Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 3. 2024,
16.48

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Maxime Renaux Romain Febvre Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado KTM Jaka Peklaj Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 24. 3. 2024, 16.48

1 mesec

MXGP, VN Španije

Gajser s poklonom pokojnemu bratu in novimi stopničkami

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Tim Gajser Honda Španija | Tim Gajser je VN Španije, drugo dirko sezone, končal na drugem mestu. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je VN Španije, drugo dirko sezone, končal na drugem mestu.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Jorge Prado in Tim Gajser sta bila tudi na drugi dirki letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP razred zase. Španec je VN Španije osvojil z maksimalnimi 50 točkami, saj je dobil obe vožnji, slovenski as pa je bil z dvema drugima mestoma tudi skupno drugi. Tretji je bil Romain Febvre, četrti pa Jeffrey Herlings. Jan Pancar je v drugi vožnji odpeljal zelo dobro in jo končal na 14. mestu.

Tim Gajser Honda Španija
Sportal Dvoboj Prado – Gajser se nadaljuje tudi v Španiji

Jorge Prado je dobil obe vožnji. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je dobil obe vožnji. Foto: Guliverimage Petkratni svetovni prvak Tim Gajser (Honda) je v Španiji dirkal s posebno poslikavo čelade. Na njej je imel zapisano ime njegovega pokojnega starejšega brata Žana. Drugič, odkar Tim dirka v MXGP, je bila dirka namreč na Žanov rojstni dan 24. 3. V prvi vožnji dirkaču s številko 243 štart ni uspel najbolje, sredi prvega kroga je bil osmi. "Holeshot" je dobil aktualni prvak Španec Jorge Prado (GasGas), zmagovalec že na sobotni kvalifikacijski vožnji. Že v drugem krogu je Gajser za tretje mesto prehitel Nizozemca Jeffreyja Herlingsa (KTM). Na precej zahrbtni progi z luknjami in globokimi kanali je v sedmem krogu uspešno napadel Francoza Maxima Renauxja (Yamaha). A vodilni Prado je imel takrat že 14 sekund prednosti. Nekaj krogov je odpeljal kar dve sekundi hitreje od tekmecev na mestih od dve do štiri. V drugi polovici vožnje pa sta Gajser in Herlings, ki je kot naslednji prehitel Renauxja, vendarle dirkala enako hitro kot Prado, a je bil zaostanek enostavno previsok, da bi ga ujela.

Znova na stopničkah. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Znova na stopničkah. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo V drugi vožnji se Gajser ni postavil ob Pradu, povsem na levo stran štartne vrste, ampak šest mest bolj v desno, da ga ne bi znova zaprli. Tako mu je res uspel boljši štart, v prvi zavoj je zapeljal samo za španskim dirkačem. Sledila sta jima Febvre in Herlings, torej končno že po uvodnih zavojih najboljši štirje na prvih štirih mestih. A neposredne bitke, prehitevanj med njimi nismo dobili. Prado je v vsakem krogu pridobil nekaj desetink in vožnjo dobil osem sekund pred Gajserjem, 14 pred Febvrejem in 20 pred Herlingsom.

Prado je tako VN Španije osvojil z maksimalnim številom točk (50), deset pa jih je dobil že v soboto in prednost v skupnem seštevku pred Gajserjem povišal na deset točk. Tim je torej drugo dirko leta končal na drugem mestu, naslednjo priložnost za prvo zmago pa bo imel čez 14 dni na VN Sardinije, le teden pozneje pa sledi VN Trentina, Sloveniji najbližja dirka.

MXGP, VN Španije:

1. Jorge Prado (GasGas) 50 točk
2. Tim Gajser (Honda) 44

3. Romain Febvre (Kawasaki) 38
4. Jeffrey Herlings (KTM) 38
5. Jeremy Seewer (Kawasaki) 29
6. Calvin Vlaanderen (Yamha) 28
7. Pauls Jonass (Honda) 27
8. Valentin Guillod (Honda) 24
...
18. Jan Pancar (KTM) 12

Gajser: Jorge je bil res hiter

Tim Gajser Honda Španija | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Moram biti zadovoljen, Jorge je bil res hiter. V prvi vožnji nisem imel dobrega štarta in je imel preveliko prednost, ko sem prišel na drugo mesto. V drugo vožnji sem dobro štartal, bil sem za njim, a mu je uspelo narediti malo razliko. In sem pač vozil na drugem mestu. Konstanten konec tedna, dobre točke," je v prvi izjavi povedal 27-letni slovenski motokrosist.

Posebna čelada v spomin na Timovega pokojnega brata Žana:

Posebna čelada v spomin na Timovega pokojnega brata Žana. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Posebna čelada v spomin na Timovega pokojnega brata Žana. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Z dobro drugo vožnjo Pancar na 18. mesto

Jan Pancar lani v Španiji še na 250-kubičnem motorju. Lani je bila dirka maja, ko je bilo vroče, suho in prašno. Letos je precej hladneje, oblačno, proga je mokra in z globokimi kanali. | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar lani v Španiji še na 250-kubičnem motorju. Lani je bila dirka maja, ko je bilo vroče, suho in prašno. Letos je precej hladneje, oblačno, proga je mokra in z globokimi kanali. Foto: Matej Podgoršek Drugi Slovenec v elitnem razredu MXGP Jan Pancar (TEM JP253 KTM) v prvi vožnji ni tako dobro potegnil s štarta kot v soboto in bil po uvodnem krogu na 25. mestu. Ciljno črto je sicer prečkal krog za najhitrejšimi tremi, a prehitel nekaj neposrednih tekmecev in za 20. mesto dobil eno točko. V drugi vožnji je bil dirkač z Dolenjske po prvem krogu 21, a nato dirkal iz kroga v krog bolje, v zadnjem je za 14. mesto prehitel še Isaka Giftinga (Yamaha). Tako je Pancar z osmimi točkami osvojil 18. mesto. Dirkal je z lažjo poškodbo mišice, a pravi, da bo do naslednje dirke že stoodstoten.

V razredu MX2 je prvo vožnjo dobil zmagovalec VN Patagonije Nizozemec Kay de Wolf (Husqvarna), tri sekunde pred Nemcem Simonom Längenfelderjem (GasGas). Aktualni svetovni prvak Italijan Andrea Adamo (KTM) je bil šesti. V drugi vožnji je najboljši obraz sezone pokazal Adamo in jo dobil. De Wolf je bil drugi, Längenfelder pa tretji. V točkovnem seštevku obeh voženj je tako "grand prix" osvojil De Wolf (47 točk), drugi je bil Längenfelder (42) in tretji Adamo (40). Isti vrstni red je tudi v skupnem seštevku sezone, Nizozemec ima 12 točk več od Nemca.

MXGP, skupni seštevek (2/22):

1. Jorge Prado (GasGas) 114 točk
2. Tim Gajser (Honda) 104

3. Romain Febvre (KawasakI) 92
4. Jeffrey Herlings (KTM) 77
5. Pauls Jonass (Honda) 73
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 68
7. Maxime Renaux (Yamaha) 63
8. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 56
...
16. Jan Pancar (KTM) 21

Peklaj brez točk na prvi dirki EMX250

Jaka Peklaj | Foto: Matej Podgoršek Jaka Peklaj Foto: Matej Podgoršek Na obrobju Madrida je potekala tudi prva letošnja dirka evropskega prvenstva EMX250. Zmagal je Italijan Valerio Lata (GasGas). Nastopil je tudi slovenski najstnik Jaka Peklaj (Husqvarna) in brez točke končal na 31. mestu (v obeh vožnjah je bil sicer 28). Peklaj je sredi lanske sezone prestopil s 125- na 250-kubični motor in kot pripravo na pokal narodov odpeljal dve dirki svetovnega prvenstva MX2, a je nato olimpijado motokrosa zaradi zlomljene roke izpustil. Letos bo dirkal v EMX250 in na kakšni od dirk svetovnega prvenstva MX2.

Tim Gajser Agentina
Sportal Gajser osamljeni jezdec. Razlog: strgane vezi, zlomljena rebra ...
Brent van Doninck
Sportal Motokrosist z zlomljeno nogo v Argentini doživlja grozljivko
Tim Gajser Argentina
Sportal Kakšne besede o Gajserju! "Tako hiter še ni bil!"
Tim Gajser Argentina
Sportal Gajser s stopničkami napovedal lov na šesti naslov
Ne spreglejte