benavidesom je zaostal 8:46 minute. Drugi slovenski motorist na dirki Simon Marčič je etapo končal na 42. mestu. 

Dakar Simon Marčič prost dan
Sportal Premočeni, podhlajeni in potolčeni. Še nikoli ni bilo težje. #video

Etapa od Rijada do Harada je tako postregla z doslej najboljšim slovenskim izidom na Dakarju 2023 in enim najboljših posamičnih izidov etap v zgodovini slovenskih nastopov na najtežjem reliju na svetu. Le puščavski lisjak Miran Stanovnik je doslej trikrat zabeležil boljšo uvrstitev v etapi. Leta 2003 je bil v Egiptu v 12. etapi tretji, to mu je uspelo tudi v prvi etapi leta 2009 v Argentini, bil pa je tudi četrti v deseti etapi leta 2011 prav tako v Južni Ameriki. Skupno je zdaj 58-letni Stanovnik, zdaj župan občine Log-Dragomer, najvišje končal na 11. mestu leta 2011 v Južni Ameriki.

Toni Mulec je na deveti etapi odpeljal šesti čas med motoristi. | Foto: Rally Zone Toni Mulec je na deveti etapi odpeljal šesti čas med motoristi. Foto: Rally Zone

Mulec: Grenak priokus, ker vem, da bi bilo lahko še bolje

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone "Na ravninskih delih sem veliko izgubljal, ker mi motor ne dopušča, da bi se držal najboljših tekmovalcev, ker imajo močnejše motorje. Čim več sem skušal pridobiti na tehničnih delih," je v oceni etape povedal Mulec, ki je bil najhitrejši med voznki kategorije Rally 2. "Rezultat je dober. Prva etapna zmaga v razredu, skupno pa šesto mesto, a ostaja grenak priokus, ker vem, da bi bilo lahko še bolje, če bi imel še boljši motor. Na ravninskih delih sem res vidno izgubljal sekunde." V sredo ga čaka etapa prek visokih sipin, ki jih rad vozi, nima pa z njimi toliko izkušenj.

Toni Mulec je tako izenačil četrto najvišjo uvrstitev slovenskih motoristov na Dakarju, potem ko je etapo končal vsega 8:46 minute za Lucianom Benavidesom. Na tretjem in četrtem vmesnem času je bil celo tretji, do konca pa izgubil vsega tri mesta. Drugi je bil po 358 km hitrostne preizkušnje in skupno 686 km Avstralec Toby Price z 1:02 minute zaostanka, tretji pa Američan Skyler Howes (+2:57). Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič se je dobro spopadel z deveto etapo in bil 42. z zaostankom 51:21 minute. V kategoriji original (vozniki brez ekipe) pa je dosegel peti čas torkove etape.

Marčič: Motor mi je padel na čelado

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Marčič je etapo dobro začel, dobro se je znašel v hitrih sekcijah in navigiranju. Nato pa je moral zadnjih 70 kilometrov odpeljati brez zadnje zavore, katero je poškodoval ob padcu na tehničnem, kamnitem delu. "Imel sem en padec na skalah, kar je bilo kar grdo. Motor mi je padel na čelado in se nisem mogel nikakor rešiti izpod njega. Hvala bogu je še en tekmovalec padel na istem mestu, da je potem on pobral moj motor, drugače bi verjetno še zdaj bil tam."

V skupnem seštevku se obeta ogorčen boj za zmago, saj ima Howes po skoraj 34 urah na motorju vsega tri sekunde naskoka pred Priceom. Tretji Kevin Benavides iz Argentine je prav tako blizu, zaostaja namreč 5:09 minute. Mulec, sicer debitant na Dakarju, je pridobil eno mesto in je 26., za Howesom pa zaostaja štiri ure, 18 minut in 33 sekund. Marčič je pridobil tri mesta in je v skupnem seštevku 55. z zaostankom 11 ur, 31 minut in 22 sekund. V razvrstitvi voznikov brez ekipe pa se je s sedmega zavihtel na šesto mesto.

Dakar Toni Mulec
Sportal Mulec prišel v cilj vesel, krvav in brez vizirja

Etapa Francozu, skupno še v vodstvu Katarec

Naser Al-Atijah ima pred najbližjim zasledovalcem skoraj poldrugo uro prednosti. | Foto: Reuters Naser Al-Atijah ima pred najbližjim zasledovalcem skoraj poldrugo uro prednosti. Foto: Reuters Med avtomobilisti je deveto etapo dobil Francoz Sebastien Loeb, ki je bil za 3:07 minute hitrejši od Litovca Vaidotasa Žale, tretji je bil še en Francoz Guerlain Chicherit z zaostankom 4:18 minute. V skupnem seštevku še naprej zanesljivo vodi lanski zmagovalec Naser Al-Atijah iz Katarja. Pred Brazilcem Lucasom Moraesom ima skoraj eno uro in 22 minut naskoka. Loeb je tretji z zaostankom nekaj več kot ure in 43 minut.

Nesrečo je imel Španec Carlos Sainz, po kateri so ga s helikopterjem že peljali proti Rijadu, nakar si je 60-letni nekdanji zmagovalec te preizkušnje premislil in želel nadaljevati reli, poroča španska tiskovna agencija EFE. Za zdaj ni jasno, ali bo Sainz med čakanjem na spremljevalno vozilo sploh lahko nadaljeval današnjo etapo.

V sredo bo na sporedu etapa od Harada do Šajbe z vsega 114 km hitrostne preizkušnje. Skupno bo dolga 624 km.

Toni Mulec Dakar
Sportal Gospod Dakar odstopil, Mulec trpel, a junaško končal etapo
Ne spreglejte