Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
16.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

Sebastien Loeb Simon Marčič Toni Mulec reli Dakar 2023 Dakar

Sreda, 11. 1. 2023, 16.30

1 leto, 3 mesece

Reli Dakar, 10. etapa

V najtežji kategoriji Dakarja prvič etapna zmaga za Slovenca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Na torkovi etapi relija Dakar najboljši dosežek za novinca na dirki Tonija Mulca, ko je v skupni razvrstitvi dosegel osmi čas (sprva šesti, a so nato rezultate še nekoliko popravili), zdaj pa na sredini etapi še najboljši dosežek za drugega Slovenca na dirki, Simona Marčiča. Na deseti etapi je bil namreč najhitrejši med vozniki, ki nastopajo brez ekipe (original). "Upam, da nadaljujem v tem ritmu," pravi Mariborčan.

Sportal Uspeh kariere Slovenca na Dakarju, a ostaja grenak priokus #video

Toni Mulec je bil 30. na sredini 10. etapi relija Dakar, ki je potekala od Harada do Šajbe s 114 kilometri dirkanja na čas (povezovalni del pa je bil dolg 624 kilometrov). Za Rossom Branchem iz Bocvane, ki je dobil etapo, je zaostal 16 minut in 55 sekund. V etapi je bil drugi Francoz Adrien Van Beveren (+0:21), tretji pa Južnoafričan Michael Docherty (+0:30). Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič je etapo končal na 39. mestu (+24:03), je bil pa Mariborčan najhitrejši na etapi v razredu original.

Marčič na deseti etapi Dakarja 2023 (foto: Denis Janežič):

Fotogalerija
1 / 6

"Prvič v karieri sem zmagal v najtežjem razredu, v razredu original. Super je bilo. 110 kilometrov brez prestanka same sipine. To je teren, ki mi leži," je v prvi izjavi po etapni zmagi v kategoriji brez ekipe povedal Marčič.

Marčič prek sipin največje arabske puščave:

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Skupno vodstvo je prevzel Argentinec Kevin Benavides, ki je bil na etapi četrti, minuto za Branchem. Benavides bo poskušal še drugič po letu 2021 zmagati v končnem seštevku Dakarja. Na drugem mestu je do zdaj vodilni Skyler Howes iz ZDA, ki štiri etape pred koncem zaostaja minuto in 29 sekund. Tretji je Avstralec Toby Price z dvema minutama in desetimi sekundami zaostanka.

Mulec, debitant na Dakarju, je ostal 26., za Howesom pa zaostaja štiri ure, 29 minut in 19 sekund. Marčič je pridobil eno mesto in je v skupni razvrstitvi 54. z zaostankom 11 ur, 49 minut in 16 sekund. Med vozniki brez ekipe pa pred zadnjimi štirimi etapami ostaja šesti, več kot uro za petim in štiri ure za tako želenim tretjim mestom. To je tako za Marčiča nedosegljivo.

Loeb dobil četrto etapo na letošnjem Dakarju

Sebastien Loeb | Foto: Reuters Sebastien Loeb Foto: Reuters

Med avtomobilisti je drugo etapo zapored in skupno četrto na letošnji izvedbi dobil devetkratni svetovni prvak v reliju, Francoz Sebastien Loeb. V skupnem seštevku je tretji. Prepričljivo vodi branilec lanske zmage, Katarec Naser Al-Atijah. Njegov brazilski sotekmovalec v ekipi Toyote Lucas Moraes je drugi z uro in 21 minutami zaostanka, Loeb zaostaja še 16 minut več. 

Dakar Simon Marčič prost dan
Sportal Premočeni, podhlajeni in potolčeni. Še nikoli ni bilo težje. #video
Ne spreglejte